Sprememba tekmovalnega programa v Kontiolahtiju

Izredno nizke temperature v srednji Evropi niso nič v primerjavi s Finsko, kjer na zadnji postaji svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom, čakajo na tekme biatlonke in biatlonci. Danes preko dneva je termometer na biatlonskem stadionu kazal celo do -25 stopinj Celzija in ker niso kaj dosti višje temperature napovedane tudi za jutri, so se v Mednarodni biatlonski zvezi (IBU) odločili, da spremenijo tekmovalni program.

Jutri ob 12.15 uri po srednjeevropskem času bo namesto šprinterskih preizkušenj na sporedu mešana štafeta 2 x 6 + 2 x 7,5 km. V soboto in nedeljo, ko naj bi bile dnevne temperature le nekoliko bolj prijazne do tekmovalk in tekmovalcev, pa bodo izvedli šprinte in zasledovalne tekme. Tudi v slovenskem taboru pozdravljajo odločitev o spremembi programa in delno spremembo tekmovalnih prog.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Naši varovanci so danes trenirali le toliko, kot je bilo najbolj nujno potrebno. Naredili so nekaj prihodov na strelišče z višjim srčnim utripom in nekaj krogov po stadionu. Zelo previdni smo z Jakovim, zaradi njegovih težav z ozeblinami lani, zato je streljal le štirikrat. Vsi ostali so opravili po osem streljanj, edinole Klemna mraz ne moti prav posebej. Za danes so bile napovedane celo višje temperature kot za jutri, zato je resnično vprašanje, če bo prirediteljem uspelo izvesti tekmo mešanih štafet. Kolikor si želimo tekmovati, pa nikakor ne želimo tvegati z zdravjem in upamo, da tekme v takšnih razmerah kljub vsemu ne bo. Vse ekipe, ki imajo tukaj svoje najmočnejše predstavnike, so zelo previdne in razmišljajo podobno. V rizičnih razmerah prav gotovo ne bomo nastopili, odločitev pa bomo sprejeli šele tik pred zdajci. Zaenkrat se s Tejo, Andrejo, Klemnom in Jakovim popolnoma normalno pripravljamo na nastop in upamo, na čim bolj ugoden razplet,” je komentiral dogajanje v Kontiolahtiju glavni trener Uroš Velepec.

Spremenjen tekmovalni program:
petek, 10.02. ob 12.00 mešana štafeta
sobota, 11.02. ob 10.30 šprint moški; ob 12.30 uri šprint ženske
nedelja, 12.02. ob 12.15 zasledovalno moški; ob 13.00 zasledovalno ženske

Poleg sprememb v programu je vodstvo tekmovanja delno spremenilo tudi potek prog, ki se sedaj izognejo najnižji in obenem najhladnejši točki ob jezeru.

Leave a Comment