Suverena zmaga Domračeve, Gregorinova 23.

Dobitnica treh zlatih olimpijskih kolajn iz Sočija, Belorusinja Darja Domračeva, je z najhitrejšim tekom in dvema zgrešenima streloma osvojila zmago na tekmi s skupinskim startom na Pokljuki. Drugo mesto si je pritekla in pristreljala finska predstavnica Kaisa Makarainen, ki je prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, tretje mesto pa je osvojila Rusinja Olga Zajceva. Edina Slovenka na zadnji pokljuški tekmi, Teja Gregorin, je po težavah na strelišču, zgrešila je petkrat, osvojila 23. mesto.

Teja Gregorin je pred tekmami na Pokljuki zbolela in žal pred domačimi gledalci ni bila v najboljši formi: “Na strelišču je bilo narejenih nekaj napak. Očitno je to trenutna pripravljenost. Ni bilo priložnosti, da bi se zgodil čudež čez noč. No, jaz sem vseeno uživala, čeprav rezultatsko ni bilo najbolje. Tukaj je res prekrasno, publika je fantastična. Do naslednjih tekem se bom poskušala odpočiti. Verjamem, da je pred menoj še nekaj odličnih tekem.

Gregorinova je imela 12. čas teka, a boljšo uvrstitev ji je preprečil slabši strelski nastop. Strelski trener slovenske reprezentance Tomaš Kos: “Teja je začela odlično, z ničlo na prvem streljanju, nato v drugem zgrešila, ker je en strel zadela povsem na rob, potem pa so se pojavili problemi v stoječem položaju, dvakrat je zgrešila po dva strela. Ni bila dovolj stabilna v položaju stoje in streli, ki jih je zgrešila, so bili odločilni.

Nasmejana Zajceva

Zmagovalka Domračeva ni pričakovala tako dobrega rezultata: “Priznam, nisem se videla na vrhu. Po slabem rezultatu na prejšnjih tekmah sem se skušala spraviti v dobro voljo, kar mi je delno tudi uspelo. Mislim, da prejšnji nastopi niso posledica olimpijskih iger. Enostavno nisem imela sreče z vetrom, zgrešila sem štiri ali pet strelov. Tokrat sem se na strelišču počutila bolje, zato je boljši tudi moj rezultat. Čutila sem nekaj napetosti, pritiska niti ne. Skušam se osredotočiti na svojo tekmo, vse ostalo okoli mene je isto. Isti so trenerji, isti so serviserji, ista je cela ekipa. Sem ista Darja kot prej.” Makarainenova je po slabšem nastopu v Sočiju ta teden dobro tekmovala in prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala: “Zadovoljna sem z rezultati tega tedna. Na olimpijskih igrah mi ni šlo najbolje, tam so vsa dekleta streljala dobro. Tamkajšnjega nastopa ne morem popraviti in se ne oziram nazaj. Včeraj sem bila zelo utrujena, danes zjutraj pa sem se počutila bolje. Boljši občutek sem imela tudi na tekmi. Nočem preveč razmišljati o zmagi v skupnem seštevku. V Kontiolahtiju me čaka kar nekaj pogovorov z novinarji. Upam, da bom tam uspela ponoviti rezultate tega tedna.” Nasmejana je bila tudi tretjeuvrščena Zajceva: “Sem zelo vesela, saj že dolgo nisem bila na stopničkah. Razmišljam samo o dobrem treningu in ne o preteklih rezultatih. Trudim se dobro delati in tretje mesto je nagrada za trud. Še vedno sem zelo motivirana, rada imam biatlon in rada imam to tekmovanje.


Darja Domračeva je slavila suvereno zmago [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Na prvem streljanju odličen skupiček

Dekleta so odlično opravila s prvim strelskim nastopom, saj jih je kar 12 zadelo vseh pet tarč. Najhitreje se je v drugi tekaški okrog odpravila Slovakinja Anastasiya Kuzmina, na drugem mestu je bila češka predstavnica Veronika Vitkova, na tretjem pa Italijanka Dorothea Wierer. Tudi Teja Gregorin je bila stoodstotno uspešna v prvem streljanju leže, z 8,3 sekunde zaostanka je zasedala deveto mesto. Po drugem strelskem nastopu je bila v vodstvu Zajceva, na drugem mestu Kuzmina, na tretjem Domračeva, Gregorinova je zgrešila enkrat in bila na desetem mestu. Brez napake so nadaljevale tri biatlonke, poleg Zajceve in Kuzmine še Francozinja Besondova.

Na tretjem strelskem postanku sta tako Zajceva kot Kuzmina zgrešili en strel, kar je izkoristila Domračeva, ki je zadela vseh pet tarč in je vodila z 12,1 sekunde pred Zajcevo, tretja je bila Kuzmina. Gregorinova je zgrešila dvakrat in je zasedala 20. mesto. Z zadnjim streljanjem je najbolje opravila Domračeva, ki je še pred prihodom druge tekmovalke na strelišče ustrelila vseh pet strelov, zgrešila eno tarčo in se v zadnji krog podala s prvega mesta. Druga je bila Zajceva, ki je zadela vse tarče, tretja pa Makarainenova, ki je bila prav tako 100-odstotno uspešna. Gregorinova je zgrešila še dvakrat in se v zadnji krog podala s 24. mesta. S skupno dvanajstim časom teka in petimi zgrešenimi streli je edina slovenska predstavnica na današnji tekmi na koncu osvojila 23. mesto.

Nastop svojih varovancev na domačem prizorišču je kritično ocenil glavni trener Uroš Velepec: “Prav z ničemer nisem povsem zadovoljen. Le priprava smuči je bila odlična. Serviserji so opravili dobro delo. Je pa stanje, kakršno je. Teji so se nastopi ponesrečili, Jakov in Klemen sta nastopila dokaj solidno. Žal je bilo preveč napak na strelišču. Vseeno smo veseli, da so bile tekme lepe, da je bilo veliko gledalcev. Rezultatsko smo bili šibki in to bomo morali odpraviti, če želimo ostati v vrhu.
V skupnem seštevku svetovnega pokala je vodstvo prevzela Makarainenova (601 točka), Bergerjeva je zdaj druga (587), na tretjem mestu pa je današnja zmagovalka Domračeva (571).


Rezultati: Svetovni pokal.: Pokljuka :. Skupinski start (ž)


Leave a Comment