SP: Petra Majdič tretja na sprintu v Lahtiju


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Finski Lahti je gostil žensko sprintersko preizkušnjo na 1,4 km v klasični tehniki, na kateri smo imeli dve predstavnici – Petro Majdič in Katjo Višnar. Kvalifikacije so se začele ob 11.45, med trideseterico pa sta bili tudi naši tekačici. Najboljši čas je postavila Norvežanka Astrid Uhrenholdt Jacobsen, blizu pa so ji bile Finka Aino Kaisa Saarinen, Poljakinja Justyna Kowalczyk in Norvežanka Marit Bjoergen. Katja je kvalifikacije končala z osmim, Petra pa s štiriindvajsetim časom.

Izločilni boji so za začeli ob 12.30. V drugi četrtfinalni skupini je nastopila Petra in se zanesljivo uvrstila v nadaljevanje tekme, zaostala pa samo za Norvežanko Marit Bjoergen. Žal je polfinale tokrat zgrešila Katja, ki je v peti skupini zaostala za Švedinjo Charlotte Kalla in Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Na koncu preizkušnje je zasedla 13. mesto.

Konkurenca prve polfinalne skupine, v kateri je nastopila tudi Petra, je bila zelo močna. Naša tekačica je bila na tretjini teka v vodstvu, na kar sta pospešili Norvežanki Marit Bjoergen in Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Petra je pred zaključno ravnino tako zasedala tretje mesto, a jo je potem prehitela še Italijanka Arianna Follis. Vseeno je bil njen čas dovolj dober, da je kot srečna poraženka napredovala v finale.

Tam smo videli odličen tek Marit Bjoergen, ki je z veliko prednostjo ugnala vse tekmice, druga pa je bila njena rojakinja Astrid Uhrenholdt Jacobsen, ki je zaostala tri sekunde. Vrhunsko se je znova izkazala Petra, ki je v napetih zadnjih metrih uspela premagati Justyno Kowalczyk. Petra je s tretjim mestom in novimi 60 točkami svetovnega pokala zasedla prvo mesto v sprinterski razvrstitvi.

Fantastična tekma, sploh rezultat, glede na to, da je bil v bistvu super zaključek, a sploh ne super začetek. Imeli smo precej težav, predvsem jaz sama. V kvalifikacijah sem padla, enkrat me je obrnilo, izgubila sem vso hitrost. Ne vem, kaj se je danes dogajalo z mano, a začelo se je že zgodaj zjutraj in se nadaljevalo. Čez vse teke sem imela precej težav, da se motiviram. Mogoče sem bila malo zaspana, saj je tukaj že par dni nizka oblačnost, jaz pa sem zelo ‘vremenska’ in mogoče je to tudi malo vplivalo na to, da včeraj nisem startala, da bi bila čim bolj spočita. Nisem bila tista prava, napadalna, a na koncu je bilo tretje mesto maksimum, mogoče bi bila v najboljšem primeru druga, lahko pa bi bila tudi zelo hitro 31. V kvalifikacijah smo se zelo bali, da ne bi bila med najboljšimi 30.” je po tekmi dejala Petra, ki bo jutri odpotovala v Stockholm, kjer jo v sredo čaka zadnji sprint v letošnji sezoni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti :. Sprint
Izjava: Petra Majdič (.mp3)


Leave a Comment