SP: Ferkova 8. na kombinaciji, odstop Štuhčeve in Bucikove

V švicarskem St. Moritzu je prišla na vrsto druga tekma svetovnega prvenstva za ženske. Na sporedu je bil lov za odličja na alpski kombinaciji, slovenske barve pa je branila trojica deklet.

Preizkušnja se je začela ob 10. uri in sicer na skrajšani smukaški progi, saj je organizator zaradi slabe vremenske napovedi želel prvi del kombinacije spraviti pod streho čim hitreje. Prvi nastop dneva je pripadel prav Ilki Štuhec, ki je svojo nalogo, z izjemo manjše napake v srednjem delu proge, opravila vrhunsko. V cilj je prišla s časom 1:17.02, kar je bilo dobrih 16 sekunde hitreje kot na včerajšnjem treningu.


Ilka Štuhec [foto: GEPA]

Takoj za njo je nastopila Maruša Ferk, ki ji je uspela zelo dobra vožnja. Ob prihodu v cilj se je ob njenem imenu namreč izpisala številka +1.29, kar je bilo dobro izhodišče za drugi del tekme. V nadaljevanju je Štuhčevo prehitela le Italijanka Sofia Goggia, ki je za svoj nastop potrebovala 12 stotink sekunde manj, tretje mesto pa je zasedla domačinka Lara Gut, ki je za vodilno zaostala 43 stotink. Ana Bucik je startala 22. po vrsti, za Goggio zaostala 3.52 sekunde in zasedla 29. mesto, medtem ko je bila Ferkova na polovici tekme 12.

Ilka je po smukaškem nastopu dejala: “Ni bilo najboljše, čutila sem, da bi se dalo kje odpeljati tudi malo drugače. A to je zdaj za mano in fokus je na slalomu.” Maruša je za tem spregovorila o tem, kako je potekala vožnja na skrajšani progi: “Zdaj se izognemo že prvemu skoku, na drugem pa skoraj nič ne skočimo, tam kjer smo včeraj šle kar daleč. Tekma je zdaj popolnoma drugačna.“‘ Ana pa je še pred koncem smuka rekla: “Ni bilo lahko, saj se je pri naših številkah vidljivost malo poslabšala in se ni dalo videti vseh grbin na progi. A dala sem svoj maksimum, toliko kot sem v temu trenutku sposobna. Upam, da bom ostala med trideset, da bom na slalomu lahko napadla tako kot je treba.

Vremenski pogoji so se do 13. ure, ko se je začel slalom, še nekoliko poslabšali. Tekmovalke so imele ob sneženju in slabi vidljivosti pred seboj težko nalogo, prva pa se je s progo spopadla Ana. Žal njen nastop ni trajal dolgo, saj je že po nekaj zavojih povozila količek in tako ostala brez uvrstitve. Po tekmi je dejala: “Pogoji so bili dobri, sneg pa agresiven, zato mogoče pride do takšnih napak, saj smučka zelo hitro zagrabi. V glavi sem imela popoln napad, saj bi samo to lahko pripeljalo do rezultata, ki sem si ga želela. Žal se je zgodil ta odstop, a to je del tega športa, še posebej slaloma. Nič, gremo dalje in upam, da bo na slalomu več sreče.

Maruša je nastopila dobro, a ob prihodu v cilj ni bila čisto zadovoljna s svojo vožnjo. Čeprav na poti ni naredila kakšne velike napake je v cilj prišla s takrat četrtim časom, po svojem nastopu pa je dejala: “Slalom je bil precej kočljiv, če se lahko tako izrazim. Od starta dol so bili malo daljši slalomski zavoji, sneg pa je bil zelo agresiven. Zelo moraš paziti, čim si malo narobe postavljen, te lahko takoj katapultira čez smuči. V tisti ravnini pred ciljem pa so bila vrata na 15 metrov narazen, se pravi je bil slalom, ki je bil bolj postavljen za smukačice. Gremo naprej optimistično.


Wendy Holdener je postala nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Pred nastopom Ilke je prvo mesto zasedala Švicarka Wendy Holdener, ki je iz prvega mesta z 0.38 sekunde naskoka izrinila Avstrijko Michaelo Kirchgasser. Domači navijači so se veselili tudi ob nastopu Michelle Gisin, ki je prišla na drugo mesto s 5. stotinkami zaostanka za rojakinjo, nihče, predvsem v Sloveniji, pa ni pričakoval, da bomo takšno razvrstitev videli tudi na koncu.

Gutova zaradi poškodbe na slalomskem ogrevanju ni nastopila, Ilkina vožnja pa se je žal končala izredno hitro, saj je ob desnem zavoju zdrsnila na bok in odstopila. Goggia je za tem prav tako naredila napako, kar je pomenilo, da je Holdenerjeva prišla do naslova prvakinje. Edina Slovenka z uvrstitvijo je bila tako Maruša, ki je z zelo dobrim osmim mestom prišla do svojega najboljšega rezultata na svetovnih prvenstvih.

Vesela ravno nisem, a nimam si kaj očitati. Pripravila sem se in se želela vreči na glavo, žal pa se je vse končalo hitreje kot sem želela. Ampak tak je šport, tak je slalom, grem pozitivno naprej,” je najprej dejala Ilka, nato pa spregovorila še o načrtih za naslednji dan: “Moramo se zmeniti za jutri, ali grem na trening ali ne, ali se rajši malo spočijem, glede na to, da neprestano smučam že od ponedeljka. Bo trener povedal kaj bo najbolj pametno narediti.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: St. Moritz :. Alpska kombinacija (ž)
Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)


Leave a Comment