Slovenski orli postali mladinski svetovni prvaki

V ameriškem Park Cityju so mladi slovenski skakalni upi Žiga Jelar, Tilen Bartol, Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič postali mladinski svetovni prvaki!

Slovenski skakalni šport ima novo medaljo z največjih tekmovanj. Zanjo so poskrbeli naši mladi smučarji skakalci na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v ameriškem Park Cityju. Kar se je napovedovalo na treningih in posamični tekmi, se je uresničilo v pravi drami ekipne tekme. Za naše je najprej skakal Žiga Jelar, ki je tekmo odlično odprl in naše z 89.5 metri popeljal v vodstvo, ki ga je nato potrdil najboljši posameznik tekme Tilen BartolAljaž Osterc, ki je v ekipi zamenjal diskvalificiranega na posamični tekmi, Roka Tarmana. Vodstvo Slovenije po prvi seriji je z 91.5 metri potrdil Bor Pavlovčič. Naši so pred Nemci imali 9,7 točk naskoka, Avstrijci so zaostajali že skoraj 30 točk.


Žiga Jelar je bil del zmagovite ekipe [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalni seriji je Jelar skočil 86 metrov in še pridobil 0,6 točk v primerjavi z Nemci, še bolj pa je z 91.5 metri prednost povečal Bartol, ki je Tima Fuchsa premagal za 6,9 točk. V tretji skupini je Osterc poskrbel za dramo pred zadnjim skokom, saj je proti Felixu Hoffmannu izbubil 9,3 točk in vse se je odločalo z zadnjim, osmim skokom. Constantin Schmid je s 87 metri vrgel rokavico Pavlovčiču, ki je skočil 90.5 metrov. Schmid je dobil kar 12,4 točke pribitka, Pavlovčič pa 1,2 točke odbitka in seštevanje se je začelo. Na koncu je zbir točk pri Slovencih pokazal 932,2 točk, pri Nemcih pa 929,0 točk in slavje naših mladih orlov se je lahko začelo!

Peta zlata medalja!

To je že peta zlata ekipna medalja Slovenije na mladinskih svetovnih prvenstvih. Prvo so leta 1997 v kanadskem Canmoreu osvojili Miha Rihtar, Grega Lang, Blaž Vrhovnik in Peter Žonta, njihov uspeh so v Rovaniemiju 2005 ponovili Mitja Mežnar, Matevž Šparovec, Jurij Tepeš in Nejc Frank, leta 2007 v Planici (prvenstvo v Trbižu) Robert Hrgota, Primož Roglič, Tepeš in Mežnar in leta 2013 v Libercu Anže Semenič, Ernest Prišlič, Cene Prevc in Jaka Hvala. Poleg petih zlatih medalj, kar Slovenijo uvršča na tretje mesto med vsemi, je v naših vitrinah še pet medalj, dve srebrni in tri bronaste. Sploh prva je bila bronastega leska v Asiagu leta 1996 (Matija Stegnar, Jaka Grosar, Žonta, Primož Peterka), bron so naši skakalci osvojili še leta 2002 v Schonachu in leta 2010 v Hinterzartnu. Srebro so osvojili leta 2003 v Sollefteåi in leta 2006 v Kranju.


Rezultati: MSP.: Park City


Leave a Comment