Smučarji končali s težkimi treningi v Ushuaii

Naši smučarji so končali s snežnimi pripravami v argentinski Ushuaii, načrt treninga pa je bil skoraj popolnoma izpolnjen. Fantje so želeli narediti zelo veliko število treningov, delati več kot drugi in tudi več kot v preteklih letih. To jim je tudi uspelo, saj so bili na snegu kar 17 dni, počivali pa so samo dva dneva. Ko so delali daljše treninge so na snegu prebili po 7 ur, kar je za specialiste veliko, drugače pa so v povprečju na snegu ostali od 5 do 6 ur. S tem so pridno nabirali smučarsko kondicijo in opravili zadostno število voženj med količki. Uspelo jim je tudi dodati trening hitrosti oziroma dvigovati hitrostno bariero posameznega tekmovalca, niso pa pozabili niti na pravilne tehnične izvedbe. Ekipa je sicer nekoliko manj zadovoljna z vremenom in pogoji. Ob prihodu so jih namreč pričakale dokaj hladne razmere, zaradi katerih so imeli skoraj vsak dan nekaj novega snega, za tem pa je prišla otoplitev in z njo prave spomladanske razmere, zaradi katerih so naredili manj treningov na trdi podlagi.


Miha Verdnik je spregovoril o pripravah na južni polobli [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Trenirali so veliko

Lahko rečem, da so fantje napredovali, vendar nas s povratkom v Evropo čaka še veliko dela in treninga, da bodo prišli na želeni nivo. Vidi se, da so dobro fizično pripravljeni, saj so zdržali vse obremenitve in kljub temu, da jim je na koncu primanjkovalo energije, so skušali delati do zadnjega atoma moči. V vožnjah na progi je še veliko nihanja, kar je dokaj normalno za to trenažno obdobje, a se kljub napredku zelo zavedam, da bodo fantje morali še precej garati, da dosežejo svoje želene cilje. Naredili smo tudi kar nekaj primerjav z nasprotnimi ekipami in smo dobili potrditev, da delamo v pravi smeri,” je po povratno iz Južne Amerike dejal glavni trener moških reprezentanc Miha Verdnik.


Matic Skube se je udeležil slalomskih tekem južnoameriškega pokala [foto: GEPA]

Na tekme se niso pripravljali

V zadnjem tednu priprav so se naši tekmovalci udeležili tudi tekem južnoameriškega pokala. V veleslalomu sta nastopila Žan Kranjec in Klemen Kosi, v slalomu pa Mitja Valenčič, Matic Skube in Miha Kürner. “Na veleslalomu je Kranjcu in Kosiju v nogah ostalo premalo dinamita, da bi na tekmi dosegla kaj več kakor sta, saj se za tekme nismo posebej pripravljali in sta fanta “dirkala” sredi napornih priprav. Kljub temu, da sta bila že bolj brez energije, je Kosiju vseeno uspelo popraviti FIS točke. Kranjcu to žal ni uspelo, saj je na vsaki tekmi naredil eno večjo napako, ki pa ga je na koncu vedno stala zelo dobre uvrstitve. V slalomu so nastopili Valenčič, Skube in Kürner. Kazalo je zelo dobro, saj so po prvem teku vsi imeli dobre možnosti za stopničke ali pa še kaj več. Kot sem pričakoval, so v drugem teku napadli, vendar se nam ni šlo, tako da je Valenčič obdržal tretje mesto, Skube in Kürner pa sta zdrsnila tik za deseterico. Od tekem nisem prav veliko pričakoval, saj so fantje na treningih zelo garali in sem že v naprej vedel, da bodo na tekme prišli utrujeni, ker so bile v sklepni fazi naših priprav v Ushuaii. Vseeno sem zadovoljen s pristopom fantov in tudi s tem kar so se s posamezno tekmo naučili. Te izkušnje nam bodo še kako prav prišle za naprej,” je analizo opravljenega zaključil Verdnik.

Leave a Comment