SP: Slavje Svendsna, Bauer 10.


Klemen Bauer [foto: Klemen Zibelnik]

V Fort Kentu so temperature še vedno močno pod lediščem, kar je tudi vremenska generalka za bližajoče se svetovno prvenstvo v Sibiriji. Takšne razmere je znal bolje izkoristiti Klemen Bauer, ki se je povzpel za eno mesto glede na dosežek v šprintu. Začel pa ni preveč obetavno, saj je edini od slovenske trojice kar takoj pustil nepokriti dve tarči. Na drugem streljanju leže je popravil predstavo, nato pa bil stoje neuspešen še dvakrat (2,0,2,0). Na progi se je gibal med 23. in 16. mestom, po zadnjem obisku strelišča pa iztisnil iz sebe še zadnje atome, se z dvanajstega mesta prebil na desetega in še drugič v tej sezoni prijel deseterico za rep.

Veter, ki je zavel na drugem strelskem postanku, je povzročil največ preglavic Jakovu Faku. Kar trije naboji niso podrli tarč, kar ga je s trenutnega četrtega mesta po prvi četrtini tekme odneslo vse do 27. Od tam se je znova začela pot navzgor in že po prvem stoječem strelskem postanku, kjer je bil stoodstoten, se je 14. mestom približal izhodišču. Od zadnjih petih tarč je ena spet ostala nepokrita in po kazenskem krogu je bil še vedno štirinajsti. Do cilja je izgubil dve mesti in zasedel končno 16. mesto.

Prvo polovico tekme je sebi v prid obrnil tudi Janez Marič. Po dveh streljanjih brez napake je bil že devetnajsti, nato pa stoje najprej nista padli dve tarči, zadnjič pa še tri. S 35. mestom v cilju je vknjižil vsaj šest točk svetovnega pokala.

Sklepno oceno predzadnjih moških nastopov v ZDA je podal glavni trener Uroš Velepec: “Z uvrstitvami sem konec koncev zadovoljen. Po šprintu smo imeli enega med najboljših deset in tudi v zasledovanju se je izšlo podobno. Bauer ni bil dovolj pozoren leže, je pa opravil zelo zadovoljivo stoje in tekaško. Še posebej zadnje streljanje mu je precej pomagalo do desetega mesta. Iz tekme v tekmo napreduje v teku in s tem ga pripravljamo na vrhunec sezone. Seveda bo moral popraviti tudi še nekaj strelskih elementov. Jakov je naredil klasično napako, ker ni reagiral na spremenjen veter, kar ga je stalo treh kazenskih krogov in to je težko nadoknaditi v takšni tekmi. V zadnjem krogu je sicer izgubil še dve mesti, vendar je prihranil tudi nekaj moči za skupinski štart. Oba naša najboljša bosta tako nastopila tudi jutri. Marič postaja tekaško vedno bolj konkurenčen, vendar je bil zaradi strelske predstave jezen sam nase. Na zadnjem streljanju stoje se po tretjem strelu ni mogel več zbrati in nedotaknjene so ostale vse tri zadnje tarče. Tudi z njim bomo morali narediti še nekaj korektur do svetovnega prvenstva.

Emil Hegle Svendsen (0,0,0,1) je z današnjo tekmo dosegel že svojo peto zmago v tej sezoni. Z enakim številom zgrešenih tarč (0,0,1,0) in praktično istim časom, saj je zmagovalca odločil fotofiniš, je na drugem mestu končal Martin Fourcade. Še drugič zapored je tretje mesto osvojil Svendsenov rojak Tarjei Boe (1,0,0,2), ki še vedno drži v svojih rokah mesto vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Ob 18.05 uri bodo zasledovalne korake na 10-kilometrski progi naredile še biatlonke vključno s Tejo Gregorin na petem in Andrejo Mali na 35. štartnem mestu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Fort Kent :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment