Stoch do rekorda, Norvežani do zmage

Sobotni planiški praznik je pod Ponce poleg idiličnega spomladanskega vremena in izjemno dolgih poletov prinesel še tri rekorde Letalnice bratov Gorišek. Ekipno tekmo so dobili Norvežani, nov rekord letalnice pa so popravljali Robert Johansson, Stefan Kraft in na koncu z 251.5 metri Kamil Stoch.


Norvežani so zmagovalci ekipne tekme [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V Planici se je danes vse začelo s poizkusno serijo. Pregnala je zadnje oblake, ki so se še zadrževali v dolini pod Poncami, hkrati pa je ponudila tudi prvi polet dolg 250 metrov. V poizkusni seriji je to uspelo Norvežanu Robertu Johanssonu, le dva metra krajši pa je bil takoj za njim Markus Eisenbichler z 248 metri.

V prvi seriji je 27.000 gledalcev že razvajalo toplo sonce, svoje pa so preko tekme dodali tudi skakalci. Naši orli so v prvi seriji leteli daleč, najdlje v prvi skupini Anže Semenič z 236 metri. Domen Prevc in Jurij Tepeš sta pristala pri 251.5 metrih, Peter Prevc pa pri 225.5 metrih. Skupno so naši orli zbrali 732,0 točk in so zaostajali le za vodilno Nemčijo s 745,8 točkami in Norveško s 743,7 točkami. Jasno je bilo, da bo boj v finalu izjemen, saj so bile razlike izjemno majhne. Najdaljši polet prve serije je znašal 246 metrov pod katerega se je prav tako podpisal Johansson.


Tekmo si je ogledalo 27.000 gledalcev [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalni seriji zdrs za dve mesti

V finalu so naši orli že po prvi skupini padli na peto mesto, potem ko so jih prehiteli Poljaki in Avstrijci. Do konca se našim višje s poleti dolgimi 209 metrov (Semenič), 223.5 metrov (Tepeš), 221.5 metrov (D. Prevc) in 226 metrov (P. Prevc) ni uspelo prebiti. Skupno so na petem mestu zbrali 1442,7 točk. Danes nobeden izmed naših orlov ni sijal od zadovoljstva. Začnimo pri Semeniču, ki je razložil kakšno napako naredi pri odskoku, zaradi česar potem ne leti tako daleč, kot bi si želel on in tudi mi: “Najprej pridejo noge, potem pa šele vse ostalo. To je ravno obratno od pravilnega. Kot mi rečemo, “je potrebno čez kolena”, da trup potisneš preko smuči, jaz pa sem naredil ravno obratno.” Domen Prevc je pokomentiral želje o stopničkah, ki so se v naš tabor naselile pred tekmo: “Želje so bile. Na ekipnih tekmah skočim malo drugače, bolj na sigurno, ker gre za rezultat ekipe. Ne testiram prav veliko. Danes se nam ni izšlo, čeprav nam je po prvi seriji kazalo kar v redu. Žal pa se na koncu ni izšlo po željah.


Nov rekorder planiške letalnice je s 251,5 m Kamil Stoch [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Prevc: Peto mesto je v Planici podpovprečno

Nov dan razočaranja je za rojenim letalcem Tepešem, ki je žarek upanja vseeno našel v finalnem skoku sobotne letalne poslastice pod Poncami: “Mislim, da je bil finalni skok eden izmed mojih boljših tukaj. Potrudil sem se, kot to počnem že celo sezono. Ni se izšlo z vetrom, a jamram lahko celo sezono, zgodilo pa se zaradi tega ne bo nič. Enostavno se mi ne poklopi. Jutri bo še ena tekma in želim si, da se stvari poklopijo vsaj jutri, ko bo konec sezone.” Svoje je dodal še Peter Prevc, ki je, kar se mu je letos prav tako zgodilo velikokrat, imel kar nekakšen zid pri 226 metrih: “Poleti so bili podobni celemu vikendu. Ni nobenih presežkov. Vse je okrog zadnje rdeče črte, a žal se na velikankah tam šele vse začne. Tam se začnejo deliti točke za višja mesta. Sam ne najdem pravih občutkov v zraku, kako bi iz upora in hitrosti, ki ju imam izvlekel maksimum. Zato ni nobenega zadovoljstva, ko je dan zaključen. Ekipno peto mesto je za slovensko ekipo v Planici podpovprečno.


Slovenijo je najbolje zastopal Peter Prevc, a več kot peto mesto naši niso uspeli doseči [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Poljaki po svetovnem naslovu še do pokala narodov

Boj za najvišja mesta je bil, predvsem v zadnji skupini fantastičen. Najprej je rekord planiške naprave z izjemnim poletom, dolgim 251 metrov, popravil Stefan Kraft, takoj za njim pa je do 251.5 metrov poletel Poljak Kamil Stoch, ki je imel težave pri doskoku, a se je obdržal na nogah, s tem pa je Poljake popeljal na stopničke. Njegova daljava se uradno prizna, ker sodniki niso podelili ocene nižje od 14. Po krajši prekinitvi in znižanju naletnega mesta je Nemce na drugem mestu utrdil Andreas Wellinger z 240 metri in skupnim zbirom 1502,6 točk. Poljaki so zbrali 1493,8 točk. Lansko planiško zmago pa so na koncu brez večjih težav ubranili Norvežani, pri katerih je tudi v finalu blestel Johansson z 246.5 metri, skupno pa je z Johannom Andrejem Forfangom, Andersom Fannemelom in Andreasom Stjernenom zbral 1551,6 točk. Poljaki so danes že osvojili pokal narodov, prvič v zgodovini, saj imajo pred drugouvrščeno Avstrijo 276 točk naskoka. Slovenija bo peta, pred zadnjo tekmo ima 3614 točk, 2113 manj od Poljske. Pred jutrišnjo finalno tekmo je tako praktično vse odločeno – skupni zmagovalec svetovnega pokala in posebnega seštevka v poletih je prvič Kraft, pokal narodov pa prvič pripada Poljski.

Jutri bo v Planici na sporedu še sklepno dejanje sezone 2016/17 s finalno tekmo najboljših 30 skakalcev letošnje sezone. Na štartu tekme, ki se bo začela ob 10. uri (ponoči se ura prestavi naprej) bo tudi 5 Slovencev – Anže Lanišek, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in brata Prevc.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica
Izjava: Anže Semenič (.mp3)
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment