VIDEO: Svetovni rekord, zmaga in rumena majica

Peter Prevc je junak sobotnih poletov v Vikersundu. Z zmago ni le prevzel vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala, ampak postal tudi lastnik najdaljšega skoka v zgodovini človeštva, ki je sedaj pri vrtoglavih 250 metrih. Najboljši slovenski smučarski skakalec je tako poskrbel tudi za jubilejno 40. posamično zmago slovenskih tekmovalcev v svetovnem pokalu, saj je bil na največji letalnici na svetu boljši od Norvežana Andersa Fannemela na drugem in japonskega veterana Noriakija Kasaia na tretjem mestu.


Peter Prevc je postal drugi slovenski rekorder po letu 1961 (foto: Klemen Zibelnik/smucka)

Prevc je izjemni konec tedna na Norveškem napovedal že v petkovih kvalifikacijah, ko je bil od takratnega rekorderja Johana Remena Evensena iz leta 2011 krajši le za meter, odličen pa je bil tudi že v današnji poskusni seriji (241 m). Z dolgimi daljavami je Prevcu oba dneva konkurenco delal Fannemel, ki je v kvalifikacijah za svetovnih rekordom zaostal še manj, približal se mu je zgolj na pol metra. Da se bo kmalu začrtal nov mejnik v  zgodovini smučarskih poletov je bilo tako jasno že pred tekmo. Prevc je vodil že po prvi seriji in si s poletom, dolgim 137, 5 metrov nabral slabih 11 točk prednosti pred Fannemelom in kar 26 točk pred Kasaijem. V drugi seriji se zaradi velike razlike točk vrstni red ni premešal.

Prevc, prvi slovenski svetovni rekorder po Jožetu Šlibarju iz leta 1961, je z drugo letošnjo in skupno svojo peto zmago v karieri prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih. Dvakratni dobitnik olimpijske medalje iz Sočija 2014 ima zdaj 1250 točk, doslej vodilni Avstrijec Stefan Kraft zaostaja za 42.

V finalu so nastopili še trije Slovenci. Jurij Tepeš je poletel 194,5 in 206 metrov ter osvojil 14. mesto. Nejc Dežman je pristal pri 188 in 209 metrih ter bil 17. Anže Semenič, ki je v prvi seriji preletel 216 metrov in postal 31. Slovenec, ki je skočil več kot 200 metrov, je bil po nekoliko slabšem drugem skoku (165,5 m) 26.

Že v prvi seriji so izpadli Tomaž Naglič, Jernej Damjan in Robert Kranjec, ki so osvojili 38., 39. in 40. mesto.

V nedeljo bo v Vikersundu še ena tekma, ki bo tudi zadnja pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Falunu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund


Leave a Comment