SP: Jernej Damjan 12. v Klingenthalu


Kamil Stoch [foto: Ania Libera]

140-metrska skakalnica v nemškem Klingenthalu je bila prizorišče novega boja za točke svetovnega pokala. Tekma pod reflektorji se je začela ob 18. uri, slovenske barve pa je branila peterica skakalcev.

V prvi seriji so se naši fantje odrezali dobro, v finale pa so napredovali kar štirje. Odlično je skočil Jernej Damjan, ki je pristal pri 133. metrih, 121.7 točke pa ga je popeljalo na 10. mesto, ki si ga je delil z Nemcem Severinom Freundom in Fincem Jannejem Happonenom. Jurij Tepeš je s 129. metri zbral 112.2 točke in zasedel 24. mesto, Robert Kranjec pa se je s tremi metri manj uvrstil tik za njim. Peter Prevc je ujel rep trideseterice, medtem ko je Mitja Mežnar zasedel 45. mesto.

Najdaljši skok prve serije smo videli pri Nemcu Michaelu Uhrmannu, ki je skočil kar 146.5 metra. 147.8 točke ga je popeljalo na prvo mesto pred Čehom Romanom Koudelko (137 metrov in 135.3 točke) ter Avstrijcem Thomasom Morgensternom (134 metrov in 134.5 točke).

Prvi v drugi seriji je tako nastopil Prevc in skočil 122 metrov daleč ter ostal v vodstvu vse do nastopa Kranjca, ki se je odrezal bolje kot v prvi seriji in skočil 128,0 metrov. Vodstvo naših skakalcev je takoj za tem potrdil Tepeš in se s 126.5 metra uvrstil med reprezentančna kolega.

Damjan se je izkazal tudi v drugo in pristal pri 131. metrih, kar je bilo takrat dovolj za četrto mesto. Na koncu je zasedel 12. mesto, saj je za njim zaostal tudi Uhrmann, ki je v drugo skočil samo 115 metrov. Jernej je tako prišel do najboljšega rezultata v sezoni. Lep ekipni uspeh Slovenije so na koncu dopolnili Kranjec z 20., Tepeš z 21. in Prevc s 24. mestom.

Na zmagovalni oder so prišli Poljak Kamil Stoch, Morgenstern in Švicar Simon Ammann. Za 23-letnega Stocha je bila druga zmaga v karieri, pred dobrim tednom dni je v domačih Zakopanah prvič stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Trener Matjaž Zupan je po tekmi dejal: “Lahko rečem, da je to res lep ekipen uspeh. Robi se je vrnil nazaj v točke, naredil dva kar dobra skoka. Jernej odlično, le točka mu je zmanjkala do devetega mesta. Jurij zopet odličen nastop, Peter se pa na tej skakalnici mogoče ni najbolje znašel. Vseeno je to lep ekipni rezultat, ki nas lahko navdušuje tudi za naprej.

Moram reči, da sem danes kar zadovoljen z obema skokoma, čeprav so še vedno rezerve, saj so bili nekateri še boljši. Všeč mi je, da se forma dviguje, da delam vedno bolj konstantne skoke in vedno bolj z veseljem skačem,” je po rezultatu sezone menil Jernej Damjan, Robert Kranjec pa je temu dodal: “Sem zadovoljen. Oba skoka sem naredil kar lepa, čeprav bi rabil malo športne sreče za kakšen boljši rezultat. Za prvo tekmo, ko sem prišel nazaj, sem lahko zadovoljen.


Rezultati: Svetovni pokal .: Klingenthal :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)


Leave a Comment