SP: Zmaga Italijankam, Slovenke šeste


Barbara Jezeršek [foto: GEPA]

Italijanska ženska štafeta je zanesljivo dobila zadnjo tekmo svetovnega pokala v Rybinsku. Naša štafeta v postavi Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Vesna Fabjan in Mirjam Cossettini je osvojila šesto mesto.

Po novembrskem nastopu ženske štafete v na Švedskem, so danes naša dekleta zopet zastopala barve Slovenije na štafetni tekmi za svetovni pokal. Na 4 x 5 km so tekle Katja Višnar in Barbara Jezeršek v klasični tehniki ter Vesna Fabjan in Mirjam Cossettini v prosti tehniki. Začela je Katja, ki je večino svojega nastopa tekla na tretjem mestu, predala pa je na četrtem, ob boku druge ruske ekipe ter Italijank in Francozinj. Zaostanek naših je bil po prvi predaji 28 sekund.

Kot druga je v boj za Slovenijo šla Barbara Jezeršek, ki je prav tako tekla v klasični tehniki. Ob konkurenci italijanske in francoske ekipe ter štirih domačih ekip je Barbara že do prvega merjenja vmesnega časa izgubila več kot pol minute v primerjavi z vodilno prvo ekipo Rusije, naše pa so padle na zadnje, sedmo mesto. Barbara je izgubljala sekunde tudi v nadaljevanju in na polovici proti predala kot sedma, zaostanek pa je bil večji od dveh minut in desetih sekund. Vodile so še vedno Rusinje (prva ekipa) pred Italijankami, tretja pa je bila Rusija III.

Kot tretja je v boj za Slovenijo šla včerajšnja zmagovalka sprinta, Vesna Fabjan. Z zadnjega mesta je napadala v prostem slogu, njen zaostanek pa se je v primerjavi z vodilnimi Rusinjami še malce povečeval, a občutno zmanjševal za najbližjimi konkurentkami. Vesna je sicer predala na sedmem mestu, zaostanke za vodilno štafeto pa je bil dve minuti in 16 sekund. Četrta ruska ekipa je bila dvajset sekund pred Slovenijo po treh predajah.

Kot zadnja je na progo krenila Mirjam Cossettini, junakinja petkovega dne v mrzlem Rybinsku. Mirjam je krenila odločno v lov za tekmicami. Skozi 5 km progo je Mirjam dala vse od sebe, kar je bilo na koncu po odličnem zaključku dovolj za šesto mesto. Na vrhu sta izjemen boj za zmago prikazali Rusinja Olga Mihajlova in Arianna Follis, ki je Italiji prav v zadnji predaji priborila zmago. Ob Follisovi so tekle še Silvia Rupil ter Marianna Longa in Magda Genuin v klasični tehniki. Tretje so bile tekačice druge ruske ekipe.

Svetovni pokal v teku na smučeh se bo nadaljeval čez 14 dni v norveškem Drammnu s tekom na razdalji v klasični tehniki ter sprintom v prosti tehniki.

Zelo dobro so tekle tri tekmovalke. Na prvi predaji je bila to Katja, ki je predala v skupini od drugega do petega mesta, Barbari pa je za njo šlo precej slabše. Izbrala je napačne smuči, tako da je imela težave s samim oprijemom smučk na vzponih, tudi sama pa ni odtekla na nivoju na katerem smo jo pričakovali. Ob njeni predaji smo že kar precej zaostajali. Vesna in Mirjam sta nato zelo dobro odtekli v prosti tehniki, tako da mislim, da smo skupno gledano solidno opravili svoje delo, a ne ravno povsem po naših željah. Generalno moramo biti zadovoljni, seveda pa je jasno, da če bi nastopali s Petro Majdič bi imeli višje cilje, tudi rezultat pa bi bil boljši. Današnji rezultat je bil nekje v okviru zmožnosti, če pa bi Barbara odtekla tako kot zna, bi bili sigurno lahko zelo zadovoljni,” je vtise po današnji tekmi strnil vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rybinsk :. Štafeta (ž)
Izjava: Marko Gracer (.mp3)


Leave a Comment