SP: Koch pometel s konkurenti, Kranjec 15.


Robert Kranjec [foto: GEPA]

Avstrijec Martin Koch je suvereno dobil svojo drugo tekmo svetovnega pokala v karieri. Na poletih v Oberstdorfu je ugnal Toma Hildeja na drugem in Gregorja Schlierezauerja na tretjem mestu. Robert Kranjec je osvojil 15. mesto.

Potem, ko slovenski smučarji skakalci na poletih v Oberstdorfu že včeraj niso imeli sreče, jim je ta obrnila hrbet tudi danes. Na tretji tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih smo imeli tri predstavnike, v finalu žal le enega. To je bil Robert Kranjec, ki je po prvi seriji zasedal 14. mesto. Žal se je skok povsem ponesrečil tako Jerneju Damjanu kot Juriju Tepešu, ki sta končala na 39. oz. 37. mestu. Po prvi seriji je zanesljivo vodil Avstrijec Martin Koch, ki je poletel do 214.5 metrov pred domačinom Severinom Freundom in rojakom Andreasom Koflerjem. Tako Simon Ammann kot Thomas Morgenstern sta poletela slabše in nista bila v najboljši deseterici.

V finalu se je prav pred Morgensterna uvrstil Kranjec, ki je ob svojem poletu, dolgem 186.5 metrov zasedel trenutno drugo mesto. Na vrhu je pričakovano, drugič v karieri, končal Martin Koch, ki je gladko ugnal vse tekmece. S finalnim skokom, dolgim 210.5 metrov je na koncu slavil s prednostjo kar 21,8 točk pred zasledovalci. Na drugo mesto se je z 209.5 metri v finalu prebil Tom Hilde, prve stopničke v sezoni pa si je s tretjim mestom zagotovil Gregor Schlierenzauer. Naš Kranjec je osvojil 15. mesto, ostal pa je pri 94 poletih čez 200 metrov, kar je največ med vsemi letalci na svetu. Ammann je bil danes deseti, Morgenstern pa mesto za Kranjcem, tako da teoretično še ni postal zmagovalec svetovnega pokala za letošnjo sezono. Jutri bo v Oberstdorfu na sporedu še ekipna tekma, s katero se bo tudi zaključila nemška ekipna turneja.

Ob Robertu Kranjcu, Juriju Tepešu in Jerneju Damjanu bo jutri kot četrti slovenski član skakal Peter Prevc, ki je danes z ostalimi našimi opravljal vlogo predskakalca na letalnici v Oberstdorfu. To je bil odličen trening, posebno za debitanta na letalnicah, Prevca, ki je v enem izmed skokov potegnil do 196 metrov, kar je seveda njegov osebni rekord. Dodajmo še to, da se Robert Kranjec po padcu včeraj v kvalifikacijah počuti dobro in na srečo tako ni večjih posledic.

Danes je bila težka tekma. Robi je sicer skakal kar dobro, napravil je le manjše drobne napake. Sicer pa je bilo težko, saj so bili vetrovni pogoji slabi, hkrati pa je bilo tudi zaletišče nizko. Videlo se je, da tisti skakalec, ki je imel malo bolj mirno v zraku, je takoj lahko poletel čez 200 metrov. Današnjo tekmo bomo morali pozabiti, jutri pa je že nov dan. Drugače žal ne bo šlo. Škoda je da smo naleteli na takšne pogoje danes, saj so včeraj tako Robi kot Jernej in Jurij leteli dobro. Sicer ni bilo vse v razmerah, saj smo delali tudi drobne napake, ki se hitro pripetijo, a vse skupaj je bilo danes malo proti nam. Na jutrišnji ekipni tekmi je potrebno narediti korak naprej,” je po tekmi menil glavni trener Matjaž Zupan.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment