SP: Nove stopničke Petre Majdič


Petra Majdič [foto: GEPA]

Petra Majdič je na 5 km klasični preizkušnji v Kuusamu znova navdušila in osvojila tretje mesto, potem ko je zaostala le za Marit Björgen in Justyno Kowalczyk. Katja Višnar ni osvojila točk svetovnega pokala.

Na startu danes zaradi prevelikega tveganja, da bi zbolela, ni bilo tretje naše, Vesne Fabjan. Tako je prva izmed naše dvojice krenila na 5 km preizkušnjo Katja Višnar s številko 83. Blejka ni začela silovito in že na prvem vmesnem časuna 1,7 km imela velik zaostanek za najboljšimi. Mraz in tudi težave z astmo ob takšnih temperaturah ji nista dopuščala ostrejšega tempa, tako da je do konca proge še izgubljala v primerjavi z najboljšimi in današnjo tekmo, njeno zadnjo v Ruki letos, končala daleč od dobitnic točk. V cilju je zaostala več kot dve minuti za kasnejšo zmagovalko in osvojila 83 mesto.

Kot predzadnja med vsemi 99 prijavljenimi tekmovalkami se je druga od naših na pot podala izjemno dobro razpoložena Petra Majdič. Še pred njo je v smučino šla Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je krenila izredno in bila nedosegljiva vsem po prvem merjenju vmesnega časa. Na 1,7 km je imela 4 sekunde in pol prednosti pred prvo favoritinjo, Marit Björgen. Petra je tu zaostajala 8,3 sekunde za Poljakinjo, kar je pomenilo tretje mesto.

Kowalczykova je tekla izjemno tudi v nadaljevanju. Na drugem vmesnem času na 3,1 km je prednost pred zasledovalkami še povečala. Naša Petra je zaostajala 12,3 sekund in je bila dve sekundi pred Julijo Čekalovo iz Rusije, Björgnova pa je ostala na 4,6 sekundah. Obetali smo si lahko izjemnih zadnjih 1900 metrov.
Kowalczykova je bila že v cilju z veliko prednostjo pred Čekalovo – 17,9 sekund. Čakali smo samo še na zadnji dve, našo Petro in Björgnovo. Prva je ciljno črto prečkala tekmovalka v flourestenčnem dresu, ki je na veselje vseh nas znova tekla izjemno in v cilj prišla na drugem mestu, za Kowalcykovo in pred Čekalovo, kar je pomenilo nov izjemen uspeh – tretje mesto! V ozadju je za zmago vse moči od sebe dajala Björgnova, ki je v zadnjih dveh kilometrih izničila zaostanek za Kowalczykovo in v cilj pritekla s 2,1 sekund prednosti. Neverjeten razplet in nova demonstracija premoči Norvežanke sta bili dovolj za 40. zmago v karieri in veliko razočaranje Poljakinje Kowalczykove. S svojim tekom pa je bila izjemno zadovoljna ob prihodu v cilj naša šampionka, ki si je z zaostankom 16,8 sekund pritekla prve stopničke v Ruki na razdalji in skupno že šeste na tem prizorišču.

Fantastična tekma, rezultat me je kar malo presenetil. Tako visoke uvrstitve na razdalji vseeno nisem pričakovala že na začetku sezone, a očitno mi ta proga res ustreza bolj kot kakšna druga. Sem super zadovoljna. S tema tekmama sem umirila strasti tako nas kot navijačev in popolnoma izpolnila svoja pričakovanja. Ekipa je sedaj zelo mirna. Jutri je na sporedu moja najslabša tekma, ki na žalost izjemno veliko odloča. Trenutna pozicija mogoče ni ravno najboljša, saj je Björgnova precej v ospredju, Kalla in Kowalczykova pa sta tesno za menoj. Borili se bomo, ne bom pa razočarana, če bo rezultat kaj slabši od pričakovanj,” je po tekmi dejala Petra.

Glavni trener naših tekmovalk Ivan Hudač je nastope ocenil takole: “Vzponi v Kuusamu so daljši kot drugje, kar Petri leži. Želeli in pričakovali smo si Petre na tem nivoju kot je sedaj. Vesel sem, da nam ta zgodba za enkrat uspeva. Upajmo, da bo tudi na jutrišnji tekmi v drsalni tehniki Petra v teh dolgih vzponih lahko držala korak z najboljšimi.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo


Izjava: Petra Majdič


Leave a Comment