SP: Peter Prevc izenačil rezultat sezone


Peter Prevc [foto: GEPA]

Druga izmed treh tekem svetovnega pokala v poljski meki smučarskih skokov, v Zakopanah, je prinesla podoben izplen v slovenski tabor kot prva – enega finalista. Tudi tokrat je bil to Peter Prevc, medtem ko je 31. mesto danes zasedel Robert Kranjec, med štirideseterico pa sta končala tudi Jurij Tepeš in Jernej Damjan. A mladi skakalec kranjskega Triglava je bil tokrat odličen in je po slabem kvalifikacijskem skoku pokazal svoje mojstrstvo ter končal prvo serijo na izvrstnem desetem mestu. A razlike so bile tja do petega mesta zelo majhne, tako kot tudi za njim. Na samem vrhu je bil Švicar Simon Ammann pred Norvežanom Björnom Einarjem Romörnom, tretji pa je bil Thomas Morgenstern.

Finalno serijo je zaznamoval tudi spremenljiv veter, ki se je v hrbet najbolj okrepil prav pred nastopom zadnjih desetih skakalcev. Med vsemi je najslabše razmere imel prav Peter Prevc, ki pa ni skočil slabo in je zadržal visoko uvrstitev na današnji tekmi. Po svojem skoku je zasedel tretje mesto, a takoj zatem je za njim zaostal Anders Bardal in tu je bilo 11. mesto in s tem izenačitev rezultata kariere v svetovnem pokalu za mladega slovenskega skakalca. Na samem vrhu presenečenja ni dopustil štirikratni olimpijski prvak, Simon Ammann, ki je slavil prvič po novoletni zmagi v Garmisch-Partenkirchnu. Drugo mesto si je v finalu priskakal vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Thomas Morgenstern, tretji pa je bil z naj daljavo finala, Tom Hilde.

Danes je bila težka tekma, potem ko se je obrnil še veter, pa je bilo zelo težko priti v finale tistim z nižjimi številkami. Škoda je, da Robiju ni uspelo priti v finalno serijo, saj bi s tem malo popravil samozavest. Ni več tisti pravi, malo mu je zmanjkalo tekmovalnega naboja in zaupanja vase. Skok sam je bil boljši, a ni bilo potrebne mehkobe v skoku. Peter je danes odskakal odlično. Prikazal je res dva odlična skoka, predvsem v drugem, ko je imel zelo slabe pogoje in je dobil tudi zelo veliko točk pribitka za slab veter. V takih pogojih je res težko skočiti 117 metrov, kar je uspelo Petru,” je po tekmi dejal glavni trener Matjaž Zupan.

Drugi skok ni bil tako dober kot prvi, ki je bil res zelo lep. Žal drugi ni bil tak, kar se je malce poznalo na koncu. Sicer pa mi kvalifikacije res niso uspele, tako da sem se nato še posebno zbral za tekmo in je šlo. Sicer pa je na Poljskem res užitek skakati. V primerjavi z 11. mestom v Innsbrucku sem tu bolj užival, saj Poljaki veliko bolj navijajo za vse skakalce kot je to v Avstriji,” je svoj nastop ocenil Peter Prevc.

Jutri bo v Zakopanah na sporedu še tretja tekma svetovnega pokala, tista, ki bi morala biti na sporedu že decembra v Harrachovu. Tekma se prične ob 14.45 uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zakopane :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment