SP: Teja Gregorin s petim mestom izenačila dosežek sezone


Teja Gregorin [foto: Klemen Zibelnik]

Fort Kent na severovzhodu ZDA je prinesel še en odličen dosežek v slovenski biatlonski tabor. Na ženski šprinterski preizkušnji je Teja Gregorin osvojila odlično 5. mesto. Nepremagljive so bile Nemke, ki so zasedle vse tri stopničke zmagovalnega odra.

Tudi biatlonke je na tekmi pošteno prezeblo, saj sta jih ob temperaturi -12 stopinj Celzija spremljala še sneženje in močan veter. V teh razmerah je zadnji šprint pred svetovnim prvenstvom Gregorinova pričela z enim obiskom kazenskega kroga. Do zaključka se ji roka ni več zatresla, v smučini pa je stopnjevala tempo vse do zadnjega metra proge. S petim mestom je izenačila tudi svoj najboljši rezultat sezone in si pustila veliko manevrskega prostora za še en dober nastop v zasledovanju. “Resda to še ni uvrstitev na stopničke, vendar kdo ne bi bil zadovoljen tudi s 5. mestom. Upam, da se bom z njimi lahko pohvalila že kmalu, morda prav na najpomembnejšem tekmovanju sezone, ki se hitro bliža. Sekunde, ki sem jih izgubila v kazenskem krogu, sem pridobivala na ravninskih delih proge in seveda že po tradiciji v zadnjem krogu. Tisti strel mi očitno ni bil usojen, saj nisem imela občutka, da bo zgrešil in me je presenetilo, da tarča ni padla,” je razložila po tekmi Gregorinova.

Tudi Andreja Mali je s 35. mestom dosegla nove točke svetovnega pokala. Kamničanka je bila strelsko neuspešna le enkrat v položaju stoje, tekaško pa nekoliko počasnejša od svoje zadnje letošnje predstave, kar pa je vseeno zadoščalo za nove točke svetovnega pokala. “Že tako težka proga, je zaradi snega postajala vedno počasnejša in nekaj časa je šlo v nič zaradi tega, nekaj pa tudi na strelišču. Za le eno zgrešeno tarčo je zaostanek prevelik in upam na lepše in toplejše vreme, saj je v tem zoprnem mrazu nemogoče teči. Osebno mi bolj ležijo hitrejše proge, kjer lahko tudi v teku prikažem več,” je bil komentar Malijeve.

Do nove zmage je brez napake na strelišču in s prednostjo 10,9 sekund pritekla Andrea Henkel. Nemški dosežek sta podkrepili njeni reprezentančni kolegici Miriam Gössner in Magdalena Neuner. Obe sta pustili nepokriti po dve tarči, vendar pa sta nenatančnost na strelišču kompenzirali z izjemnima tekaškima predstavama.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je mesto vodilne spet prevzela finska biatlonka Kaisa Mäkäräinen, ki je bila danes uvrščena na 8. mesto (1,2). Švedinja Ekholmova, ki je do današnje tekme držala vodstvo v svojih rokah, je bila danes šele 22. (2,1). Gregorinova se je z današnjim dosežkom spet zavihtela med najboljšo deseterico, Malijeva pa je ohranila 26. mesto.

Jutri se bodo biatlonci in biatlonke še predzadnjič letos na ameriškem kontinentu postavili na štart zasledovalnih preizkušenj. Odlična izhodišča bodo poskušali čim bolje izkoristiti tudi slovenski predstavniki Teja Gregorin (5.), Jakov Fak (6.), Klemen Bauer (11.), Janez Marič (34.) in Andreja Mali (35.). “Želim si nekaj več sreče z vremenom in čim več zadetkov,” so bile želje Gregorinove pred zasledovanjem. Jakov Fak pa si čim prej spet želi na štart: “Komaj čakam tekmo, ker so zaostanki majhni in upam, na izboljšanje dosežka s šprinta. Prav gotovo bom napadel z vso močjo na progi in umirjenostjo na strelišču. Zelo lepo bi bilo, če bi spet stopil na stopničke.


Rezultati: Svetovni pokal .: Fort Kent :. Šprint (ž)


Leave a Comment