Slovenske tekačice odhajajo v Skandinavijo


Slovenska ženska tekaška ekipa [foto: Klemen Zibelnik]

Švedski Gällivare bo 20. novembra 2010 prvo prizorišče tekem svetovnega pokala v teku na smučeh. Slovenska reprezentanca je tako v prostorih Smučarske zveze Slovenije spregovorila o poteku priprav in načrtih za novo sezono.

Vodja reprezentanc Marko Gracer je z opravljenim delom zadovoljen: “V naslednjem mesecu bomo opravili sklepni del priprav. Čaka nas začetek svetovnega pokala. Z začetkom mesecem se Petra tradicionalno odpravlja na Finsko, ostala dekleta odhajajo v Beitostoelen. Na teh prizoriščih bomo opravili prve FIS tekme ter izbirne tekme za nastop deklet v ekipni preizkušnji. Ekipna tekma je eden izmed naših ciljev. V kolikor bodo dekleta v dobri formi, bomo s štafeto nastopili tudi na tekmi. Doma smo zaključili s pripravami, ki so šle po planu. Večjih poškodb ni bilo. Lahko gremo optimistično naprej.

Glavni trener A reprezentance ostaja Ivan Hudač: “Priprave, ki smo jih izpeljali v celoti, so potekale nemoteno. Petrino pripravljenost lahko primerjamo s prejšnjimi leti. Vprašanje je le, kako bomo znali to prenesti na tekmovanje, kjer vplivajo še številni drugi dejavniki. Ti so: priprava smuči, dnevna forma, psihično razpoloženje in nervoza. Upam, da bomo našteto znali izkoristiti nam v plus. Rezultati bi morali pokazati, da smo dobro delali in smo konkurenčni z ostalimi nacijami.


Marko Gracer in Ivan Hudač [foto: Klemen Zibelnik]

Dobitnica olimpijskega brona Petra Majdič se v nedeljo opravlja na zaključek priprav na Finsko. “Do prvih tekem nas čaka še veliko dela. Konec tedna odhajam z letalom na Finsko, tam bom ostala od 30 do 50 dni. Vmes bom morda prišla le za dva dni domov. Za daljši čas, vendar le za pet dni, pa se v domovino vrnem 20. decembra. Na Finskem nas prvih štirinajst dni čaka peklenski trening. Na letošnje prve tekme sezone bomo glede na pretekla leta prišli nekoliko bolj spočiti. Potrebno pa se je zavedati, v kolikor na začetek sezone prideš spočit, slej ko prej plačaš davek, tako kot to počno Skandinavke. Mi gremo na celotno sezono, tako bomo trenirali še tik pred pričetkom prvih tekem. Potem bomo stopnjevali formo. V letošnji sezoni bomo poskusili osvojiti veliki kristalni globus. To je edina stvar v moji karieri, ki jo nimam. Poudarjam, globusa ne napovedujem, poskusila ga bom osvojiti. Na vsaki tekmi je pet deklet, ki so sposobna zmagati, in nadaljnjih deset, ki so se zmožna uvrstiti na zmagovalni oder,” je cilje pred novo sezono razkrila kraljica slovenskega smučarskega teka.


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

V lanski sezoni se je prve zmage razveselila tudi Vesna Fabjan, ki cilja predvsem na tekme svetovnega prvenstva: “Priprave so potekale nemoteno. Lani sem imela več težav. Temu primerno so letos boljši rezultati boljši, kar so pokazala tudi testiranja. Pridobila sem več moči. Na zadnjih treningih na ledeniku sem se vsak dan bolje počutila. Občutki so dobri. Pomembna je tehnika v hitrih delih, kar moram prenesti na tekme. Čaka nas sklepni del priprav v Skandinaviji. Tudi pri meni bo prvih štirinajst dni zelo napornih. Potem pa prve tekme, nihče ne ve, kje smo, kaj lahko pričakujemo. Nekaj nervoze vsekakor bo. Po občutkih sodeč lahko grem povsem mirno na prve tekme. Skrivna želja je svetovno prvenstvo, vendar je veliko dejavnikov, ki bodo vplivali na rezultat.

Imam občutek, da sem naredila letos korak naprej. Z lansko sezono sem bila zadovoljna, saj sem uprizorila viden napredek. Rada bi izboljšala svoje sprinterske rezultate, čemu sem se na treningih tudi posvečala. Občutki so dobri,” je zbranim predstavnikom sedme sile dejala Katja Višnar.

Priprave so potekale po pričakovanjih. Zaradi bolezni sem v zadnjih dneh nekaj treninga izgubila. Upam, da se bodo vse tekme odvijale po pričakovanjih. Želje so velike, cilji pa realni. Tisto 17. mesto na olimpiadi mi ne gre iz glave. To je velika motivacija. Na treningu smo uvedli določene novosti, ki so mi pomagale še nadgraditi pripravljenost. Cilj so sanjske točke na tekmah svetovnega pokala,” meni Barbara Jezeršek, ki bo svoj 24 rojstni dan praznovala v soboto.

V A ekipi sta v letošnji sezoni tudi perspektivni mladi tekmovalki Anja Eržen in Alenka Čebašek. “Bila sem presenečena, da sem prišla v A ekipo. Kako smo opravili treninge se bo pokazalo na tekmah na Norveškem. Z ostalimi dekleti se razumemo zelo dobro,” je pred odhodom v Skandinavijo dejala Anja Eržen. Alenka Čebašek pa jo je dopolnila: “V letošnji sezoni se bom osredotočila na mladinsko svetovno prvenstvo do 23 let. Želela bi si kakšen nastop na tekmah svetovnega pokala ter dobre rezultate na tekmah celinskega pokala. Zadnje priprave smo opravili na ledeniku. Želim si, da bi občutke prenesla tudi na naravni sneg.


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik]


Fotogalerija: 27.10.2010, novinarska konferenca


Leave a Comment