SP: Novo zmagoslavje Petre Majdič


Petra Majdič [foto: GEPA]

Po dnevu premora se je Tour de Ski nadaljeval s sprintersko preizkušnjo na 1.3 km v italijanskem Toblachu. Petra Majdič je novo vrhunsko uvrstitev napovedala že z najhitrejšim kvalifikacijskim časom, z devetim mestom pa se je tam izkazala tudi Vesna Fabjan. Besničanko so danes množično prišli spodbujat tudi njeni sovaščani. Barbara Jezeršek je takoj po zadnji tekmi v Oberstdorfu odpotovala v domovino od koder se bo jutri podala nazaj v Nemčijo – tokrat v Oberwiesenthal, kjer bo konec tedna branila prvo mesto v skupnem seštevku celinskega pokala.
Popoldanske izločilne boje je Petra Majdič začela v slogu tistih z Oberstdorfa, kjer je v nedeljo zmagala na sprintu v klasični tehniki. V svoji četrtfinalni skupini je narekovala hud ritem, ki je iz igre neposredno vrgel tudi Justyno Kowalczyk. Naprej sta se poleg Petre s prve skupine uvrstili še Švedinja Anna Haag in Finka Riikka Sarasoja. Suvereno je v svoji četrtfinalni skupini tekla tudi Vesna, ki je premagala vse tekmice. Najbližje ji je bila drugo s kvalifikacij, domačinka Magda Genuin.

V prvi polfinalni skupini je Petra znova vse že od samega začetka prepustila le sama sebi. Takoj je skočila na čelo kolone in tekmice so ji lahko le še sledile vse do ciljne črte. Petra je suvereno slavila pred presenetljivo Francozinjo Laure Barthelemy in Švedinjo Britto Johansson Norgren. Četrta je bila Nemča Katrin Zeller. V drugi polfinalni skupini je nastopila še druga naša danes, Vesna Fabjan. Izjemno izenačena skupina je ponudila razburljiv boj vse do konca 1.3 km kroga. Vesna je začela v ospredju, nato malce izgubila, v zadnji vzpon pa je krenila na vso silo tik ob najboljših z Arianno Follis na čelu. V ciljni sprint je Vesna prišla v težkem položaju na petem mestu, katerega ni izboljšala ob prečkanju ciljne črte. Kljub temu, da ji ni uspel preboj v finale, je to nova uvrstitev med najboljšo deseterico za mlado Besničanko. Po današnji tekmi se je odpravila domov na priprave za naslednje tekme svetovnega pokala.

Za polfinalnimi obračuni je bilo torej na vrsti le še veliko finale v katerem so bile Petra Majdič, Arianna Follis, Magda Genuin, Kikkan Randall, Laure Barthelemy in Britta Johansson Norgren. S starta je najhitreje potegnila naša šampionka, ki je tudi prva začela z vzponom pred Follisovo in Randallovo. V spustu, ki je sledil, je že tradicionalno rezala zrak tekmicam, a niti to ni pomagalo, da bi jo katera prehitela. Sledil je padec Švedinje Johanssonove, ki je s seboj potegnila tudi Randallovo, tako da je v zadnji vzpon Petra imela dve tekmici manj. Tam sta ji sledili le še Italijanki. Pred ciljno ravnino je bilo jasno, da bo to boj za centimetre. Petra je vodila od starta do cilja – prav do zadnjega centimetra proge, ko je po “foto finišu” ugnala Follisovo. Petra je s tem prigaral že 22. zmago v svetovnem pokalu, drugo na letošnji novoletni turneji – tudi to v slogu tiste nedeljske, ko je bila najhitrejša od kvalifikacij do samega finala. Po 13. decembru 2009 je to nova, peta zmaga Petre Majdič v sprintu v drsalnem koraku.

Za mano je fantastičen dan! Po kvalifikacijah sem začutila malce utrujenosti, a nato se je vse razpletlo po mojih željah. V finalu, v tistih zadnjih metrih, sem že začutila, da Arianna malce popušča. A kljub temu, sem vedela, da je ona najmočnejša tekmica in ko je glavni napovedovalec ob progi po zvočniku povedal, da me pred zadnjim ovinkom napada prav ona, sem si rekla ‘joj, tega ne zmorem, Arianna me bo prehitela’. A nato sem zbrala dovolj moči in nova zmaga je bila tu. To je to, kar me res vleče naprej! Zahvalila bi se rada trenerju Ivanu Hudaču, ki je verjel vame celo leto, čeprav je že marsikdo obupal ter tudi ekipi, ki je res fenomenalna. Vsem res iskrena hvala! Res pa je, da bom jutri plačala davek današnje zmage, saj je bistveno težje, če odtečeš štiri teke na polno, za razliko od nekaterih tekmic danes, ki so kar kmalu izpadle,” se je nove zmage razveselila Petra Majdič.

Jutri se bodo dekleta pomerila na zasledovanju na 16 km od Cortine do Toblacha v prosti tehniki. Petra pred zadnjimi tremi preizkušnjami v skupnem seštevku Toura za vodilno Kowalczykovo na drugem mestu zaostaja za 39 sekund.


Rezultati: Svetovni pokal .: Toblach :. Smuk (m)Izjava: Petra Majdič (.mp3)


Leave a Comment