SP: Peter Prevc sezono začel z rezultatom kariere


Andreas Kofler [foto: GEPA]

Andreas Kofler je zmagovalec prve tekme svetovnega pokala v Ruki pri Kuusamu. Odličen 12., kar je rezultat kariere v svetovnem pokalu, je bil Peter Prevc, dve točki pa je z 29. mestom osvojil še Primož Pikl.

Smučarji skakalci so se po včerajšnji ekipni tekmi danes pomerili še na prvi posamični tekmi sezone 2010/11. Že v dopoldanskih kvalifikacijah so se na tekmo prebili vsi trije naši orli, Jurij Tepeš, Primož Pikl in Peter Prevc. Robert Kranjec je kot deseti v seštevku svetovnega pokala v lanski sezoni nastop na tekmi imel zagotovljen neposredno.

Prvi izmed četverice naših je na skakalnici Rukatunturi v smučino šel Tepeš, ki je odlično skakal na včerajšnji ekipni tekmi, zato so bili tudi apetiti za današnjo tekmo visoki. Žal se ni izšlo po željah, saj je po nekaj težavah v zraku Ljubljančan padel pri 122 metrih, kar je pomenilo konec sanj o finalu. A vtis Slovencev je popravil že naslednji, Primož Pikl. Slednji je pristal pri 129.5 metrih in si za las zagotovil finalni nastop. Odlično je kot tretji od naših svoj nastop opravil debitant na tej skakalnici, Peter Prevc. Skakalec iz Dolenje vasi je pristal pri izjemnih 140.5 metrih, kar je bilo ob rahli pomoči vetra dovolj za 13. mesto po prvi seriji. To je bil tudi naš najboljši po prvem skoku, poleg Pikla pa edini finalist. Nastop se ni najbolj izšel zadnjemu našemu, Robertu Kranjcu, ki je bil prekratek za finale, hkrati pa je s svojim ponesrečenim skokom zagotovil finale prav Piklu. V vodstvu je bil po prvi seriji Avstrijec Andreas Kofler pred rojakom Thomasom Morgensternom in Švicarjem Simonom Ammannom.

Finalno serijo je odprl naš Pikl, ki je pristal pri 122.5 metrih, kar je bilo dovolj, da je premagal Nemca Severina Freunda. Končno 29. mesto je Ljubencu torej prineslo prvi dve točki svetovnega pokala v letošnji sezoni. Najbolj je Slovence po skoku Pikla nato zanimal še nastop Prevca, najmlajšega orla v slovenskih vrstah. Mladi član kranjskega Triglava je znova pokazal zelo dober skok, pristal pri 130 metrih in se uvrstil na trenutno tretje mesto za vodilnega Daikija Ita in Manuela Fettnerja. Prevc je bil tako na robu uvrstitve med najboljšo petnajsterico, le to pa mu je zagotovil Jakub Janda, ki je kot 11. po prvi seriji zaostal za našim orlom. Prevcu se je že nasmihalo, četrtič v karieri 14. mesto, a le to ni prišlo. Za to je bil najprej zaslužen Anders Bardal, ki je kot šesti po prvem skoku zaostal za Prevcem za desetinko točke in tako našemu mlademu skakalcu zagotovil najmanj 13. mesto, novo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Le-ta je postala še boljša, ko je slabo skočil četrti po prvi seriji, Gregor Schlierenzauer in s skokom dolgim le 121.5 metrov zaostal za Prevcem. Vodilni trije po prvi seriji napake niso naredili in končno 12. mesto je bilo za Prevca tu. Končni vrstni red prve tekme je bil tako sledeč: zmaga v Avstrijo po zaslugi izjemnega Koflerja, drugo mesto Morgensternu in tretje Ammannu. Tik za stopničkami je zaostal Johan Remen Evensen iz Norveške, ki je bil deveti po prvi seriji.

Dvanajstega mesta nisem pričakoval, vedel pa sem, da z dobrimi skoki lahko posežem visoko. Všeč mi je, da sem se dobro ujel s tukajšnjo skakalnico, saj mi je bila zelo všeč že na prvem treningu. Res je, da je bila današnja tekma težka, razlike so bile majhne in tudi veter se je vseskozi rahlo spreminjal. Glede na prejšnje dni pa je bila ta tekma še kar realna in smo lahko zadovoljni. Za naprej si želim, da ostanem na takšnem nivoju in da bom še nizal lepe skoke,” je svoj nastop ocenil Prevc.

18-letni Peter Prevc je novo sezono svetovnega pokala tako začel torej še dve mesti višje, kjer je lansko končal v Oslu – na 14. mestu. S tem je izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu – trikrat je bil 14. – na tekmah v Zakopanah, Kuopiu in že omenjenemu Oslu. Karavana svetovnega pokala se sedaj seli prav v Kuopio, kjer bo v sredo, 1. decembra, na sporedu že druga posamična tekma za svetovni pokal.

Zelo lep rezultat Petra, vsekakor. Veseli smo tudi točk Primoža, to je dobro zanj. Jurij ni prikazal skoka, kot jih je kazal v prejšnjih dneh in včeraj na ekipni tekmi. Ob tem je imel še malce smole z vetrom, nato pa še padec. Za Roberta lahko rečem, da mu ta konec tedna ni ravno najbolj uspel, kar mu je načelo malce samozavesti. Vsekakor pa moramo biti zadovoljni z nastopom Petra, ki je res dosegel zelo lep rezultat,” je po prvi posamični tekmi razmišljal glavni trener Matjaž Zupan.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Uradni rezultati


Izjava: Peter Prevc
Izjava: Matjaž Zupan


Leave a Comment