SP: Petra Majdič tik pod odrom za zmagovalke


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Petra MajdičDavosu osvojila vrhunsko četrto mesto. Točke sta osvojili tudi Vesna Fabjan in Katja Višnar, ki sta sicer svoje nastope danes končali v četrtfinalu. Na vrhu – Marit Björgen.

Na opoldanskih kvalifikacijah se je od nadaljnjega tekmovanja poslovila mlada Alenka Čebašek, ki je osvojila 37. mesto. Petra Majdič je osvojila drugo mesto, Vesna Fabjan je bila peta, Katja Višnar pa enajsta.

Prva izmed treh naših, ki so si zagotovile nastope v izločilnih bojih je bila Blejka Katja Višnar v prvi skupini ob boku Marit Björgen. Slednja je brez težav dobila četrtfinalni tek pred Švedinjama Lino Andersson in Ino Ingemarsdotter. Katja je v ciljnem sprintu izgubila boj prav z omenjenima tekmovalkama in se je morala zadovoljiti s četrtim mestom. Blejka je sicer začela v ozadju nato pa stopnjevala tempo in že prišla ob bok Anderssonovi na drugem mestu, a žal se v ciljnem sprintu ni izšlo.

Znova smo Slovenci pesti stiskali, ko je na start prišla tretja četrtfinalna skupina. V tej je bila Vesna Fabjan ob boku Hanne Kolb in Astrid Jacobsen. Vesna je začela podobno kot Katja, bolj v ozadju, a se je skozi progo prebijala v vedno boljši položaj. Na ciljno ravnino je prišla za Nemko Nicolle Fessel in Jacobsenovo, ki sta tudi prvi prečkali ciljno črto. Besničanka je osvojila tretje mesto in po času skočila pred Višnarjevo, kar je že pomenilo slovo Blejke od polfinala. Fabjanova je po svojem nastopu še upala na nastop v polfinalu – če bi se tja prebila po času.

V četrti četrtfinalni skupini je nastopila naša najboljša s kvalifikacij, Petra Majdič, ki je veljala za prvo favoritinjo. Petra je začela silovito, takoj prešla v vodstvo in nadzorovala tek svoje skupine. Vendar po vzponu sta v ospredje stopili Finki, Pirjo Muuranen in Riikka Sarasoja, ki sta Petro zaprli na ovinku pred ciljno ravnino. Finki sta krenili proti cilju in kot prvi prečkali ciljno črto, Petra pa je prišla na tretje mesto. S tem je iz polfinala po času izrinila Fabjanovo, sama pa je čakala še nastop zadnje četrtfinalne skupine.

Ko je zadnja skupina prišla v cilj, je bilo jasno, da se je Majdičeva po času uvrstila v polfinale, kot edina slovenska predstavnica.

Našo najboljšo tekačico na smučeh vseh časov je v polfinalu čakal obračun proti Marit Björgen, Arianno Follis, Maiken Caspersen Falli, Astrid Jacobsen in Lini Andersson. Tekmovalke so začele zelo izenačeno, najhitreje pa je potegnila Norvežanka Jacobsenova. Petra je tekla na šestem mestu. V finalu pred finalom, kot bi lahko poimenovali to polfinalno skupino, je Petra napadla pred vzponom, ko se je prebila na četrto mesto, za Follisovo, Jacobsenovo in Björgnovo. V ciljno ravnino je kot prva zapeljala Björgnova pred Follisovo, Petra pa si je priborila tretje mesto. Le tega je v ciljnem sprintu zanesljivo obdržala in kot tretja čakala na drugo polfinalno skupino. Finale je zelo dišalo, saj je bil tek te polfinalne skupine zelo hiter – najhitrejši tek deklet danes.

Predvidevanja so se uresničila in Petra Majdič je znova dosegla izjemen uspeh, saj se je prebila v finale sprinta v prosti tehniki v Davosu. Poleg Petre so v finale prišle še Björgnova, Follisova, Jacobsenova, Justyna Kowalczyk in Kikkan Randall.

30-letna Majdičeva je krenila odločno in že od samega začetka šla v boj za čim boljši položaj. Takoj je prevzela vodstvo in v prvi vzpon stopila pred Follisovo, ki ji je bila najbližje za petami. Iz ozadja je napadala Björgnova, ki se je prebila na drugo mesto, takoj za njo pa je pritekla tudi Kowalczykova. Obe sta skupaj s Follisovo in tudi Randallovo prehitele našo tekačico pred zadnjim vzponom. Björgnova ni nato ničesar prepustila naključju in konkurentke uničila že pred ciljnim sprintom. Drugo mesto je osvojila Follisova, tretja pa je bila Poljakinja Kowalczykova. Petra se je borila do zadnjih metrov in prigarala na peto mesto, do nove vrhunske uvrstitve. A drama se je tu še nadaljevala. Žirija tekmovanja je diskvalificirala Kowalczykovo, ki je v ciljni ravnini nepravilno zamenjala progo in s tem zaprla Američanko Randallovo. Slednja je na koncu po diskvalifikaciji Poljakinje osvojila tretje mesto, seveda pa je mesto pridobila tudi Majdičeva, ki je tako osvojila izjemno četrto mesto. “Vedno sem na strani tega, da se tiste, ki ne tekmujejo pošteno, kaznuje. Že večkrat smo bili opozorjeni, da je potrebno zelo paziti na pravila igre, a v preteklosti se je to vseeno zelo izrabljalo. Sem zelo zadovoljna s tem, da se takšne poteze sankcionira,” je o diskvalifikaciji Justyne Kowalczyk dejala Petra Majdič.

Današnja tekma je en velik obliž na včerajšnji rezultat, ko je bilo zares hudo. Moja poškodba očitno pušča večje posledice kot smo pričakovali oz smo si upali priznati. Telo, predvsem glava, se ne odziva več tako kot v preteklosti. Enostavno potrebujem tako močne tekme kot je bila današnja, da se borim. Na tej tekmi danes je bil glavni pokazatelj za vse, tudi za sam svetovni vrh teka na smučeh, moj rezultat v kvalifikacijah, kjer sem samo 0,7 sekunde zaostala za Björgnovo. Izmed vseh sem se ji približala daleč najbolj, kar je odraz da sem močna. Sami boji so bili zelo težki, kar je dopuščala proga sama. Veliko smo se menjavali, tako da nisi mogel imeti zagotovljenega dobrega položaja hkrati pa je pihal še nasprotni veter. To me je teplo v finalu, ko sem v prvem krogu rezala smučino ostalim. Vedela sem, da tako ne smem odteči še drugega kroga, saj me bodo nato tekmice prehitele v vzponu. Ko sem spremenila taktiko in sem se zaustavila, so šle vse mimo in so me kaznovale dvakratno. A to je dobra izkušnja za naprej. Kot tudi moja vožnja skozi ovinke danes, kjer sem šla precej na nož in sem kar malce izzivala usodo trka z ostalimi. Vedno sem se poskušala boriti, napredovati, tako da sem z današnjim rezultatom res zadovoljna. Po včerajšnji tekmi je bilo zelo hudo zame kot tudi za mojega trenerja in vso ekipo,” je potek tekme opisala Majdičeva.

Danes je bil povsem drug dan kot včeraj. Že Petra je bila veliko bolje razpoložena kot včeraj in vesel sem dejstva, da se je po slabšem dosežku znala zbrati in je zaupala v svoje sposobnosti. Danes je zelo dobro odtekla kvalifikacije, v izločilnih bojih pa je napredovala malce bolj po zapletenih poteh. V finalu je morda storila eno napako, ki jo je stala še kakšnega mesta višje in potem bi bili res zelo zadovoljni z rezultatom. Proga je bila sicer spremenjena v primerjavi s prejšnjimi leti, saj so dodali še nekaj zahtevnih ovinkov, kar pomeni manj možnosti za prehitevanje. Sam zelo pozitivno ocenjujem nastop Petre, saj ni šla prestrašeno v boj z ostalimi tekmovalkami, šla je na kontakt, ko je hotela pridobiti kakšno mesto,” je po tekmi dejal glavni trener Ivan Hudač.

Vesna Fabjan je bila na koncu 14., Katja Višnar pa tri mesta za njo.

Petra je v Davosu pred dvemi leti prišla do svoje prve zmage v sprintu v prosti tehniki, uspeh pa je ponovila še lansko leto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Davos :. Uradni rezultati


Izjava: Ivan Hudač
Izjava: Petra Majdič


Leave a Comment