SP: Slovenskim orlom “odrezali” bronasta krila


Peter Prevc [foto: GEPA]

Finski Lahti je bil prizorišče tekme svetovnega pokala v skokih. Petdeseterica tekmovalcev se je pomerila na 130-metrski skakalnici, med njimi pa so bili tudi štirje naši skakalci. Prvi izmed njih je nastopil Jernej Damjan, ki pa se ni izkazal najbolje in pristal pri 110.5 metrih ter za skok prejel 96,3 točke, kar ni bilo dovolj za finalno serijo, saj je zasedel 46. mesto. Nekoliko bolje je šlo Juriju Tepešu, ki je skočil 4 štiri metre dlje, 106,5 točke pa ga tudi ni popeljalo v drugo serijo. Na koncu je bil 40.

Ostala dva Slovenca sta skočila solidno in uspela nadaljevati s tekmovanjem. Robert Kranjec je pristal pri 120,0 metrih ter z 119,7 točkami po prvi seriji zasedal 21. mesto. Peter Prevc je daljavi Kranjca dodal še 2,5 metra in z 127,6 točkami pristal na 15. mestu. Najboljši po prvi seriji je bil Švicar Simom Ammann, s 128,5 metra in 143,0 točkami, sledila pa sta mu Avstrijec Andreas Koffler in Nemec Severin Freund.

Kranjec je v drugo nastopil prav tako dobro, pristal pri 119,5 metrih in s tem prevzel vodstvo, a ga moral prepustiti naslednjemu tekmovalcu. 240,7 Kranjčevih točk je bilo na koncu dovolj za 20. mesto, tako da je bil po koncu preizkušnje najvišje uvrščeni Slovenec Prevc. Z isto dolžino kot v prvi seriji in končnimi 253,4 točkami je namreč zasedel 16. mesto. Na vrhu ni prišlo do sprememb. Ammann je obranil prednost iz prve serije in se veselil zmage, na stopničkah pa sta se mu pridružila še Koffler in Freund.

Peter je malo dvignil nivo, že včeraj, danes pa tudi. Njegovi skoki so bili lepi, prav tako rezultat. Robi je mogoče malo manj sproščeno odskakal in naredil dva dokaj solidna skoka. Mogoče smo po včerajšnji tekmi in današnji poizkusni seriji, ko so vsi štirje dobro skočili, malo več pričakovali. Fantje so šli bolj na silo, preveč so želeli in tako so se pojavile napake, v tej konkurenci pa hitro pride do padca v rezultatih,” je po tekmi dejal trener Matjaž Zupan, Peter Prevc pa je dodal: “Skoka sta bila na kar dobrem nivoju. Malo sem dvignil nivo iz Osla, tako da zdaj lepše skačem, a skoka še vedno nista bila najboljša kot zmorem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti :. Uradni rezultati
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment