SP: Erik Guay superveleslalomski prvak

Drugi spopad za kolajne svetovnega prvenstva v švicarskem St. Moritzu se je začel točno opoldne, ko se je na progo Corviglia podal prvi izmed 72-ih tekmovalcev, med katerimi je bila tudi četverica naših fantov. Superveleslalom se je izkazal za vrednega boja za naslov prvaka, saj je zaradi slabe vidljivosti potekal v zahtevnih pogojih, postavitev pa je bila vse prej kot lahka.

Pred prvim slovenskim nastopom je izjemno vožnjo prikazal Norvežan Kjetil Jansrud. Ta je s časom 1:25.83 iz prvega mesta izrinil Avstrijca Vincenta Kriechmayrja, ki je za svoj nastop potreboval 0.43 sekunde dlje. Boštjan Kline je nastopil takoj za Jansrudom in svojo nalogo na prvi polovici proge opravil odlično. Na tretjem merjenju časa je za Norvežanom zaostajal le 0.30 sekunde, kar je pomenilo tretje mesto, žal pa je kmalu za tem v enem izmed desnih zavojev zašel smeri, zajel vratca in odstopil.


Erik Guay [foto: GEPA]

Klemen Kosi, ki je nastopil 30. po vrsti je prav tako začel spodbudno, saj je bil po pol minute nastopa na 19. mestu, pred najdaljšim skokom pa je ubral napačno smer in zgrešil naslednja vrata. Martin Čater, ki je na tekmah svetovnega prvenstva nastopal le v Vailu pred dvema letoma, se je odrezal dobro in z zaostankom 1.81 sekunde za vodilnim prišel na 17. mesto. Zadnji Slovenec na progi Corviglia je bil Miha Hrobat, ki je v temu rangu tekmovanj nastopil prvič. Tudi on se je dobro boril, a na poti naredil nekaj napak več, tako da je z zaostankom 2.38 sekunde zasedel 24. mesto.

Na koncu je do zlatega odličja prišel Kanadčan Erik Guay in tako ponovil uspeh izpred šestih let, ko je bil najboljši na smuku v Garmisch-Partenkirchnu. Jansrud se je z 0.45 sekunde zaostanka moral zadovoljiti s srebrom, brona pa se je veselil Manuel Osborne-Paradis, ki je tako poskrbel za dodatno slavje v kanadski ekipi.

Martin Čater je o nastopu rekel: “Moram reči, da sem delno zadovoljen. Želel sem si med 15 najboljših, kar bi mi potem pomagalo za naprej v svetovnem pokalu. Srednji del je bil dober, na vrhu in spodaj pa sem veliko izgubil. Moram pogledati posnetek ali je bila to taktika ali sem vzel napačno linijo. Pogoji na progi so bili super, mogoče je bilo kje malo nemirno, a drugače je bila proga super pripravljena.

Miha Hrobat je spregovoril o tem, kako se bo spomnil svoje premiernega nastopa na svetovnem prvenstvu: “Spominjal se ga bom po tisti napaki v srednjem delu. Malo preveč direktno sem šel noter, kar me je stalo kar dosti časa, saj mi je padel tempo. Generalno gledano sem kar zadovoljen, zgornji in spodnji del sta bila zelo dobra, tako da gremo naprej. To tekmo sem vzel kot vsako drugo, sem bil kar dobro sproščen, tako da mi je uspela, če vzamem stran tisto napako, kar dobra vožnja.

Boštjan je po prihodu v ciljno areno dejal: “Začetek je bil obetaven, imel sem dober občutek. Zgoraj je bila dobra vožnja, ped tisto napako pa me je malo presenetila hitrost v srednjem delu. Mislil sem, da bom imel več časa med vrati, a se je izkazalo da ni res, tako da sem zajel vrata. A na srečo sem v enem kosu, kar tudi dosti pomeni. Bila je narobna percepcija časa pri vhodu v desni zavoj. Odneslo me je prenizko in sem zajel vrata, nič posebnega. Zdaj potegnemo črto, analiziramo stvari, potegnemo ven dobre. Odmislil bom neuspeh in se bom s tisto rutino, ki mi paše, pripravil na smuk.

Klemen Kosi pa je rekel: “Uštel sem se v smeri, to je bila čisto moja napaka. Je pa bilo tam kar precej zahtevno ubrati pravo smer, saj se nisi mogel na nič orientirati, za tistim skokom se je videlo samo nebo. Tam sem šel na pamet in se držal načela, da je na svetovnem prvenstvu treba tvegati. Šel sem na vse ali nič, na koncu pa imel nič. Žal mi je te priložnosti, danes bi lahko dosegel dober rezultat, na progi mi je šlo dobro, glede na določene odseke. Svetovno prvenstvo se še ni končalo, se je komaj začelo in upam, da se bo nadaljevalo z več sreče.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: St. Moritz :. Superveleslalom (m)
Izjava: Martin Čater (.mp3)
Izjava: Miha Hrobat (.mp3)
Izjava: Boštjan Kline (.mp3)
Izjava: Klemen Kosi (.mp3)


Leave a Comment