SP: Petra Majdič na izvrstnem četrtem mestu


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Deseto tekmo svetovnega pokala letos je gostil češki Liberec, kjer so se organizatorji do zadnjega borili s pripravo proge za sprinterske boje v prosti tehniki. Skozi dopoldanske kvalifikacije so se uspešno prebile Katja Višnar, Petra Majdič in Vesna Fabjan, medtem ko je žal spodletelo Alenki Čebašek. Po dolgem času je bil na štartu tudi Slovenec. To je bil Boštjan Klavžar, ki pa je doživel podobno usodo kot Čebaškova.

V popoldanskem četrtfinalu je v prvi skupini ob boku Marit Björgen startala Katja Višnar, ki je odtekla zelo dobro in se zanesljivo z drugim mestom prebila v finale. Žal uspeha Blejke ni uspelo ponoviti Besničanki Fabjanovi, ki je v svoji skupini osvojila peto mesto in je tako današnjo tekmo končala v četrtfinalu. V predzadnji skupini je odlično formo pokazala še tretja naša, Petra Majdič, ki je ugnala vse tekmice in se tako Višnarjevi pridružila v polfinalu.

Katja Višnar je v polfinalu začela odločno, se postavila na čelo kolone in narekovala ritem skupini v kateri je tekla tudi Björgnova. Nato pa je sledil zaplet z omenjeno Norvežanko in kaj kmalu bi ob spustu Blejka padla, a se je odlično rešila pred najhujšim. Žal je bilo vse skupaj dovolj, da je padla na zadnje mesto v svoji skupini in tudi izgubila ritem. Tako se žal ni prebila več na mesta, ki so vodila v finale in je v cilj pritekla ne šestem mestu. Veliko bolje in z manj nesreče je v drugi polfinalni skupini šlo Petri Majdič, ki je vseskozi tekla preudarno in v ciljnem sprintu zaostala le za Američanko Kikkan Randall. Poleg naše šampionke in omenjene Randallove so si finale zagotovile še Hanna Falk, Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie in Laure Barthelemy.

Finalni nastop je ponudil nov izjemen boj deklet za najvišja mesta. Naša šampionka je vseskozi skušala priti na pozicijo, ki bi ji prinesla ugoden položaj za ciljni sprint, a se je vedno znašla zaprta na zunanji strani. Kljub temu se ni predajala in je v ciljnem sprintu odtekla zelo dobro in iztisnila svoj maksimum, ki jo je popeljal tik pod oder za zmagovalke. Zmage se veseli Američanka Randallova pred Švedinjo Falkovo in Norvežanko Brun-Liejevo. Jutri bo v Libercu na sporedu še ekipni sprint.


Rezultati: Svetovni pokal .: Liberec :. Šprint (ž)


Leave a Comment