“Slovenci se ne bojimo ničesar!”

Petru Prevcu je končno uspelo: po samih odličnih nastopih na letalnici v Tauplitzu, je bilo le vprašanje časa kdaj se bo zavihtel na sam vrh. Po zmagi je na vprašanje zakaj so Slovenci tako dobri prav v poletih odgovoril takole: “Ne vem. Verjetno zato, ker se ne bojimo ničesar!” In danes je bila sreča na strani pogumnih.

Petru se tako dolgo in težko pričakovana zmaga v svetovnem pokalu tokrat le ni izmuznila. [foto: GEPA]

Nizko zaletišče povzročalo težave tudi najboljšim

Prva serija je potekala predvsem v znamenju slabih razmer in nizkega zaletišča – to je bilo namreč kar 6 mest nižje kot januarja 2009, ko je Gregor Schlierenzauer postavil rekord letalnice, takrat pa je pristal kar 14 metrov dlje kot najdaljši tekmovalec danes. Prisoten je bil tudi stalen veter v hrbet, kar jo je pošteno zagodlo marsikateremu od letalcev, ki bi ob malo boljših razmerah lahko pokazali veliko več, med njimi tudi večina naših predstavnikov. Prvi ga je hudo polomil Tomaž Naglič in pristal že pri 154 metrih, kar ga je postavilo prav na zadnje mesto in tam je ostal vse do konca serije. Največ sreče z razmerami je imel Jaka Hvala, ki je dopoldne v kvalifikacijah napovedal vrhunski nastop, a napovedi žal ni uresničil. Velike težave je imel v zraku tik po odrivu z mize, kriljenje z rokami mu ni pustilo dlje od znamke 170,5 metrov. Juriju Tepešu še vreme ni bilo naklonjeno in se je z naleta pognal tik po prvem hudem poslabšanju, a je bil vseeno pol metra daljši od reprezentančnega kolega. Podobne težave je imel tudi Robert Kranjec (173,5 metrov), čeprav se ponavadi najbolj domače počuti prav na letalnicah. Presenetljivo daleč je odneslo Jerneja Damjana (176 metrov), razred zase pa je bil ponovno Peter Prevc (186 metrov) – tokrat je moral premoč priznati le Švicarju Simonu Ammannu in je tako zaključil prvo serijo kot drugi z razliko manj kot 10 točk.

Lahko bi rekli, da je po seriji brez skoka preko 184 metrov žirijo le srečala pamet in so le sklenili dvigniti nalet za štiri mesta, kar pa še vedno ni bilo dovolj da bi videli kakšen izjemen polet daleč preko slavne dvestotice. Najbljižje so bili poleg Noriakija Kasaija prav naši tekmovalci. Hvala in Kranjec žal v finalu nista uspela popraviti vtisov iz prve serije in sta celo nekaj mest izgubila. Precej drugače sta nastopila Damjan, ki je s 14. mestom dosegel rezultat sezone in Tepeš, za katerega so bile v prvem »polčasu« očitno usodne vetrovne razmere. V drugo je nastopil bistveno bolje in poletel daleč v dno skakalnice – kar 193 metrov je meril njegov dosežek, kar je zadostovalo za zanesljiv prevzem vodstva vse do nastopa devetouvrščenega Norvežana Andersa Fannemela. Na koncu je Stanežičan izenačil včerajšnji izkupiček 7. mesto.

Dobro se je izkazal tudi Jurij Tepeš na 7. mestu. [foto: GEPA]

Ammann določil končno razvrstitev

Vsem pa je bilo verjetno jasno, da moramo na junaka dneva počakati do predzadnjega nastopa. Peter Prevc se je že vse od fantastičnih rezultatov na lanskem svetovnem prvenstvu spogledoval z najvišjo stopničko in še nikoli ji ni bil tako blizu kot včeraj, a vedno se mu je za las izmuznila. Danes je že v kvalifikacijski seriji pometel s konkurenco in dokazal, da ni le enakovreden tekmec za najvišja mesta, temveč celo en glavnih favoritov za tako dolgo željeno prvo zmago v svetovnem pokalu. Dober izziv mu je postavil edini močnejši na včerajšnji preizkušnji Kasai, ki je pristal pri daljavi dneva 201 meter, a ga je predvsem na račun prednosti iz prve serije takoj prehitel avstrijski šampion Gregor Schlierenzauer. Dosegel je enako daljavo kot Prevc, ki je nastopil naslednji in zmogel 198 metrov. Prejel je nekoliko nižje ocene kot Tirolec, a zaradi vetrne izravnave in prednosti iz prvega skoka ga je suvereno zamenjal na mestu vodilnega. Na vrhu zaletišča je ostal le še Simon Ammann, ki je tako odločal ali bo našemu svetovnemu podprvaku končno dano stopiti na najvišjo stopničko. Čeprav je verjetno razočaral sebe, je z daljavo 190 metrov poletel nazaj na četrto mesto in tako omogočil dolgo pričakovano slovensko slavje.

»Zmagali smo! To je tudi zelo lep ekipni uspeh. Zelo sem vesel za Petra, da mu je uspelo zmagati in upam, da ga bo to samo še poneslo naprej,« je bil navdušen glavni trener Goran Janus. Prevc, ki je tudi novi vodilni v seštevku poletov pa je dodal:»Dan se je iztekel odlično. Poskusil sem biti umirjen, kolikor se je le dalo. Nič nisem prehiteval in to se je na koncu očitno obrestovalo. Na zmagovalnem odru smo se danes malo zamenjali in zelo sem užival ob Zdravljici.«

Petru Prevcu tudi iz uredništva Smucka.com iskreno čestitamo in želimo še veliko podobnih uspehov – že naslednji teden se boj nadaljuje v Poljski Wisli.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kulm :. Uradni rezultati


Leave a Comment