Slovenski biatlonci enajsti na štefati

Z moško štafeto je slovenska reprezentanca zaključili prvi teden tekmovanj v Hochfilznu. Janez Marič, Klemen Bauer, Vasja Rupnik in Jakov Fak so se z enajstim mestom (3+11) za nekaj dni poslovili od doline Pilerseetal.

Prevlado v moškem delu karavane svetovnega pokala so spet dokazali Norvežani, ki so brez Bjoerndalna (Brattsveen, Berger, Svendsen, Boe) in kljub obisku kazenskega kroga (1+7) s prednostjo 21,7 sekunde zmagali pred Rusi (Šipulin, Makovejev, Ustjugov, Mališko; 0+5) na drugem mestu in dobre pol minute pred Francozi (Jay, S. Fourcade, Boeuf, M. Fourcade; 0+6) na tretjem mestu.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Slovensko štafeto je na progo popeljal rahlo oboleli Janez Marič. Blejec z domovanjem v Bohinju je začel odlično in držal slovensko četverico na sedmem mestu. Po prvem streljanju, kjer je brez popravka zadel vseh pet tarč, se mu je ponesrečilo v položaju stoje. Kljub trem dodatnim uporabljenim nabojem je moral še dvakrat obkrožiti kazenski krog in Bauerju je predal kot 22. “Prva polovica mojega nastopa se je res dobro izšla. Vendar pa mislim, da nisem ravno primeren za nastope v prvi predaji, ker se ves čas prerivamo s tekmovalci in tečemo v gneči, kar mi je onemogočilo, da bi se dovolj dobro zbral za streljanje stoje. Najbrž sem glede na svoje trenutne zmožnosti želel preveč in bi moral popustiti tempo že precej pred streliščem. Upam, da me bo trener naslednjič uvrstil v kakšno drugo predajo, kar bi mi bolj ležalo,” se nadeja Marič.

Od Mariča je štafeto prevzel Klemen Bauer, ki je najverjetneje opravil enega svojih najboljših štafetnih nastopov. Za podrtje desetih tarč je porabil le en dodaten naboj in Slovenijo spet popeljal v boj za višja mesta. “Žal je to šele moj prvi letošnji nastop s katerim sem lahko zadovoljen. Glede na treninge in mojo pripravljenost bi morale biti takšne tudi že vse dosedanje. Tudi streljanje z enim zgrešenim strelom je povsem realno, tekaško pa se končno počutim, kot bi se že moral. Resda smo imeli težave z materialom, kar ti še poveča dvom vase, sedaj v Hochfilznu pa smo to popravili in se vidi tudi na tekaških predstavah. Motivacija se mi je s tem precej dvignila in se že veselim naslednjih tekem spet tukaj v Hochfilznu,” si je dvignil pričakovanja Bauer.

Za tretjo predajo sta trenerja Velepec in Kos izbrala Vasjo Rupnika, ki je štafeto prevzel dvanajsti. Že po položaju leže je moral v kazenski krog, v položaju stoje pa je porabil še dva dodatna naboja za pokritje vseh tarč. Svoj del posla je zaključil na 13. mestu. “Lepo mi je šlo v ležečem položaju do četrtega strela, potem pa se mi je enostavno zarosil okular in ničesar nisem videl, pa tudi s popravki sem imel precej težav. Res škoda, ker sem čutil, da bi lahko sestavil dober nastop,” je obžaloval Rupnik.


Vasja Rupnik [foto: Tomaž Šušteršič]

Kot zadnji mož slovenske štafetne postave se je postavil v smučino Jakov Fak. Trenerja sta mu zaupala najzahtevnejšo nalogo, saj je moral poskrbeti za napredovanje in čim boljšo uvrstitev v cilju. Čeprav so si konkurenti pred njim nabrali že lepo prednost, je na progi in na strelišču reševal situacijo, kolikor se jo je še dalo rešiti. Le položaj leže je zahteval dva popravljalna strela in do cilja mu je uspelo prehiteti italijanskega in bolgarskega predstavnika ter priboriti Sloveniji 11. mesto. “Za taktiziranje enostavno ni bilo več nobenega manevrskega prostora. Na progi sem šprintal od štarta do cilja, na strelišču pa poskušal zadeti tudi z malo bolj tveganim streljanjem. Seveda sem nekaj davka plačal na strelišču, v teku pa tudi še nisem bil čisto pravi Jakov. Mogoče bi moral leže tudi korigirati na veter, vendar sem bil tako osredotočen na rezultat, da nisem niti pogledal vetrnih zastavic. Nisem še povsem zadovoljen s prikazanim,” je svoj položaj opisal Fak, ki bo edini od slovenske ekipe počakal na naslednje tekme v Hochfilznu kar v hotelu na tirolskem prizorišču.

Preostanek reprezentance se bo še danes odpravil proti domovini, povratek v Avstrijo pa trenerja načrtujeta za torek, ko bodo na sporedu že prvi neuradni treningi.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Štefeta (m)


Leave a Comment