Suveren norveški uvod tekaške sezone

Ruka na Finskem je gostila uvodni preizkušnji sezone svetovnega pokala v teku na smučeh. Na sporedu sta bila prva dela mini turneje, ženski in moški sprint v klasični tehniki na 1,4 kilometra. Slovenske barve je branila četverica tekačic in en tekač, uvrstitev v finalne boje pa naši ekipi tokrat ni uspela.

Najbližje trideseterici je bila Alenka Čebašek, ki je četrtfinale zgrešila za slabo sekundo in tako na koncu zasedla 36. mesto. Nika Razinger je bila 44., Lea Einfalt 59., Vesna Fabjan pa 61. V moški konkurenci je Miha Šimenc zasedel 93. mesto.


Alenka Čebašek je bila najvišje uvrščena Slovenka [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Glavni trener A ekip Marko Gracer je po tekmah dejal: ″Zagotovo smo računali na kakšno uvrstitev med trideset, žal nam je pri Alenki zmanjkala le sekunda. A realno gledano, predvsem glede na današnje razmere, je bil to kar naš maksimum. V tako težkih pogojih imamo težave in tako je bilo tudi danes. Razmere so bile spremenljive iz ure v uro. Najprej je padlo kar nekaj novega snega, potem se je otoplilo, tik pred tekmo pa se je sneg začel zelo sušiti. Smuči sicer niso bile zelo slabe, so pa bile povprečne. Pri Vesni smo žal naredili napako, tako da ji je iz smuči pobralo mažo, tako da ni bila konkurenčna. A gledano celotno, so bili ti rezultati v okviru naših zmožnosti. Jutri gremo normalno naprej v novo tekmo, današnjo moramo pustiti za sabo. Popoldne gremo testirati smuči in upamo, da bo šlo jutri bolje.

Norvežani kraljevali

V ženski konkurenci je slavila Norvežanka Maiken Caspersen Falla, drugo mesto je osvojila Švedinja Stina Nilsson, tretje pa Norvežanka Ragnhild Haga. Pri moških je bil zmagovalni oder v popolnoma norveških barvah – najboljši je bil Sondre Turvoll Fossli, drugi Eirik Brandsdal, tretji pa Peter Northug.

Jutri sta na sporedu preizkušnji v prosti tehniki – 5-kilometrska za ženske, ki se začne ob 10.15 in 10-kilometrska za moške s startom ob 12.00.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ruka (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Ruka (m)


Leave a Comment