Švicar Sandro Viletta presenetljivo olimpijski prvak

Olimpijske igre pišejo posebne zgodbe. In če se na njih odloča o zmagovalcu v superkombinaciji, ki je izjemno nepredvidljiva disciplina, favoriti pa nikoli zares jasni, je končni razplet nemogoče napovedati. Današnja moška preizkušnja v Sočiju je tako spisala eno takih nepričakovanih zgodb, ki se je z zlatimi črkami zapisala v švicarsko smučarsko zgodovino. Na Rdeči poljani je namreč v spomladanskih razmerah olimpijski prvak postal Sandro Viletta, ki je po smukaškem delu zasedal šele 14. mesto, z izjemnim slalomom pa skočil na sam vrh.


Presenetljivi zmagovalec Sandro Viletta [foto: Swiss Alpine Ski Team/Facebook]

Prehiteti ga ni uspel niti Ivica Kostelić – slalomsko progo je postavil njegov oče Ante – ki je tako že na tretji zaporedni olimpijadi postal nosilec srebrnega odličja v superkombinaciji. Za še eno senzacionalno zgodbo pa je s tretjim mestom poskrbel Italijan Christof Innerhofer, ki je po srebru v smuku danes osvojil še bron.


Ivica Kostelić je zapravil izjemno priložnost za zlato [foto: FIS/Facebook]

Zmagovalca dveh letošnjih superkombinacij v svetovnem pokalu Alexis Pinturault in Ted Ligety, mnogi so jima pripisovali največ možnosti za odličje, že smuk nista odpeljala po svojih željah. S slalomskim znanjem, ki ga imata, bi kljub temu lahko konkurirala v boju za odličja, a kaj, ko je Pinturault nepravilno izpeljal vertikalo, Ligety pa bil na razmehčanem snegu preko celotne proge prepočasen. Spomladanski sneg ni ustrezal niti branilcu zlata iz Vancouvra Bodeju Millerju, ki ga je na superkombinacijskem prestolu tako nasledil Villeta. To je sicer za Švico šele prva superkombinacijska olimpijska zmaga v zgodovini.


Najhitrejši čas smuka je sicer imel Kjetil Jansrud, ki je bil na koncu četrti [foto: FIS/Facebook]

Slovenijo je zastopal le Klemen Kosi, ki si je nadejal uvrstitve med najboljših petnajst. Mariborčan je imel 30. čas smuka, kar je pomenilo, da je kot prvi začel finalni slalomski del in tako imel najboljšo progo. A zaradi zdrsa v strmem zgornjem delu je izjemno priložnost zapravil. Na koncu pa je bil zaradi napačne opreme celo diskvalificiran.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Superkombinacija (m)


Leave a Comment