Stoch razred zase, Prevc tik za stopničkami

Finski Kuopio je gostil še zadnjo preizkušnjo finskega dela skandinavske turneje, le malokdo iz slovenske ekipe pa bo skakalnico pod stolpom Puijo zapustil zadovoljen, saj sta se med dobitnike točk prebila le Jernej Damjan in Peter Prevc. Ostali bili daleč od vrhunskih uvrstitev.


Kamil Stoch še vedno prepričljivo na vrhu. [foto: FIS]

Še najbližje trideseterici se je uvrstil Matjaž Pungertar, ki se redno uvršča preko kvalifikacij, a na tekmi nikakor ne more do točk. Skok dolg 116,5 metra je bil okrog dva metra prekratek za finale, zadoščal pa je za 39. mesto. Prave forme pod pritiskom tekme kar ne najde tudi Jaka Hvala – po današnji tekmi bo bržkone odpotoval v domovino na dodatni trening. Danes je pristal pri 114 metrih in zasedel 42. mesto. Precej več bi pričakovali tudi od Nejca Dežmana in Jurij Tepeša, saj sta na prejšnjih preizkušnjah kazala dober napredek. Slednji je v brezveterju zmogel le 104,5 metre in pristal prav na repu razpredelnice – prehitel je le Rusa Hazetdinova. Dežman je bil s skokom 112 metrov na 44. mestu. Za navdušenje občinstva je poskrbel že 17. skakalec po vrsti, Finec Ville Larinto je ob bučnem navijanju sicer maloštevilčnih gledalcev poletel do daljave dneva pri 129 metrih in ostal na mestu vodilnega vse do zadnje deseterice na štartni listi tekmovalcev.

V finalni seriji sta od šestih Slovencev, uvrščenih na tekmo, nastopila le dva. Damjan je po 14. mestu (121,5 metra) prve serije v drugo silovito napadel, kar pa se mu je hudo maščevalo – bil je celo dobrih sedem metrov krajši in izgubil kar deset mest. Tudi sicer so povečini skakalci z drugim skokom precej izgubljali dobre uvrstitve, le Avstrijci so kot ekipa nastopili izredno močno in pred finalnim nastopom najboljše deseterice iz prve serije so zasedali kar pet mest na samem vrhu. Preostalim skakalcem na vrhu jih je uspelo precej razbiti in tako je bila razpredelnica ob koncu tekme kar se tiče narodnosti precej bolj pisana, k temu pa je še dodatno prispevala diskvalifikacija Thomasa Dietharta zaradi neprimernih čevljev, ki bi sicer zasedel sedmo mesto. V boju za stopničke in najvišja mesta so bila zopet znana imena: Anders Bardal, Severin Freund, Kamil Stoch in seveda naš Prevc, tokrat pa se je med najboljših pet prebil tudi Švicar Simon Ammann. Domačin Larinto žal ni uspel ponoviti izjemnega dosežka iz prvega »polčasa«, z daljavo 108 metrov ga je namreč kapitalno polomil, a kljub vsemu dosegel lep rezultat z 9. mestom.


Peter Prevc se bo moral za veliki kristalni globus še kako potruditi. [foto: GEPA]

Ostali omenjeni so nastopili dobro po pričakovanjih – od Freundovih 125 metrov (Prevc je bil celo meter daljši) do Bardalovih 127 metrov, spet pa je bil nepremagljiv dvakratni olimpijski prvak Poljak Stoch, ki je očitno v življenjski formi in bo kot kaže kmalu neulovljiv v skupnem seštevku. Z minimalno pomočjo vzgornika je ponovil daljavo iz prve serije 126,5 metra in s suvereno zmago potrdil, da je trenutno resnično številka ena. Za njim so z znatnim točkovnim zaostankom danes sledili Freund, Bardal in na četrtem mestu naš srebrni in bronasti olimpijec Prevc.

Že v preteklih letih na kakšni tekmi niso dosegli najboljših rezultatov, predvsem v ekipnem smislu. Na današnji tekmi nismo dobro odskakali, tudi Peter je imel dva rahlo zamujena odskoka. To pa so tiste majhne razlike, ki te pripeljejo na stopničke ali pa tudi ne,” je po tekmi povedal glavni trener Goran Janus.

V skupnem seštevku na samem vrhu ni sprememb, le točkovno je Stoch še nekoliko povečal prednost pred Prevcem na 103 točke, Freund pa zmanjšal razliko do drugega mesta na 141 točk. Vsekakor se obeta ogorčen boj vse do konca, naslednja postaja na koledarju pa bo Norveški Trondheim s kvalifikacijami v četrtke in tekmo v petek.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuopio :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment