Slovenci z dobro drugo serijo do 5. mesta

Tekmovalci nordijskih disciplin so zbrani v finskem Lahtiju. Smučarji skakalci so imeli na sporedu ekipno preizkušnjo, Slovenija pa je tekmo končala na 5. mestu.

Ob odsotnosti našega najboljšega tekmovalca to sezono Timija Zajca so danes brave naše reprezentance zastopali Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Žiga Jelar. Za naše je tekmo odprl Pavlovčič, ki je v svoji, skupini s skokom dolgim 114 m, dosegel sedmo oceno. Prav tako sedmi rezultat je imel naš drugi tekmovalec Peter Prevc, ki je skočil 111 m in zbral 94.1 točke. Najboljši skok izmed naše četverice je v prvi seiji uspel izkušenemu Damjanu, ki je skočil 118 m in zbral 110.6 točke, kar je bila četrta ocena tretje skupine tekmovalcev. Zadnji je bil na vrhu še Jelar, ki je zmogel 114 m in Slovenija je po prvi seriji zasedla sedmo mesto z majhnim zaostankom za šesto Švico in peto Češko. Ostale reprezentance so si priskakale že precejšnjo prednost.


Zmagovalne stopničke ekipne tekme [foto: Anna Libera/smucka]

Slovenci s skoki v prvi seriji niso bili zadovoljni in v drugo so želeli popraviti vtis, kar je uspelo prav vsem. Začel je Pavločič, ki je svoj skok iz prve serije podaljšal za 1.5 m in pristal pri 115.5 m. Slovenija je takoj prehitela Švico in bila po nastopu Pavlovčiča na šestem mestu. Dober nasto v drugi seriji je uspel tudi Petru Prevcu, ki je tako upravičil zaupanje trenerja Bertonclja, da ga je uvrstil v ekipo. Prevc je v drugo pristal pri 121 m in bil v izteku zelo vesel, da mu je dober nastop uspel tudi na tekmi. V svoji skupini je imel Prevc drugo oceno druge serije. Dobra skoka Prevca in Pavlovčiča sta dala zagon tudi preostalima dvema fantoma, ki sta bila še na vrhu. Še en odličen skok danes je prikazal Damjan, ki je skočil 122.5 m in Slovenijo utrdil na petem mestu, kamor se je zavihtela po nastopu Prevca. Najboljši skok pa je uspel Jelarju, ki je v drugo skočil kar 125.5 m in tako gredo naši fantje lahko z dobrimi občutki na jutrišnjo posamezno tekmo, ki se bo pričela ob 16:15 uri. Tudi Jelar je imel v finalu drugo oceno svoje skupine, Slovenija pa je na koncu zbrala 877.3 točke. “Bila je dobra motivacija in sem bil nekako ponosen, da sem nastopal v zadnji skupini in nisem čutil nobenega dodatnega bremena. Poizkišal sem se zbrati le na svoj skok. V prvo sem sicer naredil manjšo napako, drug skok pa je bil zelo lep,” je dejal Jelar.

Zelo napeto je bilo v boju za zmagovalni oder, kjer sta se za prvo mesto borili reprezentanci Nemčije in Avstrije, za tretje pa Poljaki in Japonci. Zmage so se na koncu razveselili Avstrijci, ki tako odlično stopnjujejo formo pred domačim svetovnim prvenstvom, zbrali so 953.6 točke. Drugo mesto so osvojili Nemci, ki v Lahtiju nastopajo brez najboljšega moža Markusa Eisenbichlerja, za Avstrijci pa zaostali enajst točk in tako skupaj zbrali 942.6 točke. Kot tretji so končali Japonci, ki so prav z zadnjim skokom Rjojuja Kobajašija prehiteli Poljake za katere je skakal Kamil Stoch. Japonci so na koncu zbrali 929.9 točke, Poljaki pa 925.7.

Glavni trener Gorazd Brtoncelj je po koncu tekme povzel današnje dogajanje na skakalnici: “Naša celotna ekipa v prvi seriji ni delovala dobro, naši skoki niso bili dobri. V finalni seriji so se potem naši fantje sprostili, oziroma že med serijami smo si dejali, da skoki iz prve seriji niso za nikamor, da je treba stopiti na `gas´. V drugo so bili tako bolj odločni in prikazali precej več in v seštevku samo finalne serije dosegli tretji rezultat. Skakalnica tukaj v Lahtiju je zahtevna, takšne pa so tudi vetrovne razmere, ki so tukaj značilne. Vsak, ki je bil večkrat tu pravi, da je to tipičen Lahti. Danes je bilo treba skočiti res izjemno, treba pa je bilo imeti tudi kanček sreče. Peter in Damjan sta na zadnjih treningih prikazala dobre skoke, zato sta tudi potovala z nami v Lahti, seveda pa od obeh izkušenih fantov pričakujemo pomoč na bližnjem svetovnem prvenstvu. Z njima v dobri formi si lahko obetamo še precej boljše rezultate in boljšo ekipo.”


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti


Leave a Comment