Slovenske biatlonke s šestnajstletnico šestnajste

Žensko štafetno preizkušnjo v Ruhpoldingu so prvič v tej sezoni dobile Rusinje. Po skoraj enoletnem premoru je bila na štartu tudi slovenska postava, ki so jo sestavljale Andreja Mali, Teja Gregorin, Anja Eržen in Urška Poje. Slednja se je kljub rosnim šestnajstim letom še posebej izkazala, saj je brez popravljalnih nabojev zadela vseh deset tarč.


Urška Poje je bila med tekmovalkami lepo sprejeta [foto: Tomaž Šušteršič]

Prav tako ni bilo potrebno uporabiti dodatnih nabojev Andreji Mali, ki je štafeto popeljala s štartne črte. Njena predstava je zadoščala za šesto mesto, s katerega je šla štafeta v roke Teji Gregorin. Ta si je v položaju stoje privoščila dva popravka in svojo predajo zaključila kot peta. Ležeče streljanje za Anjo Eržen ni predstavljalo posebnih ovir, saj je porabila le en dodaten naboj, na streljanju stoje pa je puško napolnila še trikrat, a vendarle morala preteči še 150 metrov v kazenskem krogu. V zaključku se je z najboljšimi biatlonkami pomerila mlada Urška Poje. Z desetimi naboji je podrla deset tarč, sicer izgubila nekaj časa na progi, vendar zaključila tekmo na zadovoljivem 16. mestu.

Navzven je zgledalo lepše, kakršni so bili v resnici moji občutki na strelišču. Stoje so se mi tresle noge in komaj sem zadela tarče. To gre pripisati predvsem zadnjim strelskem treningom pod nizkimi obremenitvami. Glede na prehlad in vročino, ki me je spremljala še včeraj, sem tekmo pričela počasneje, ker nisem vedela, koliko napora bom lahko prenesla. Ker je bilo počutje skozi tekmo zadovoljivo, sem zadnji krog izkoristila in dodala plin do konca. Za posamično tekmo, ki bo bolj utrujajoča, raje nič ne napovedujem. Želim si le ugodnega strelskega izkupička. Vsekakor pa potrebujem še kakšno tekmo, da se fizično povrnem na raven, kot sem v tej sezoni že bila,” je prepričana Gregorinova.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Erženova je bila vznemirjena

“V Ruhpoldingu je potrebno streljati hitro in natančno, saj so glede na konfiguracijo prog in strelišča, nadpovprečno uspešne kar vse tekmovalke. Čeprav sem na koncu zaradi težjih pogojev tekaško popustila, sem vseeno zadovoljna s svojim nastopom. Vse punce pa moramo pohvaliti Urško, ki je svoj premierni nastop izpeljala več kot odlično,” je še dodala Malijeva, ki je najstarejša tekmovalka v svetovnem pokalu, med njo in Pojetovo pa je kar dvajset let razlike.


Anja Eržen [foto: Tomaž Šušteršič]

To je bila moja prva biatlonska štafeta, ki prinaša tudi več odgovornosti do sotekmovalk. Po prevzemu štafete od Teje na 5. mestu in po prvem streljanju, ko sem bila celo četrta, sem bila zelo vznemirjena. Šele po prvih štirih zgrešenih tarčah na streljanju stoje, sem se zavedla, da bi se morala bolj potruditi. Pošteno sem bila jezna nase,” je po tekmi potarnala Erženova.

Popolno streljanje na tekmi mi je uspelo sedaj šele prvič, zato sem še toliko bolj vesela, da je bilo to na svetovnem pokalu. Tega zagotovo ne bom nikoli pozabila. Tekaško sem dala vse od sebe, kar sem zmogla, vendar v tem segmentu zagotovo še najbolj zaostajam od drugih tekmovalk. Zelo sem vesela, da je bil moj krstni nastop tako uspešen,” se je veselila Pojetova.


Urška Poje [foto: Tomaž Šušteršič]

Ekaterina Glazirina, Olga Zajceva, Irina Starik in Olga Viluhina (0+7) so za dobrih šest sekund izmaknile zmago domačinkam. Nemška štafeta v postavi Franziska Preuss, Evi Sachenbacher-Stehle, Laura Dahlmeier in Franziska Hildebrand se je morala zadovoljiti z drugim mestom, saj je že pričela tekmo z obiskom kazenskega kroga (1+5). Tretjeuvrščene Norvežanke (Tiril Eckhoff, Ann Kristin Aafedt Flatland in Tora Berger) pa so odtekle kar tristo dodatnih metrov in zaostale 16,7 sekunde za zmagovalkami.

V moški ekipi vpoklicana rezerva

Moške štafete 4 x 7,5 km bodo na sporedu jutri ob 14.30 uri. Slovensko bodo predvidoma sestavljali Peter Dokl, Jakov Fak, Janez Marič in Klemen Bauer. “Zaenkrat je še nekoliko vprašljiv Marič, ki je na včerajšnjem treningu trčil z enim od članov norveške ekipe. Še vedno čuti bolečine v hrbtu, ki mu danes niso dopustile, da bi lahko normalno treniral. Zaradi tega smo že vpoklicali rezervo Lenarta Oblaka, ki ga bo po potrebi nadomestil. Odločitev o tem bomo sprejeli jutri dopoldan,” je pojasnil glavni trener Uroš Velepec.


Fantje so dekletom pripravili sladko presenečenje [foto: Tomaž Šušteršič]

Sicer pa so člani moške štafete pripravili ženskemu dele ekipe ob njihovem prihodu v hišo, kjer prebivajo, posebno sladko presenečenje in čestitko, ker so po dolgem času spet uspešno nastopile skupaj.


Rezultati: Svetovni pokal.: Ruhpolding :. Štafeta (ž)


Leave a Comment