SP: Novi rekordi – svetovni 246,5 metrov, slovenski 232 metrov


Robert Kranjec [foto: GEPA]

V kvalifikacijah za tekmi svetovnega pokala v poletih v Vikersundu je Robert Kranjec z 232 metri postavil nov slovenski državni rekord, ki je prej znašal 229 metrov. Kmalu za Kranjcem je svetovni rekord znova popravil Johan Remen Evensen, ki je poletel do 246.5 metrov!

Evensen se je z novo napravo v Vikersundu enostavno našel že ob prvem stiku. Njegov prvi polet je meril 243 metrov, kar je bil nov svetovni rekord, ki je držal le okrog ure in pol. Ob 19.42 uri je poletel še dlje – fenomenalnih 246.5 metrov, na Elanove smuči pa je lahko zapisal novo rekordno znamko. Evensen je drugo serijo uradnega treninga izpustil.

Letalnica v Vikersundu je zelo lepa, moderna. Malo se je potrebno navaditi na radius na naletu, ki te malo stisne v počepu, nato pa sledi dolg odskočni pomol in tu moraš zadržati dober počep. Zelo všeč mi je tudi zato, ker se leti tik nad tlemi in ni toliko višine kot v Planici, hkrati pa se da leteti zelo daleč. Res super, naredili so lepo letalnico,” je stanje v Vikersundu opisal Robert Kranjec.

Bivši rekorder povsem pogorel
Fantastično je letel v kvalifikacijah tudi Robert Kranjec. Kranjec je poletel izjemno in brez težav popravil slovenski državni rekord, ki sedaj znaša 232 metrov (s telemarkom). Pred tem je Kranjčan dvakrat pristal pri rekordnih 229 metrih – lani v Planici in leta 2007 seveda prav tako v Planici. Z 232 metri je bil Kranjec razred zase v kvalifikacijah. Zelo dobro je poletel tudi Jurij Tepeš, ki je pristal pri 207 metrih in je s tem za meter in pol izboljšal svoj osebni rekord. Tepeš je imel sedmo oceno med kvalifikanti. Dokaj rutinirano se je na jutrišnjo in nedeljsko tekmo prebil tudi Jernej Damjan s 166,5 metri in 25. mestom med kvalifikanti, kot 30. pa se je na tekmi uvrstil tudi Tomaž Naglič s 154,5 metri. Žirovec je v prvi seriji uradnega treninga postavil osebni rekord z 202 metroma, na tekmi pa se je uvrstil zahvaljujoč Björnu Einarju Romörnu, ki je pristal pri vsega 106 metrih in se je tako že poslovil od sobotne in nedeljske tekme. Podobno kot Janne Ahonen s 154,5 metri brez doskoka.

Sicer pa sem z mojimi poleti danes zadovoljen. V prvem sem se malo lovil, ker sem vzel druge smuči, nato pa sem poizkusil še s tistimi, ki jih imam za manjše naprave, a se je izkazalo, da so te boljše. Za še daljše polete, kot ga je danes prikazal Evensen z 246.5 metri so potrebni dobri pogoji. Predvsem mora biti prava termika in ob tem bi lahko šlo dlje še za kakšen meter ali dva, več pa mislim da ne, saj je to že zelo daleč,” je menil Kranjec.

Omenimo še polet Martina Kocha, ki je v drugi seriji za trening poletel do 241.5 metrov, kar je tretji najdaljši polet vseh časov.

Najdaljših pet poletov v zgodovini smučarskih poletov:
246.5 metrov – Johan Remen Evensen, Vikersund 2011
243 metrov – Johan Remen Evensen, Vikersund 2011
241.5 metrov – Martin Koch, Vikersund 2011
240 metrov – Janne Ahonen, Planica 2005* – padec
239 metrov – Björn Einar Romören, Planica 2005
Tekma se jutri prične ob 16.00 uri, v nedeljo pa ob 13.45 uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund :. Kvalifikacije


Leave a Comment