Štiri Slovenke do točk v Canmoru

Karavana svetovnega pokala v smučarskem teku se je preselila na zadnje prizorišče letošnje sezone. Kanadski Canmore je gostil prvo izmed štirih preizkušenj – zadnji šprint sezone. Tokrat je bil na vrsti šprint v klasičnem slogu. Na štartu so bile tudi štiri slovenske tekmovalke Alenka Čebašek, Anamarija Lampič, Nika Razinger in Vesna Fabjan. V kvalifikacijah so vse presenetile in se prebile v izločilne boje, najboljša pa je bila Lampičeva na 10. mestu.


Slovenske tekačice [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na zelo zahtevni progi, kjer so tekmovalke pretekle 1,5 km z dvema daljšima klancema in tehnično zahtevnim zavojem za 180 stopinj, je v prvi četrtfinalni skupini nastopila Razingerjeva. Članica TSK Bled danes ni bila kos konkurenci in je v cilj prišla na zadnjem mestu z velikim zaostankom. Navijači naše ekipe so že v naslednji skupini držali pesti za Anamarija Lampič, ki je sicer nastopila nekoliko hitreje, a je to še vedno zadostovalo za šesto mesto v skupini. V predzadnji skupini je bila na štartu Alenka Čebašek. 27-letnica, ki se je kot zadnja uvrstila v izločilne boje, je v svoji skupini ugnala Norvežanko Kari Oeyre Slind ter tako zasedla pesto mesto. V zadnji četrtfinalni je nastopila Vesna Fabjan, ki ji v letošnjem letu v klasičnem slogu nikakor ni šlo, je tudi tokrat nastopila temu primerno in s sorazmerno velikim zaostankom zasedla šesto mesto. Na koncu so naše tekmovalke osvojile naslednja mesta: Čebaškova je bila 25., Lampičeva 26., Fabjanova 28. in Razingerjeva 29.

V velikem finalu je največ moči ohranila Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ki je prišla do nove zmage. Za popolno norveško slavje sta poskrbeli druga Astrid Uhrenholdt Jacobsen in tretja Ingvild Flugstad Oestberg. Mali kristalni globus v šprintu je tako osvojila Falla (726), druga je Oestbergova (646), tretja pa Švedinja Stina Nilsson (602). Najvišja Slovenka je Fabjanova na 17. mestu.

V sredo se bodo dekleta pomerila na skiatlonu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Canmore


Leave a Comment