Teja Gregorin za las ob medaljo


Uroš Velepec, Teja Gregorin [foto: Tomaš Šušteršič]

Slovenska biatlonska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Hanti Mansijsku zaključila nastope z odlično predstavo Teje Gregorin, ki je bila na tekmi s skupinskim štartom peta in z 19. mestom Klemna Bauerja.

Tridesetletni biatlonki iz Ihana se je nasmihala celo kolajna, vendar ji je priložnost spolzela spričo nepričakovanega zastoja na drugem strelskem postanku, kjer je izgubila dragocene sekunde. Od dvajsetih tarč je le prva na prvem streljanju stoje ostala nepobeljena (0,0,1,0), spet pa je blestela v zaključku tekme, ki ji je prinesel končno 5. mesto. “Lahko rečem, da je peto mesto obliž na rane, ki so se odprle na tem prvenstvu, ko nikakor ni šlo vse po mojih načrtih. Na tej zadnji tekmi sem dala vse od sebe, saj sem si želela najmanj med prvih deset, kar mi je končno tudi uspelo. Zaradi zastoja na drugem streljanju sem izgubila precej sekund, zaradi česar bi se lahko tudi drugače izšlo, morda slabše, morda bolje, o tem ne gre več razmišljati. Žal se je naboj zataknil v nabojniku in vzmet ni potisnila naboja v cev, zato sem ga morala vstaviti ročno. V zadnjem krogu sem uspela prehiteti še tri, štiri tekmovalke, saj mi je ostalo še dovolj moči in sem kar poletela na progi. Vesela sem, da se mi je uspelo zbrati in končno odpeljati tekmo tako, kot se pričakuje,” je po cvetlični podelitvi povedala Gregorinova.

Tejin današnji nastop je bil že na meji popolnega, saj je bila tekaško konkurenčna z najboljšimi, in z dovolj močmi tudi še v zadnjem krogu. Žal je tisti naboj zgrešil tarčo morda le za milimeter, česar pa si ne smemo preveč jemati k srcu. Njeno streljanje je bilo eno boljših danes, z obilico težav okrog zataknjenega naboja v nabojniku, kar se morda zgodi tekmovalcu le enkrat v karieri. Zaradi tega je šlo po zlu dvajset sekund in če bi se tekma odvila do konca, kot se je, bi lahko imeli v žepu tudi zmago. Nekaj grenkobe ostaja zaradi tega, čeprav je glede na prejšnje rezultate s tega prvenstva, naredila tekmo, ki si jo je potrebno zapomniti,” je ocenil svojo varovanko trener Uroš Velepec.

Nemka Magdalena Neuner je kljub štirim napakam na strelišču (0,1,2,1), dodala v svojo zbirko še eno zlato kolajno. Belorusinja Darya Domracheva se je že na začetku tekme zapletla in zlomila palico, a ji je vseeno ostalo dovolj natančnosti in moči za osvojitev drugega mesta (2,1,0,0); na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je s popolnoma enakim strelskim izkupičkom povzpela Norvežanka Tora Berger.

Moški skupinski štart je minil v znamenju zelo dobrih strelskih predstav in z zmagoslavjem Norvežana Emila Hegleja Svendsena (0,0,0,1). Ta je v zadnjem krogu, pred nabito polnimi tribunami večinoma ruskih navijačev, odvzel prvo mesto domačinu Evgenyju Ustyugovu, ki je bil strelsko popoln (0,0,0,0). Do tretjega mesta se je uspelo prebiti mlademu italijanskemu biatloncu Lukasu Hoferju (0,0,0,1), ki je obenem postal najmlajši dobitnik kolajne tega prvenstva.

Edini slovenski predstavnik na tekmi je bil Klemen Bauer. Sokrajanu Gregorinove ni šlo popolnoma po načrtih, saj je bil strelsko neuspešen štirikrat (1,0,2,1), kar je poskušal kompenzirati v smučini. V cilj je pritekel kot devetnajsti po tekaškem spopadu z nemškim biatloncem Michaelom Greisom. “Tudi na tej tekmi nisem v celoti izkoristil vrhunske tekaške forme, zato lahko govorim le o polovičnem zadovoljstvu. Na strelišču so se ponavljale iste napake, kar je bilo dovolj le za 19. mesto, ki pa ni bilo cilj, ki sem si ga zadal za prvenstvo. Tudi zaradi tega Hanti Mansijska ne bom zapustil s tako lepimi spomini,” je bilo čutiti grenkobo pri Bauerju.

Prikazal je tisto, kar realno lahko doseže. Njegov odstotek zadetih tarč je bil celo boljši kot pokaže statistika ponavadi. 19. mesto odraža njegovo trenutno skupno kvaliteto, čeprav je s tako odlično tekaško formo sposoben bistveno višje. Pri streljanju kot so ga prikazali najboljši tekači, se preprosto ni bilo možno priključiti v ospredju. Tudi borba za devetnajsto mesto z Nemcem Greisom, kaže kako ostra je letos konkurenca. Želeli smo si več, vendar je takšen njegov trenuten domet, zato smo vseeno lahko zadovoljni,” je bil sklep Uroša Velepca.

Na tekmi ženskih štafet 4 x 6 km, ki bodo jutri sklenile letošnje svetovno prvenstvo, Slovenci ne bomo imeli zastopstva.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Skupinski štart (ž)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Skupinski štart (m)
Fotogalerija: 12.03.2011, Khanty Mansijsk :. Skupinski štart


Leave a Comment