SP: Tretja zmaga v Stochkolmu za tretji globus!


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Petra Majdič je z novo fenomenalno predstavo v sprintu v klasični tehniki deklasirala vse tekmice in si s četrto letošnjo zmago zagotovila mali kristalni globus v skupnem seštevku sprinta. Katja Višnar izvrstna šesta.

S soncem obsijani Stockholm je danes v slovenski tekaški tabor prinesel novo veliko veselje, saj je Petra Majdič osvojila mali kristalni globus za zmago v sprinterskem seštevku svetovnega pokala. To je Petri uspelo že tretjič v svoji karieri. Odlično se je za Slovenke začelo že s kvalifikacijami, kjer sta kraljevali Petra in Katja Višnar, Vesna Fabjan pa je imela 11. čas. V četrtfinalu je Petra v svoji skupini odtekla zelo suvereno in ugnala Maiken Caspersen Fallo na drugem in Vesno na tretjem mestu. Kot se je izkazalo na koncu, je Vesna žal s tem že zaključila svoj današnji nastop, ker ji v polfinale ni uspelo priti po času. Nič pa ni naključju prepuščala niti Katja v predzadnji četrtfinalni skupini. Katja je vodila od štarta do cilja in postavila drugi najboljši čas četrtfinala, potem ko je bila v zadnji skupini hitrejša le Marit Björgen. Že po četrtfinalnih obračunih je bilo jasno, da je mali kristalni globus za sprint v rokah Petre Majdič, saj je Arianna Follis izpadla, Kikkan Randell iz Amerike pa bi tudi ob morebitni zmagi in 12. mestu Petre osvojila premalo točk za naskok na vrh.

Z velikim nasmehom na obrazu je Petra začela tudi polfinalni tek, kjer je tekmicah znova dala vetra in skozi celotno progo poskrbela, da so ji prav vse gledale v hrbet. Ob prihodu v cilj je bila vesela, kot da bi zmagala, a pred njo in ostalimi je bil še finalni nastop – povsem sproščen. Fantastično je tokrat svoje delo opravila tudi Katja, ki je v težki drugi polfinalni skupini zaostala le za Björgnovo in se tako neposredno prebila v zadnji sprinterski finale v tej sezoni. Poleg naših dveh šampionk so bile tam še Björgnova, Alena Prochaskova, Falla in domačinka .

In sledilo je finale… In to kakšno! Zmagovalka 23 tekem za svetovni pokal, Petra Majdič, je pokazala predstavo, kakršnih so sposobne samo največje šampionke. Skozi celotno progo je tekla svojo tekmo, tekmice kmalu za seboj pustila za nekaj metrov in v cilj prišla prešerno razpoložena s tremi sekundami naskoka pred Björgnovo in še dodatno pred Fallo. Katja je osvojila šesto mesto, kar je njeni drugi najboljši rezultat letošnje sezone, s tem pa je prav tako fenomenalno zaključila letošnje sprinterske nastope.

Petra Majdič je danes dosegla 24 zmago v svetovnem pokalu, 4 v tej sezoni in 3 v Stockholmu. Svetovni pokal se bo nadaljeval na finalnem delu letošnje sezone v Falunu na Švedskem, kjer bo v petek na sporedu prolog.

Že zjutraj sem se zbudila bistveno boljše volje kot v Lahtiju. Očitno vreme v zadnjem času res vpliva name. Po Lahtiju, kjer je bilo res depresivno in nizka oblačnost, je tukaj posijalo sonce in že včeraj, ko sem šla na kros po mestu, me je Stockholm spet navdušil – tako kot vsa leta, ko sem tekmovala tukaj. Danes sem se nato zbudila super volje in ko sem zmagala na kvalifikacijah, sem vedela, da je danes možnost zmagati vse. Vseeno sem bila presenečena, da sem tako suvereno zmagala. V polni konkurenci je bilo to kar malo težko dojeti. Imela sem super smuči, za kar se res iskreno zahvaljujem servisu. To je bila lahka zmaga, v velikem slogu poleg tega pa je zraven še mali kristalni globus, ki je pika na i,” je dejala Petra in nadaljevala: “Moram reči, da je bil prvi mali globus zame nekaj neverjetnega. Prvi je prvi in takrat nihče niti v naši ekipi ni verjel, da lahko osvojimo kakršen koli globus. To pomeni, da moraš biti suveren, v ospredju celo sezono in ne samo na eni tekmi. To je bila takrat nekaj posebnega. Ta, ki je prišel sedaj, po težkem letu in vračanju po poškodbi iz Vancouvra pa je ravno tako nekaj posebnega. Na začetku smo se morda malce spogledovali še z velikim globusom, vendar precej je odvisnega tudi od sreče. Tudi danes se je pokazalo, da je odločala zadnja tekma in uspeha smo bili noro veseli.


Rezultati: Svetovni pokal .: Stockholm :. Sprint (ž)
Izjava: Petra Majdič I (.mp3)
Izjava: Petra Majdič II (.mp3)


Leave a Comment