SP: Dvojček Stefana Krafta, Peter Prevc na 9. mestu

Peter Prevc je na eni najbolj izenačenih tekem svetovnega prvenstva na veliki skakalnici v Lahtiju osvojil odlično 9. mesto. Jernej Damjan je v finalu skočil na 21. mesto, drugo zlato medaljo je osvojil Avstrijec Stefan Kraft.

Pričakovanja pred drugo in hkrati zadnjo posamično tekmo svetovnega prvenstva v Lahtiju so v slovenskem taboru na podlagi odličnih rezultatov na vseh treningih in danes v poizkusni seriji slovenela predvsem na Petru Prevcu, ki je v prvi seriji nastopil kot zadnji od naših. Prvi se je v smučino v zelo enakovrednih vetrnih razmerah za Lahti podal Anže Lanišek, ki je žal svoj debitantski posamični nastop na svetovnih prvenstvih sklenil po enem skoku. S 110 metri in 99,7 točkami je končal na 36. mestu. Izkušenejše je za njim nastopil Jernej Damjan, ki je s 113.5 metri in 111,0 točkami ob enem največjih pribitkov v prvi seriji (4,5 točke) popravil vtis s srednje skakalnice in se je z 29. mestom tokrat prebil v finale.


Stefan Kraft [foto: GEPA]

Jurij Tepeš je po prihodu s treninga v Planici v Lahtiju skakal dobro, a bolj kot se je bližala tekma, težje je šlo daleč. Žal se s 111.5 metri v rahlem vetru v hrbet in z zbirom 104,1 točk ni izšlo za finalno seriji. Osvojil je 34. mesto. S številko 42 je nastopil naš prvi adut, edini Prevc, ki je še ostal na tem svetovnem prvenstvu, Peter. Gorenjec je ob odbitku dveh točk zaradi vetrne izravnave skočil 128 metrov, zbral 134,6 točk, to pa ga je uvrstilo na trenutno četrto mesto, z vsega 2,4 točkama zaostanka za takrat vodilnim Norvežanom Andreasom Stjernenom, ki je pristal pri 129.5 metrih. Na koncu prve serije je Peter zasedal 7. mesto, a samo 5 točk za vodilnim Stefanom Kraftom, ki je s 127.5 metri zbral 139,6 točk. Avstrijec in Andreas Wellinger sta bila na vrhu z najslabšimi razmerami med vodilnimi (2,4 in 2,5 točk pribitka). Nemec je zbral 138,7 točk, tretji je bil že prej omenjeni Stjernen. Finalna serija je ponujala dramo, kakršne na svetovnih prvenstvih ni bilo velikokrat!

Damjan pridobil mesta, Prevc je dva žal izgubil

Odličen finale je s 120 metri in skupaj 232,2 točkami (tudi v finalu pribitek točk) napovedal Damjan, ki je pridobival mesta in na koncu končal na 21. mestu. Ko je bil na vrhu naleta še drugič Prevc, je bilo vse znova zelo izenačeno. Petrov doskok pri 124.5 metrih in zbir 263,7 točk ob rahlem vetrnem odbitku ga je takoj prikovalo na tretje mesto in jasno je bilo, da so sanje o novi medalji na svetovnih prvenstvih odletele. “Nekako sem precej bolj zadovoljen kot z nastopom na manjši napravi, a rezultat pokaže, da nisem bil sposoben višje od 9. mesta. Očitno so se ti, ki so bili pred mano, zbrali precej bolje in odlično oddelali svoje naloge na mizi, meni pa so se spet prikradle manjše napake. V tekmo ne greš z mislijo na kolajno. Ko začneš razmišljati o rezultatu, veš da je mogoče vse, lahko si 20., lahko si prvi. Predvsem pa se zavedaš, da če boš umirjeno oddelal svojo nalogo, da se boš boril za najboljša mesta. Res pa je toliko dajavnikov in malenkosti, ki se ti lahko podrejo in prinesejo končni rezultat,” je po četrti najboljši uvrstitvi na svetovnih prvenstvih povedal najstarejši izmed bratov Prevc.

Takoj za našim asom je daljavo dneva s 131 metri postavil Piotr Zyla, ki je z 276,7 točkami odločno napovedal pohod na medaljo. Le to mu je tudi uspelo, potem ko sta za njim zaostala rojaka David Kubacki in Kamil Stoch, s 129 metri mu ni bil kos niti Stjernen, ki je zaostal za 0,6 točke. Na vrhu pa repriza slike s srednje skakalnice. Prvak je s 127.5 metri v finalu ob vetrnem dodatku postal Kraft z 279,3 točkami, drugo srebro pa je osvojil Wellinger z 278,0 točkami. Stefan Kraft je šesti skakalec v zgodovini, ki je na enem prvenstvu postal prvak na veliki in srednji skakalnici.

Jutri skakalci ne bodo tekmovali, sklepno dejanje prvenstva pa jih čaka v soboto z ekipno tekmo ob 16.15 uri.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Lahti
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment