Tekači in tekačice so se pripravljali v Avstriji


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Najboljše slovenske reprezentantke v smučarskem teku Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek (obe Merkur Kranj), Katja Višnar, Alenka Čebašek, Anja Eržen (vse TSK OGP Grad Bled) in Mirjam Cossettini (ŠD Gorje) so se pred dnevi že drugič vrnile z enotedenskih snežnih priprav na ledeniku Dachstein v Avstriji. Prvih pet dni je bilo bolj slabo s snegom, vendar še solidno za trening, šesti dan je snežilo in je pihal močan veter, zato dekleta pod vodstvom trenerja Vladimirja Korolkeviča niso šla na ledenik. V soboto je bilo še vetrovno, vendar so na novem snegu Slovenke lahko dobro tekle.

Slovenska ekipa U23 – A, v kateri pod vodstvom Ivana Hudača trenirajo Boštjan Klavžar, Matej Šimenc (oba TSK Valkarton Logatec), Amel Ščuk (TSK Merkur Kranj), Domen Potočnik (TSK OGP Grad Bled) in Gregor Kralj (TSK Jub Dol), so bili do petka prvič na snežnih pripravah. Deset dni so preživeli v Ramsauu, svoji stalni bazi. “Vsi ledeniki so bili v kritičnem stanju, zato so jih zaradi velike vročine in malo snega celo zaprli. Imeli smo srečo, da je nekaj dni pred začetkom naših priprav zapadel sveži sneg in ledenik na Dachsteinu so odprli za trening. Razmere so bile dokaj dobre. Osem dni se je dobro smučalo, zadnja dva dneva pa se je že čutilo, da je več leda kot snega. Klasiko smo večinoma trenirali na klistrih, tako da je šlo za poletni začetek treninga na smučeh,” je po vrnitvi iz Avstrije povedal Ivan Hudač. Po desetih dneh intenzivnega treninga slovenski reprezentanti aktivno počivajo. V Ramsau bodo na novih deset dni priprav odpotovali znova v ponedeljek, 17. oktobra.

Tekači so trening prenesli dokaj dobro, za ene je bil bolj naporen, za druge manj. “Vesel sem, da smo se vrnili domov zdravi, brez zdravstvenih težav. Pomembno je, da organizem prenese težke priprave tako, da imunski sistem ne pade na raven, na kateri športniki zbolijo. V tem primeru bi bilo vse delo zaman. Spet bi morali počivati v postelji. Mislim, da fantje napredujejo korak za korakom,” je poudaril Hudač, ki se po dolgih letih dela z vrhunskimi tekmovalci navaja na delo z mlajšimi. “Zanimivo je delati z mlajšimi tekači. Včasih se moram kar ustaviti, da ne bi zahteval preveč od njih. Ko dosežemo določeno raven, ne smemo ostati na njej, moramo stopiti na višjo. Mislim, da fantje imajo pred seboj veliko let dela. Včasih morajo biti potrpežljivi. Nisem jim postavil visokih ciljev. Seveda si želim čim boljših rezultatov, vendar predvsem na dolgi rok. V prvi sezoni bo dobro, da fantje dojamejo, o čem razmišljam pri svojem delu in kako delam, kaj je bolj pomembno in kaj manj. Mislim, da nam za zdaj vse uspeva. Ne želim si delati prevelikih korakov z njimi, ker je to zelo nevarno. Nikoli ne veš, kako se bo izšla takšna poteza. Tudi na treningu jim ne morem naložiti na pleča veliko. Pomembnejša je postopnost iz leta v leto, saj se bodo izboljševale razmere za delo in tudi njihovo stanje. Takrat bomo lahko povečali količino in intenzivnost treninga,” je poudaril slovaški strokovnjak.

Reprezentanti ekipe U23 – B Luka Gostinčar, Aljaž Praznik (oba TSK Jub Dol), Rok Tršan, Matjaž Gorjanc (oba TSK Valkarton Logatec), Matija Rimahazi, Luka Prosen in Primož Poklukar (vsi TSK OGP Grad Bled), ki jih trenira Marko Gracer, so dobro trenirali na Pokljuki, potem pa jih je zajela viroza, tako da sta se državnega prvenstva na tekaških rolkah v nedeljo lahko udeležila le Gostinčar in Praznik.

Leave a Comment