Švicarji kraljevali na Vitrancu, Slovenci ravno ne

Ob 9.30 se je v Kranjski Gori z veleslalomom začel jubilejni, 60. Pokal Vitranc. Za nove stopničke in točke svetovnega pokala se je borilo 58 tekmovalcev, med njimi tudi dva domača predstavnika, Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki sta se na pot podala s startnima številkama 7 in 27.

Po prvem teku so vodilna mesta zasedali smučarji iz Švice, Francije in Avstrije. S časom 1:05.59 je bil najhitrejši Loic Meillard, Alexis Pinturault je zaostajal 11 stotink sekunde, Stefan Brennsteiner pa 52 stotink. Vožnja našega glavnega aduta se ni razpletla po željah. Žan je z 2.08 sekunde zaostanka namreč zasedel 19. mesto, Štefan, ki je za pot po podkorenski strmini potreboval še 7 desetink več pa je bil 29.

Marco Odermatt je deklasiral tekmece [foto: saalbach.com]

Hadalinu je, kot že ničkolikokrat v tej sezoni, v drugo uspela odlična vožnja, saj je kmalu našel pravi ritem in v cilju prevzel vodstvo z veliko prednostjo. Žan se je odrezal solidno, a se ob prihodu čez ciljno črto ni mogel nadejati napredka po lestvici, saj je prišel na peto mesto.

Švicar Marco Odermatt, ki je po uvodni vožnji zasedal četrto mesto, je v drugi uprizoril izjemen napad, postavil najboljši čas finala in prišel do zmage, Meillard je zdrsnil na drugo mesto, Brennsteiner pa obdržal tretje. Štefan, ki je bil drugi najhitrejši smučar v finalu, je na koncu zasedel 18. mesto, štiri mesta nižje pa se je znašel Žan.

Prva vožnja je bila dobra za informacije za napad v drugi, dobil sem občutke in vedel, kako se lotiti v drugi. Drugo je postavil švicarski trener, ki ima vodilnega po prvi in je v bistvu samo prestavil vrata, zamiki in hitrost pa so ostali enaki, tako da mislim, da sem se zelo dobro prilagodil v drugem teku in naredil zelo solidno vožnjo,” je po tekmi menil Hadalin.

Štefan bo dobil pozitivno oceno, to je enkrat ena. Odpeljal je enega svojih boljših veleslalomov, v drugem teku je bil boljši samo tisti, ki je bil danes za tri klase boljši od vseh ostalih. Imel je drugi čas in zase naredil super dober dan. S tem rezultatom je tudi končal med najboljšimi tridesetimi veleslalomisti, vemo pa, da je začel iz sedemdesetega mesta na FIS lestvici. Pri Žanu se je danes pokazala cela sezona, vse njegove težave so danes udarile ven, take in drugačne. Se je boril, a ni našel tistega pravega načina, s katerim si bil danes lahko hiter. Ni se znašel ne na prvi, ne na drugi progi. Če sem odkrit sem to pričakoval že kakšno tekmo prej, od takrat ko se je vrnil na svetovnem prvenstvu,” pa je nastope komentiral glavni trener Klemen Bergant.

V nedeljo bo v Kranjski Gori še slalom. Prva vožnja ob 9.30, druga pa ob 12.30.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (m)


Leave a Comment