SP: Dvojna norveška zmaga, Fak 22.


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Na Grenzadlerju je še zadnjič v tej sezoni v Oberhofu stopilo v smučino najboljših trideset biatloncev. 15-kilometrski skupinski štart je z dvojno zmago pripadel Norvežanom. Edini slovenski predstavnik Jakov Fak si je po začetni strelski smoli izboril v zaključku 22. mesto.

Tarjei Boe (0,1,0,1) je že četrtič letos stopil na najvišjo stopničko in se še utrdil v trenutnem skupnem seštevku svetovnega pokala. Njegov najtesnejši zasledovalec Emil Hegle Svendsen (1,0,2,0) je dosegel drugo mesto, Rus Ivan Tcherezov pa je bil z enakim strelskim izkupičkom (0,0,1,1) kot prvouvrščeni Norvežan, tretji.

Jakov Fak je začel silovito že takoj po štartu in povedel karavano v prvi krog. Pred streliščem je nekoliko upočasnil tempo in se kot sedmi postavil na strelsko mesto 9. Prvi dve tarči sta padli brez težave, tretja, četrta in peta pa so ostale nepokrite. Po treh kazenskih krogih je bil na izhodu iz stadiona 29. Drugo streljanje leže je opravil z odliko, kar mu je prineslo dve mesti in do prvega strelskega postanka v položaju stoje je napredoval do 26. mesta. Obakrat leže je zgrešil po eno tarčo, se vmes prebil na 23. pozicijo, še zadnjič zapustil strelišče kot 25. in si v zadnjem krogu pridobil še tri mesta ter končal tekmo kot dvaindvajseti.

Želim si čim manj takšnih tekem v sezoni,” so bile prve besede Jakova. “Preprosto nimam pravega odgovora na takšne napake, ki sem jih naredil na prvem streljanju. To so bile prav začetniške napake in tega si ne smem več privoščiti. Tudi zaradi tega se bom v prihodnje le še bolj trudil za strelske dosežke, saj tekaško nimam nobenih težav in sem vse do konca tekel prav z lahkoto. Zato sem tudi v zadnjem krogu lahko še povečal tempo. Hochfilzen in danes Oberhof bi najraje čim prej pozabil.

Situacijo na strelišču je nekoliko bolj pojasnil njegov trener Uroš Velepec: “Začel je taktično modro, se prebil v ospredje in se s tem izognil tudi morebitnim zapletom ali padcem v skupini. Ker je v dobri tekaški formi, mu visok tempo ne povzroča težav, vendar pa ima za seboj še relativno malo udeležb na skupinskih štartih, zato je nekoliko prehitro streljal, kar je podzavestno pripeljalo do klasičnih napak pri proženju. Ta del bo potrebno z izkušnjami še izpiliti, da bo v neposrednih dvobojih postal bolj suveren. Ker so bile tarče zgrešene že na prvem streljanju, se je s takšnim bremenom težko prebijati v ospredje do zaključka tekme, kljub vsemu pa je na koncu s tekom izbojeval tri mesta,” je v njegovem nastopu videl svetlo plat Velepec.

Na strelišču ga je spremljal trener Tomaš Kos: “Prva dva naboja sta bila izstreljena povsem v središče, potem pa so se začele vrstiti napake, kar je pomenilo tri zgrešene tarče. Na drugem streljanju se je umiril, zato so bili tudi streli lepo izdelani in temu je sledil popoln izkupiček. Škoda, ker je imel lepo možnost za vrhunski rezultat.

Ženske bodo s skupinskim štartom zaključile letošnji spored v Oberhofu. Ob 18. uri in deset minut se bo med trideseterico najboljših svetovnih biatlonk iz prve vrste v smučino pognala tudi Slovenka Teja Gregorin.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment