Štiri Slovenke med 15, najboljša Vtičeva na 7. mestu

Smučarke skakalke so v ruskem Čajkovskem opravile s prvo preizkušnjo na zadnji letošnji postaji poletne velike nagrade. Od petih Slovenk so se štiri uvrstile med dobitnice točk, prav vse pa so končale med najboljšo petnajsterico.


Maja Vtič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Vtičeva z drugo daljavo prve serije

Dekleta so v Rusiji zbrane na svoji zadnji postojanki letošnje poletne velike nagrade. Potem, ko so včeraj v dežju in vetru uspešno opravile s kvalifikacijami in uradnim treningom, so se danes pomerila na predzadnji tekmi poletne sezone. Prva od peterice Slovenk je nastopila Katja Požun, ki pa se ji z 82 metri in 80,5 točkami žal ni izšlo za nove točke. Na 32. mestu je za željeno trideseterico zaostala za 2,3 točke. Uspešnejše so bile vse ostale Slovenke. Najizkušenejša Maja Vtič je s 94.5 metri in 102,1 točkami potrdila, da ji skakalnica v Čajkovskem ustreza in je po prvi seriji držala 6. mesto. Urša Bogataj je po odličnih skokih včeraj, v prvi seriji pristala pri 89 metrih, 91,4 točk pa je bilo dovolj za 14. mesto po prvi seriji. Špela Rogelj se je zelo približala Vtičevi, z 92 metri in 101,6 točkami pa je držala sedmo mesto po prvem skoku. Nekaj težav v Rusiji ima Ema Klinec, ki je pristala pri 85 metrih, 87,8 točk pa je bilo dovolj za 22. mesto po prvem skoku. Prepričljivo, s skokom dolgim kar 106 metrov (pol metra manj od rekorda) in 128,4 točkami je ob odsotnosti Juki Ito vodila Sara Takanaši. Lucile Morat je s 93.5 metri in 108,0 točkami zasedala drugo mesto, tretja je bila s 93 metri Finka Julia Kykkänen, ki je zbrala 106,2 točk.

V finalu dve navzgor, dve navzdol

V finalni seriji je Klinčeva pristala pri 89 metrih, 184,5 točk pa jo je popeljalo tik na rob najboljše petnajsterice, kar je sicer njen najslabši letošnji rezultat. Bogatajeva je z 89.5 metri še dodala prvi seriji, 188,2 točk pa jo je v izenačeni konkurenci dvignilo do 12. mesta oz. njenega rezultata tega poletja. Rogljevi se napad na vrh ni izšel, s 86 metri in 190,1 točkami je namreč izgubila dve mesti in je končala kot 9.. Očitno, je to mesto letos zanjo rezervirano, saj ji je na četrti tekmi ta rezultat uspel še tretjič! Najboljša je bila tako Vtičeva, ki je v finalu pristala pri 87.5 metrih, 192,6 točk pa je zadostovalo za 7. mesto in hkrati najboljši rezultat v tem poletju, potem ko na uvodu v Courchevelu ni skakala.

Prva serija nam je zaradi majhnih zaostankov dajala lepe obete, da se Maja in Špela prebijeta čim višje proti stopničkam. Velika želja je prinesla napake in sta malenkostno nazadovali. Urša in Ema pa sta opravili skok v drugo bolje in sta napredovali po lestvici. Za vse , tudi za Katjo, ki je “kiksnila” že v prvi seriji je jutri nova priložnost!” je po tekmi menil glavni trener Stane Baloh

Prepričljivo je zmagala Takanašijeva, ki je v finalu z nižjega zaletišča pristala pri 94.5 metrih, zbrala pa je 246,3 točk. Kykkänenova se je prebila na drugo mesto z 215,3 točkami, za domače veselje pa je poskrbela Irina Avvakumova s tretjim mestom in 212,4 točkami. Jutri bo v Rusiji še sklepna tekma te sezone.


Rezultati: Poletna velika nagrada .: Čajkovski


Leave a Comment