SP: Slovenija na ekipni tekmi mesto višje kot pred dvema letoma

Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Jernej Damjan in Peter Prevc je v Lahtiju na ekipni tekmi svetovnega prvenstva izboljšala uvrstitev s prvenstva v Falunu, ko je osvojila šesto mesto.

Zadnje dejanje letošnjega svetovnega prvenstva v Lahtiju za smučarje skakalce je bila ekipna tekma na veliki skakalnici. V konkurenci 12 ekip je za Slovenijo v prvi skupini skakal Jurij Tepeš, ki je pristal pri lepih 123.5 metrih, pri doskoku pa je imel težave z opremo in je zato padel a tik za črto padca, kar pa so sodniki po večini spregledali in mu zato prisodili nizke ocene. Slovenije je bila tako s 112,4 točkami na devetem mestu, vodila je Poljska pred Norveško in Avstrijo ter Nemčijo, vse ekipe pa so bile v razmaku treh točk.

V drugi skupini je Anže Lanišek ob vetru v hrbet prav tako skočil daleč, pristal je pri 121 metrih, skok pa je pomenil premik po lestvici navzgor. Z 242,3 točkami je naša ekipa skočila na šesto mesto, le slabi dve točki za Češko. Poljaki so povečali prednost pred Norveško, Avstrijo in Nemčijo, ki so bile tesno skupaj. V tretji skupini je Jernej Damjan prav tako skočil zelo solidno, 120 metrov, 370,8 točk pa je naše popeljalo še mesto višje, desetinko točke pred šesto Češko. Poljaki so tekmecem še bolj ušli, s 438,5 točkami so imeli že več kot 18 točk prednosti pred Nemci, tretji so bili Norvežani in četrti Avstrijci s 412,9 točkami. Peter Prevc je bil s 127.5 metri daleč najboljši med našimi, 516,9 točk pa je naše po prvi seriji utrdilo na petem mestu s skoraj 20 točkami naskoka pred Čehi.


Slovenska skakalna reprezentanca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Drugo serijo in hkrati zadnjo tekmovalno v Lahtiju na tem svetovnem prvenstvu je zaznamoval spreminjajoči se veter, ki je serijo kar precej razpotegnil. Tepeš se v zahtevnih razmerah v hrbet in zelo nizkem zaletišču ni znašel preveč dobro in je pristal že pri 106.5 metrih, a naši so kljub temu obdržali 5. mesto. “Zelo sem razočaran nad sodniškimi odločitvami v prvi seriji, v drugi seriji pa sem naredil manjšo napako, ki se je ob vetrtu v hrbet še toliko bolj potencirala. Smuča mi je kar padla dol, najprej sploh nisem vedel zakaj,” je po sklepnem nastopu v Lahtiju povedal Tepeš.

Forfang v vetrovni loteriji postavil rekord skakalnice

Poljaki so na vrhu zapravili veliko prednosti pred Nemci, Norvežani pa so skoraj izpadli z boja za odličja. Lanišek v drugi skupini prav tako ni poletel preveč daleč, 112.5 metrov pa je naše kljub vsemu obdržalo na 5. mestu, tokrat so bili najbližji zasledovalci že Japonci, Čehi so namreč padli na osmo mesto. “Nisem pokazal tistega, česar sem sposoben in zato sem tudi malce bolj jezno odreagiral. Morda včasih malce preveč burno, a tudi svoja čustva moram kdaj pokazati,” je povedal Lanišek. Poljaki so vodstvo obdržali, polomili pa so ga Nemci, kar 138 metrov, do rekorda skakalnice, pa je poletel Johan Andre Forfang in tekma je bila spet “odprta”.

V tretji skupini je Damjan pristal pri 113 metrih, skupno 822,6 točk pa je našim pred zadnjim skokom prinašalo tri točke naskoka pred novimi najbližjimi zasledovalci, Finci. “Poizkusna in prva serija sta potekali v zelo, zelo lepih pogojih, ne vem, od kje se je v finalu vzel veter, ki je kar na enkrat začel močno pihati. Težko je. Čez hrbtišče ali imaš ali nimaš opore. Jaz sem začutil podporo šele pri 105 metrih, kar pa je bilo že prepozno,” je slikovito razmere v finalu opisal Damjan. Poljaki so imeli 25 točk naskoka pred Norveško, bron je bil trenutno nemški, a le dobri dve točki so po slabem skoku Gregorja Schlierenzauerja zaostajali Avstrijci.

V sklepni skupini je peto mesto Slovenije potrdil Prevc s 117.5 metri in skupnim zbirom 941,6 točk. “Peto mesto, ki smo ga danes vsi skupaj dosegli, je realna slika tega, česar smo v tem trenutku sposobni. Štiri reprezentance so skoraj svetlobno leto pred nami. Lahko smo zadovoljni, da ni pred nami še kakšna reprezentanca od zadaj. Malo smo bili le oškodovani ob prvem Jurijevem skoku, v drugi seriji pa smo vsi naredili manjše napake. Peto mesto je realen, žal pa ne najbolj vzpodbuden rezultat,” pa je črto potegnil še Prevc. Nemci so izgubili bronasto medaljo, potem ko Andreas Wellinger ni odgovoril na napad dvakratnega svetovnega prvaka Stefana Krafta. Srebro je pripadlo branilcem naslova Norvežanom, prvo zlato pa prepričljivo in zasluženo Poljski, ki so zmagali z več kot 30 točkami prednosti pred konkurenco.

Svetovno prvenstvo je tako praktično zaključeno, jutri bo na sporedu le še tekaška preizkušnja moških na 50 km. Svetovni pokal v smučarskih skokih se nadaljuje prihodnji teden z začetkom bogate norveške turneje v Oslu, končal pa se bo konec marca s skakalnim praznikom v Planici.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Lahti
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Anže Lanišek (.mp3)
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment