SP: Morgenstern slavil v Lillehammerju


Thomas Morgenstern [foto: GEPA]

Tretja posamična tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih v olimpijskem Lillehammerju ne bo dolgo v spominu slovenskih ljubiteljev smučarskih skokov. Skozi včerajšnje kvalifikacije so se na tekmo uspeli prebiti Robert Kranjec, Mitja Mežnar in Peter Prevc, izpadel pa je Jurij Tepeš. Prvi se je na današnji tekmi predstavil Kranjec, ki je na olimpijski skakalnici treniral v preteklem tednu skupaj s trenerjem Matjažem Zupanom. Kranjec je pristal pri 125.5 metrih, kar je bilo ravno dovolj za uvrstitev na 30. Mesto in s tem prve točke svetovnega pokala v letošnji sezoni. Nastop Mežnarja, kot naslednjega našega, ni bil v skladu s pričakovanji. Mladi Tržičan je pristal pri 107.5 metrih in je bil tako daleč od finalne serije. Žal se tja ni uspelo uvrstiti niti Prevcu, ki je lani prav na tej skakalnici debitiral v svetovnem pokalu in takoj osvojil točke. Mladi skakalec iz Dolenje vasi je skočil pol metra dlje od Kranjca, vendar je prejel večje odbitke zaradi vetra, kar ga je popeljalo na končno 32. mesto. Po prvi seriji je bil na vrhu Avstrijec Thomas Morgenstern pred domačinom Tomom Hildejem in njegovim rojakom Johanom Remnom Evensenom.

Finale je, podobno kot v Kuopiu, začel Slovenec, tokrat Robert Kranjec. Slednji je znova pokazal soliden skok, pristal pri 120.5 metrih, to pa ga je na koncu popeljalo na 28. mesto. Na vrhu je prvi naskok na zmago napovedal tretji s prve serije, Evensen, ki je 138.5 metrom iz prve serije dodal še 136 metrov v finalu. To ga je popeljalo najprej pred rojaka Hildeja, ki je v finalu skočil dva metra manj kot Evensen in s tem najboljše uvrstitve v karieri – drugega mesta. Za zmago je bil prekratek, saj je izjemni Morgenstern poletel do 137.5 metrov, kar je bilo ob 138.5 metrih v prvi seriji dovolj za zmago s prednostjo 4,5 točk pred Evensenom. To je druga zmaga Morgensterna v Lillehammerju in druga zmaga za Avstrijo v letošnji sezoni. S 15. zmago je Morgenstern prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Koflerjem in Villejom Larintom.

Robert je naredil korak naprej. Razmere so se sicer malce obrnile, takoj po njegovem skoku pa sem mislil da bo malce višje po prvi seriji. Vseeno se je na koncu izšlo za drugo serijo, a skoki še niso takšni kot na treningu. Mogoče manjka sproščenosti na sami tekmi, kar je tudi za pričakovati. Počasi bi se lahko malce sprostil, kar mu bodo prinesli tudi sami rezultati. Peter je tehnično ‘kiksnil’ skok, kar ga je stalo uvrstitve med trideseterico. Mitja je tukaj delal boljše skoke predvsem včeraj, a danes ga je mogoče preveč poneslo in je prav tako naredil napako. V jutrišnji dan moramo iti bolj samozavestno,” je o tekmi povedal glavni trener Matjaž Zupan

Skakalci bodo jutri imeli kvalifikacije ob 12.30 uri, tekma pa se prične ob 14.00 uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer :. Uradni rezultati


Izjava: Matjaž Zupan


Leave a Comment