TdS: Petra izvrstna peta, Barbari prve točke


Barbara Jezeršek [foto: GEPA]

Petra Majdič je drugo etapo Tour de Skija v nemškem Oberhofu končala na izvrstnem petem mestu, njen uspeh pa je s prvimi točkami za svetovni pokal na 19. mestu dopolnila 24-letna Kranjčanka, Barbara Jezeršek.

Novoletni dan v glavah smučarjev tekačev in tekačic ni to, kar je za veliko večino Zemljanov. Tour de Ski v zadnjih letih narekuje oster ritem tekem, ki si sledijo ena za drugo. Tako so danes že ob 11.50 v smučino stopila dekleta na drugo tekmo Toura. Na sporedu je bila 10 km preizkušnja v zasledovanju v klasični tehniki. Najboljša naša je bila Petra Majdič, ki je krenila z osmega mesta, 24 sekund za vodilno Justyno Kowalczyk. Kot 31. je na progo šla Barbara Jezeršek, kot 38. pa Vesna Fabjan.

Petra je na prvem merjenju vmesnega časa na 1.4 km že prehitela tri tekmice in se prebila do petega mesta ob bok Aino Kaisi Saarinen in Astrid Jacobsen. Barbara je padla na 37. mesto, Vesna pa na 42. Mesto. Kowalczykova je imela po prvem krogu 14,7 sekund prednosti pred Charlotte Kallo. Na vmesnem času na 4.4 km je Poljakinja prišla z več kot 20 sekundami prednosti pred Saarinenovo in našo Petro. Barbara se je odlično držala na 28. mestu, Vesna pa je še naprej izgubljala in je padla na 52. mesto. Na zadnjem merjenju vmesnega časa pred ciljem, na 7.4 km je Kowalczykova pred zasledovalno skupino imela več kot pol minute prednosti – natančneje 38 sekund pred Saarinenovo, ki so ji sledile Kalla, Therese Johaug, Jacobsenova, Krista Lahteenmaki, Marianna Longa in naša Petra Majdič. V ozadju je svoj tempo še vedno stopnjevala Barbara Jezeršek, ki je na 7.4 km pritekla že na 19. mestu. Vesna Fabjan je še vedno tekla na 52. mestu, njen zaostanek pa je presegel tri minute.

V zadnjem krogu se je za razvrstitev od drugega mesta navzdol vseskozi borila skupina več kot desetih tekmovalk, med katerimi je bila tudi Petra Majdič. V gosti megli je seveda prva ciljno črto prečkala včerajšnja zmagovalka Justyna Kowalczyk, ki si je s tem priborila novih 15 sekund odbitka v skupnem seštevku časa za Tour de Ski. V ciljnem sprintu zasledovalne skupine je bila najmočnejša Lahteenmakijeva s Finske pred Longo iz Italije, Petra pa je ciljno črtno prečkala ob rami Rooponenov na odličnem petem mestu.

Leto 2011 smo začeli bistveno bolje kot leto 2010, tako da sama v tem vidim vsaj eno pozitivno stvar. Danes sem sicer pokazala predstavo, s katero bi bila lahko zadovoljna, a trener ravno ni in to povsem upravičeno. V prvi polovici tekme smo suvereno zmanjševale zaostanek za Kowalczykovo, vse smo prikazale zelo lep tek. Takrat se je že meni zdelo čudno, kar neverjetno, da zelo dobro držim pozicijo in se znajdem med tekmovalkami. No, nato pa se je začelo. V spustu sem prvič sama naredila napako, ker sem imela fokus 5 do 10 metrov naprej, namesto, da bi gledala pod noge. Tako sem izgubila ravnotežje in padla. Prva misel takrat mi je bila samo to, da ne ponovim Rogle in da me to ne vrže toliko iz ritma, da bi zgubila stik. Zato se je hitro začel boj, da pridem nazaj. Normalno je, da po takem padcu, ko se poizkušaš vrniti zgubiš nekaj dodatne energije, a potem so tudi punce postale veliko bolj agresivne, prihajalo je do veliko več fizičnih kontaktov. Glede na to, da vsi vemo, da ne slovim kot fizično preveč agresivna tekmovalka, so to vse izkoriščale na meni. Na koncu mi je žal samo ciljne ravnine, ko je Johavgova skočila pred mene in sva zapele s smučmi ter tako izgubile stik s skupino, ki bi lahko prinesla stopničke. A glede na to, da je zaostanek za vodilno manjši kot je bil v lanski sezoni, povsem optimistično gledam na vse skupaj za naprej,” je dogajanje na progi opisala Petra Madjič

V ozadju smo se izjemno razveselili tudi izjemnega teka 24-letne Barbare Jezeršek, ki je z dvignjeno desnico v cilju proslavila 19. mesto in s tem prve točke svetovnega pokala. “To je najlepše darilo za novo leto. Na začetku tekme je bil tempo peklensko, zaradi česar so nekatere tekmovalke v nadaljevanju popustile,” je po tekmi dejala Jezerškova. Vesna Fabjan je danes v cilj prišla na 52. mestu.

Že jutri bo na sporedu sprint v klasični tehniki v več kot 450 km oddaljenem Oberstdorfu.


Rezultati: Tour de Ski .: Oberhof


Izjava: Petra Majdič (.mp3)
Izjava: Barbara Jezeršek (.mp3)
Izjava: Ivan Hudač (.mp3)


Leave a Comment