SP: Vogtova ubranila naslov, Ema Klinec odlična peta

Nemka Carina Vogt je v Lahtiju kot prva ženska ubranila naslov svetovne prvakinje v smučarskih skokih. Odlično sta nastopili tudi naši debitantki, Ema Klinec, ki je osvojila 5. mesto in mlada Nika Križnar, ki je končala na 13. mestu.

Peta tekma deklet na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v smučarskih skokih je v Lahtiju minila pod žarometi ob rahlem sneženju. V konkurenci 40 tekmovalk smo Slovenci imeli 4 predstavnice. Kot prva je skočila mlada Nika Križnar, ki je s številko 12 z 90.5 metri kot prva preskočila devetdesetico, s 109,4 točkami pa je nekaj časa vodila in napovedala odličen debitantski nastop na članskih svetovnih prvenstvih. Po prvi seriji je bilo omenjeno število točk dovolj za 15. mesto. Slabše od želja in pričakovanj je skočila Špela Rogelj, ki je pristala pri 84 metrih, skupaj pa je zbrala 97,7 točk, kar je bilo dovolj za 23. mesto. Za našo najizkušenejšo tekmovalko na svetovnih prvenstvih je skočila naša najstarejša tekmovalka, Maja Vtič. Z 89.5 metri je svojo nalogo opravila dobro, 107,1 točk pa jo je po prvi seriji peljalo na 19. mesto.


Carina Vogt je obranila naslov svetovne prvakinje [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Z drugo daljavo na petem mestu

Najboljša deseterica svetovnega pokala je kar po vrsti odskočila od ostalih tekmec. Naravnost navdušila pa je kot prva naša Ema Klinec, ki jo je v dobrih razmerah odneslo kar do 99 metrov, žal je malce slabše doskočila, skupaj 122,7 točk pa je bilo dovolj za odlično peto mesto po prvem skoku. Ob malce višjih sodniških ocenah bi bila povsem blizu najboljše trojice, tako pa je za četrto Juki Ito zaostajala za 4,3 točke, še 0,9 točke več za tretjo Carino Vogt, branilko naslova, na drugem mestu je bila Sara Takanaši z 0,6 točke prednosti pred Nemko, vodila pa je Norvežanka Maren Lundby z 2,7 točke prednosti pred Japonko. Norvežanka je z 99.5 metri izenačila ženski rekord naprave v Lahtiju.


Najboljša Slovenka je bila Ema Klinec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nasmeh Križnarjeve za izjemen debitantski nastop

V finalni seriji je žirija znižala naletno mesto, kar se je poznalo tudi pri skorajda vseh daljavah. Kot prva od naših je napadla Rogljeva, ki je s 87.5 metri in končnim izplenom 200,4 točk pridobila mesto in je na svojem petem svetovnem prvenstvu osvojila 22. mesto. “Pripetila se je napaka, ki se ne bi smela. Enostavno z napakmi ne moreš biti visoko. Vse skupaj se začne in konča pri prezgodnjem odskoku,” je bila kratka in jedrnata Rogljeva. Nekaj malega je v finalu pridobila tudi Vtičeva, ki je s 86 metri in 208,5 točkami napredovala za dve mesti, na končno 17. “Skoki so v primerjavi z včeraj šli na bolje, nek premik je, a enostavno sem že prej toliko zaostala, da na tekmi nisem mogla narediti tako velikega preskoka naprej. To je bilo v stilu celotne sezone,” je po tekmi povedala naša najizkušenejša tekmovalka.

Še enkrat je odlično, sproščeno skočila Križnarjeva. Bronasta z mladinskega svetovnega prvenstva je daljavi iz prve serije dodala še en meter, pristala je pri 91.5 metrih, žal pa je ponovila slab doskok klubske kolegice Klinčeve iz prve serije. Nasmeh kljub temu debitantki na svetovnih prvenstvih članic ni izginil z obraza, končnih 219,4 točk pa jo je popeljalo na super 13. mesto.
Še ne 17-letna Križnarjeva je kljub odličnim skokom po tekmi še razpravljala o rezervah: “Skok še ni tisti najboljši, kot jih znam narediti. Sodijo pa ti skoki vsekakor v kategorijo, ki sem si jih tukaj želela pokazati. Za mano je ena super sezona, upam, da se na naslednjo pripravim še bolje, sploh za začetek, ko mi letos ni najbolje steklo. Če potegnem črto, sem pa presenečena, lahko sem zelo vesela!” Veselje je razumljivo, saj je pred tem na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila komplet medalj, ki jih je z zlatom in srebrom dopolnila še na olimpijskem festivalu evropske mladine v Turčiji.


Nika Križnar je prijetno presenetila [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Visoka pričakovanja po prvi seriji je v finalu upravičila naša najboljša v tej sezoni, Ema Klinec. Debitantka na velikih tekmovanjih je s 94 metri in popolnim telemarkom v slabših razmerah zbrala 245,8 točk, vse skupaj pa je bilo dovolj za ohranitev odličnega petega mesta. Tudi, če bi v prvi seriji naredila lep doskok v telemark, bi bilo to verjetno premalo za odličje, glede na (ne)radodarnost sodnikov, kar pa seveda ne zmanjšuje odličnega rezultata Žirovke. “Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Tisto kar šteje, sta bila moja dva zelo dobra skoka, ki ju v tej sezoni, kljub temu, da sem že bila na stopničkah, še nisem pokazala. Vsi vemo, kaj mi je, če sem kar direktna, vzelo medaljo. Enostavno se s tem ne obremenjujem, ker sem zadovoljna s skoki. V drugi seriji sem že naredila zelo lep telemark in to je tisto kar šteje. To, da se ne oziraš nazaj in napako popraviš takoj, ko imaš naslednjo priložnost,” je še enkrat več odlično tekmo povzela 18-letna Žirovka, ki je danes izenačila drugo najboljšo slovensko žensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih v smučarskih skoki. Peta je bila pred šestimi leti v Oslu Maja Vtič, mesto za Evo Logar, ki je še vedno lastnica najboljše uvrstitve.

Vogtova potrdila sloves, Takanašijeva in Lundbyjeva brez nasmeha

Na vrhu so se mesta precej premešala. Vogtova je še enkrat potrdila sloves tekmovalke za velika tekmovanja in je s 96.5 metri ter 254,6 točkami postavila nedosegljivo letvico za vse. Aktualna olimpijska prvakinja je tako kot prva ubranila naslov ženske svetovne prvakinje v smučarskih skokih. Podobno kot v Falunu, je bila tudi tokrat podprvakinja Juki Ito, Sara Takanaši pa je znova skoraj ostala brez medalje, a jo je “rešila” Lundbyjeva, ki v finalu, kot že nekajkrat letos, ni zdržala pritiska in je z 91 metri končala na četrtem mestu. Takanašijeva je srebru iz Predazza 2013 tako dodala še bron, kar pa je zagotovo manj od pričakovanj 53-kratne zmagovalke tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih. Dekleta bodo v nedeljo skakala še na mešani ekipni tekmi, nato pa se prvenstvo za njih zaključi. Po prvenstvu jih 12. marca čaka le še finale svetovnega pokala v Oslu, kjer ima pravico nastopa najboljših 30 tekmovalk v skupnem seštevku svetovnega pokala (Klinec, Vtič, Rogelj, Urša Bogataj).


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Lahti


Izjava: Ema Klinec (.mp3)
Izjava: Nika Križnar (.mp3)
Izjava: Maja Vtič (.mp3)
Izjava: Špela Rogelj (.mp3)


Leave a Comment