SP: Robert Kranjec izvrsten četrti, točke tudi Tepešu in Nagliču


Najboljši na preizkušnji [foto: Anna Libera, smucka]

Na prvi tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih v češkem Harrachovu smo Slovenci imeli tri predstavnike, potem ko je v kvalifikacijah obilo smole imel Primož Pikl. Tako je s številko 6 prvi na letalnici Čertak pod žarometi nastopil debitant Tomaž Naglič. 21-letni Žirovec je potrdil dobro formo in poletel do osebnega rekorda pri 176.5 metrih in s tem že napovedal prve točke svetovnega pokala v svojem prvem nastopu. To je postalo dejstvo še pred nastopom naslednjega našega, Jurija Tepeša. Tretji z dopoldanskih kvalifikacij je moral na svoj nastop dolgo čakati, potem ko je pred njim Avstrijec Stefan Thurnbichler poletel do 210 metrov in je žirija takoj znižala nalet. Ljubljančan je kljub temu svojo nalogo opravil dobro in je poletel do 180 metrov, kar je pomenilo zanesljivo uvrstitev v finale. Čakali smo še na zadnji slovenski nastop v prvi seriji – na zmagovalca v seštevku poletov v lanski sezoni, Roberta Kranjca. Kranjčan je uprizoril izjemen polet – z dveh vidikov. Prvi je ta, da ni veliko manjkalo, da bi kmalu po odskoku grdo padel, drugi pa je ta, da se je izjemno izvlekel iz težav in zajadral proti 209 metrom. To ga je vodilo na trenutno prvo mesto, a nato je žirija začela zniževati nalet, kar je skakalcem kasneje prinašalo že veliko točk pribitka. Po prvi seriji je tako vodil Thomas Morgenstern s poletom dolgim 196.5 metrov pred Norvežanom Björnom Einarjem Romörnom (207.5 m) in Poljakom Adamom Malyszem (197.5 m). Kranjec je bil na visokem 7. mestu, Tepeš na 16., Naglič pa na 22. mestu s čimer je postal 52. Slovenec s točkami svetovnega pokala.

V finalu je torej prvi od naših skočil Žirovec Naglič, ki je v izjemno nehvaležnih vetrovnih pogojih izluščil še kar dober polet in pristal pri 148 metrih. To ga je popeljalo na trenutno šesto mesto in s tem na najmanj končno 27. mesto kar je zares lep uspeh za 21-letnega debitanta v svetovnem pokalu. Še pred naslednjim slovenskim nastopom je Nagliču dan polepšal Rus Rosliakov, ki je zaostal za Žirovcem in mu tako zagotovil končno 26. mesto. Kot 16. s prve serije pa je v finalu napadal Jurij Tepeš. Ljubljančan je v finalu želel veliko, pristal pa je pri 180.5 metrih in prišel na trenutno drugo mesto za Wolfganga Loitzla. S tem je že postalo jasno, da je osvojil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, potem ko se je desetič dokopal do točk v tem tekmovanju. Na koncu je še popravil uvrstitev s prve serije in prvič v karieri pristal med najboljšo petnajsterico svetovnega pokala. Napad na vrh je v finalu načrtoval Robert Kranjec, ki je v izjemno težkih razmerah potegnil do zelo dobrih 189 metrov in ob svojem poletu prevzel vodstvo. Po njegovem 92. poletu prek 200 metrov v prvi seriji je tako v finalu poskrbel za našo najboljšo uvrstitev v tej sezoni. Takoj za poletom Kranjčana sta za njim zaostala Tom Hilde in Gregor Schlierenzauer, ki sta skočila v boljših razmerah, a Kranjec je bil tako najmanj peti. Četrti s prve serije, Martin Koch je poletel do izjemnih 213 metrov in za 1.5 metra zaostal za rekordom skakalnice. Kot tretji s prve serije je na trenutno drugo mesto poletel Malysz, polomil pa ga je Romören, ki je zaostal tudi za Kranjcem, ki je pred skokom vodilnega Morgensterna še vedno držal fantastično tretje mesto. Beljačan je doskočil pri 190.5 metrih in tako osvojil drugo mesto, za rojakom Kochom, ki se tako veseli prve zmage v svetovnem pokalu v njegovi 11. sezoni. Robert Kranjec je osvojil odlično četrto mesto, njegov uspeh pa sta z najboljšima dosežkoma v karieri dopolnila Jurij Tepeš na 15. mestu in Tomaž Naglič na 26. mestu.

Po današnji tekmi smo zadovoljni, vsekakor. Robi je prišel do četrtega mesta, tik pod oder za zmagovalce, kar je vsekakor zelo velik uspeh. Jurij je naredil najboljši rezultat v svetovnem pokalu, čeprav je imel mogoče malo smole v prvi seriji. Že na treningu in v kvalifikacijah je prikazal zelo suverene polete. Tu je še odličen nastop Tomaža Nagliča, ki je prvič prišel v svetovni pokal, prvič letel in takoj dosegel točke. Dosegel je zelo lep rezultat, še več kot smo si upali pričakovati od njega. Za nami je lep dan, smo zadovoljni in tako gremo v jutrišnji dan še bolj sproščeni,” je po tekmi dejal glavni trener Matjaž Zupan.

Po današnji tekmi sem zadovoljen, saj je četrto mesto zelo lep rezultat. Lahko bi bilo tudi bolje, ampak počasi. Lahko bi bilo bolje, lahko pa tudi slabše, tako da je za prvo tekmo ta rezultat super,” je bil s svojo uvrstitvijo nadvse zadovoljen Robert Kranjec.

Jutri bo v Harrachovu na sporedu še druga tekma za svetovni pokal v poletih z začetkom ob 13 uri in 45 minut.


Rezultati: Svetovni pokal .: Harrachov :. Uradni rezultati


Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment