Slovenski orli za uvod na 6. mestu

Uvodna tekma 39. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je v poljski Wisli prinesla ekipno tekmo na kateri so Timi Zajc, Anže Semenič, Tilen Bartol in Peter Prevc Sloveniji prinesli šesto mesto. Zmage so se veselili Norvežani.


Timi Zajc, Tilen Bartol, Peter Prevc in Anže Semenič so sezono začeli s 6. mestom na ekipni tekmi [foto: SZS]

Kot prvi je izmed četverice Slovencev v smučino zapeljal debitant in prvi skakalec v svetovnem pokalu, ki je rojen v tem mileniju, Timi Zajc. Svoj debi med elito je opravil zelo dobro, pristal pri 119 metrih in s 115,2 točkami Slovenijo v tesnem boju popeljal na 6. mesto. Peti Nemci so imeli 0,2 točke naskoka, četrti Japonci 0,7 točk. Vodili so Avstrijci pred Poljaki in Norvežani. Kot drugi je za naše nastopil Anže Semenič, ki je s 115 metri skočil malce slabše od svojega povprečja na Poljskem, z 222,6 točkami pa je naše zadržal na 6. mestu. Zaostanek za konkurenti je nekoliko narasel. V vodstvo je David Kubacki popeljal Poljake pred Avstrijci in Nemci.

V tretji skupini je za Slovenijo skočil še en mladinec, Tilen Bartol, ki je pristal pri 117.5 metrih, s skupno 333,4 točkami pa je naše le še utrdil na 6. mestu. Poljaki so še naprej vodili, Norvežane je na drugo mesto dvignil Daniel Andre Tande, tretji so bili Avstrijci. Zelo dobro pa je kot zadnji naš v prvi seriji skočil Peter Prevc, ki ga je odneslo do 124 metrov, skupen zbir točk Slovenije pa je tako po štirih skokih znašal 456,1 točk. Japonci so na petem mestu zbrali 479,8 točk, četrti so bili Nemci s 484,8 točkami, tretji Norvežani s 493,9 točkami, drugi Avstrijci, za katere je Stefan Kraft skočil 125 metrov, s 495,7 točkami, vodili pa so Poljaki, za katere je Kamil Stoch skočil 120.5 metrov s 496,8 točkami.

V prvi seriji je zadnji tekmovalni skok v bogati karieri opravil Jakub Janda, nekdanji zmagovalec svetovnega pokala in novoletne turneje. Čehi se, tudi po zaslugi diskvalifikacije Lukaša Hlave niso uvrstili v finalno serijo.

V finalu naši zadržali šesto mesto

V finalni seriji je tekmovalce spremljal malce spremenljiv veter, kar je tudi premešalo vrstni red že v prvi skupini. Zajc je skočil odlično, pristal pri 124.5 metrih, zbir točk Slovenije pa je dvignil na 578,5 točk. Japonci so imeli 603,5 točk po odličnem skoku Rjojuja Kobajašija, dolgem 126 metrov, zadnje tri reprezentance pa so imele slabše pogoje, kar so izkoristili Norvežani z Johannom Andrejem Forfangom in njegovimi 129.5 metri, ki jih je popeljal na sam vrh pred Avstrijci in Poljaki. Žal je s 112 metri v drugi skupini ob slabih pogojih Semenič potrdil današnje šesto mesto Slovenije, ki je po šestih skokih imela 684,5 točk na svojem računu. Japonci so imeli že skoraj 40 točk prednosti, zanesljivo so še naprej vodili Norvežani pred Poljaki, ki so zaostajali 18,6 točk, tretji so bili Nemci.


Tilen Bartol [foto: SZS]

Bartol je s 123 metri popravil daljavo s prve serije, podobno kot Zajc, Slovenija pa je prebila mejo 800 točk, pred zadnjim skokom jih je imela 805,8. Noriaki Kasai je za Japonsko skočil 130.5 metrov ob dobrih vetrovnih razmerah. Norvežani so še bili le še skok od zmage, imeli so 900,2 točk, drugi Poljaki so zbrali 871,4 točk, tretji Avstrijci so imeli 864,8 točk. Prevc je z nižjega zaletišča kot predhodne skupine šesto mesto potrdil s 121 metri, naši pa so skupaj po osmih skokih zbrali 931,4 točk. “Bilo je zelo blizu tega, da bi s tekmo opravil, kot sem si želel. V prvi seriji mi je skok uspel zelo lepo, v drugi se je prikradla napaka. Tako to je, s tem se bo potrebno sprijazniti in napake zminimalizirati. Led je prebit. Kot ekipa smo začeli na 6. mestu in videli bomo, kako se bodo stvari odvijale naprej. Res imamo mlado ekipo, stvari se hitro spreminjajo, nekdaj sem bil najmlajši, zdaj sem najstarejši. A tako je bilo vedno, prav drugače ni. Zdaj jaz skačem ob koncu tekme, prej pa sem skakal na začetku,” je po prvem tekmovanju letos povedal Prevc.

Odlični Junširo Kobajaši je Japonski potrdil peto mesto z 983,6 točkami. Na koncu so za Nemci zaostali le za 3,4 točke, drugo mesto pa so si s 1006,5 točkami razdelili Poljaki in Avstrijci, Robert Johansson pa je s 121.5 metri in 1023,8 točami potrdil prvo zmago Norveške v tej sezoni.

Naš glavni trener, Goran Janus, je po tekmi takole povzel uvodno tekmo sezone: “Nekje je bilo potrebno začeti in začeli smo s 6. mestom. Sezona bo dolga, potrebno bo biti potrpežljiv. Imeli smo mlado ekipo. Trening je eno, tekma nekaj drugega. Recimo Anže Semenič je kar ‘padel z mize’, povedano po domače. Težko je. Jutri bo potrebno narediti določene korekture in potem bomo videli.

Jutrišnja posamična tekma, na katero so se včeraj od naše sedmerice prebili Zajc, Bartol, Semenič in Prevc, se bo začela ob 15. uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment