SP: V Willingenu dva Slovenca med dvajset


Peter Prevc [foto: GEPA]

Nemec Severin Freund je v domačem Willingenu dosegel svojo drugo zmago v svetovnem pokalu, potem ko je na drugem mestu zaostal Martin Koch, tretji pa je bil Simon Ammann. Do točk so prišli trije Slovenci, najboljši pa je bil znova Peter Prevc.

20. tekmo svetovnega pokala v tej sezoni je v Willingenu pospremilo krasno sončno vreme in rekordno število slovenskih skakalcev v prvi seriji v zadnjih letih. Matjaž Zupan je znak dal kar šestim našim, kot prvemu pa Roku Zimi. Skakalec tržiškega Trifixa je doživel debi v svetovnem pokalu v zimski izvedbi, medtem ko je že skakal na poletnem delu velike nagrade. Zima ni skočil slabo, a kakšen meter premalo za finale in je tekmo končal na 34. mestu. Naslednji naš je bil Matjaž Pungertar, ki se je s skakalno elito spoprijel prvič. Skakalec SSK Mengeš je bil krajši od Zime, tekmo pa je prav tako zaključil po prvi seriji, potem ko je osvojil 45. mesto. Tretji Slovenec je nosil številko 12, imel pa jo je Mitja Mežnar. Drugi Tržičan na današnji tekmi je bil žal po svojem skoku kmalu diskvalificiran, saj je imel predolge smuči glede na svojo telesno težo. Četrti Slovenec v prvi seriji je bil Jernej Damjan, ki je svojo nalogo opravil zelo solidno in se je uvrstil v finalno serijo z 29. rezultatom. Še bolj uspešen je bil nato Jurij Tepeš, ki je v finale napredoval z 19. mestom, najboljši pa je bil znova naš najmlajši – Peter Prevc. Član kranjskega Triglava je po prvi seriji zasedal zelo dobro 13. mesto. Vodil je domačin Severin Freund pred Avstrijcem Martinom Kochom in Švicarjem Simonom Ammannom.

V finalu je kot drugi nastopil Jernej Damjan, ki s svojim skokom sicer ni bil najbolj zadovoljen, tudi 124.5 metrov res ni bila izjemna daljava, a pogoji so bili težki, kar so dokazovali tudi drugi skakalci, ki so zaostali za Ljubljančanom. Na koncu je član SSK Costella Ilirija osvojil zanj solidno 26. mesto v tem času. Kot drugi v drugi deseterici finalistov je nastopil Jurij Tepeš. Naš drugi Ljubljančan danes je skočil zelo dobro, pristal pri 132 metrih in prišel na trenutno drugo mesto ob svojem nastopu. Zaostal je le za Johanom Remnom Evensenom, ki je v finalu skočil odličnih 139 metrov. Izgubljeno mesto je Tepešu v finalu nazaj prinesel Japonec Taku Takeuchi, tako da je Tepeš današnjo tekmo končal na 19. mestu. Kot zadnji naš je v finalu nastopil Peter Prevc, ki pa se mu finalni skok žal ni izšel po željah in je pristal pri 126.5 metrih. S tem se je uvrstil tik pred Tepeša, kar je pomenilo končno 18. mesto.

Od najboljše deseterice sta v finalu kot prva eksplodirala Poljak Kamil Stoch in Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki sta pristala pri 141 metrih in s tem seveda napredovala na lestvici. Prvi ju je prehitel šele vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala in četrti po prvi seriji, Thomas Morgenstern, ki je pristal pri 138 metrih. Vendar ta daljava Beljačana ni vodila niti na stopničke. Amman je kot tretji s prve serije skočil 140.5 metrov, za njim je Koch skočil povsem enako daleč, norijo ob skakalnici pa je sprožil zadnji v finalu na vrhu skakalnice – Severin Freund. Domači as je še enkrat skočil odlično, pristal pri 139 metrih kar je bilo dovolj za njegovo drugo zmago v svetovnem pokalu v karieri. Koch je osvojil drugo mesto, Ammann je bil tretji, sledili pa so Morgenstern, Schlierenzauer in Stoch.

Trije skakalci v finalni seriji je lep ekipni uspeh. Za Jerneja je škoda, da v prvem skoku ni izkoristil dobrih razmer, ki jih je imel, v drugem pa je naredil veliko boljši skok, a so bile razmere toliko slabše. Vseeno je dobro, da je prišel do točk, saj je danes včasih kar težko priti tja. Jurij je naredil dva zelo dobra skoka in je dosegel tudi zelo lep rezultat zanj. Peter je pokazal en zelo dober skok in en soliden skok, mogoče smo mislili, da se bo prebil bližje deseterice, a je za to potrebno narediti dva zelo dobra skoka. Škoda je za Roka, ki mu je za malo zmanjkalo, da bi prišel do točk. Tako pri njemu kot Matjažu je bilo videti, da jima manjka nekaj sproščenosti, saj sta skakala na prvi tekmi v letošnji sezoni za svetovni pokal. Mogoče jima je to vzelo nekaj lahkotnosti, a že v sredo bosta imela novo priložnost. Mitja je skočil preveč trdo za te razmere tukaj, še nedolgo nazaj je skakal bolje. A tudi zanj velja, da ima v sredo novo priložnost,” je po tekmi razmišljal glavni trener Matjaž Zupan.

Svetovni pokal se nadaljuje že v torek s kvalifikacijami za sredino tekmo v Klingenthalu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Willingen :. Uradni rezultatiIzjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment