Tekači končali s pripravami v Planici, sledi počitek


Na pripravah so se povzpeli tudi na Triglav [foto: SZS]

Slovenska tekaška reprezentanca je v petek končala z desetdnevnimi pripravami v tekaški bazi v Planici. Po besedah glavnega trenerja Marka Gracerja so priprave potekale po načrtih in v odličnem vzdušju med tekmovalci, ki so v polni motivaciji za vse bolj bližajočo novo sezono, kjer bo zagotovo najbolj pomemben cilj svetovno prvenstvo v švedskem Falunu.

V 10. dneh smo opravili okoli 35 ur raznovrstnega treninga, od visokogorskih pohodov, kolesarskih tur, treninga moči na rolkah v klanec, do fitnesa in gimnastike v telovadnici, vse v primerni intenzivnosti glede na tip treninga. Priprav so se udeležili Vesna Fabjan, Lea Einfalt, Alenka Čebašek, Eva Sever Rus, Boštjan Klavžar, Rok Tršan, Domen Potočnik, Luka Prosen ter Luka Gostinčar. Odsotne so bile Katja Višnar, ki trenira na Norveškem, Nika Razinger je pred začetkom priprav dobila prehladno obolenje ter Barbara Jezeršek, ki s treningom nadaljuje v Avstraliji,” je povedal Gracer, kateremu sta pri kvalitetni izvedbi priprav v veliko pomoč trener Nejc Brodar ter fizioterapevt Damir Eibel.


Tekači so veliko časa preživeli na kolesu [foto: SZS]

Vodičar pokvaril kvalitetni trening

Bronasta iz preteklih olimpijskih iger Vesna Fabjan je planiške priprave opisala kot zelo pestre in naporne a hkrati uspešno izvedene. “Naredili smo dve zelo dolga treninga, en pohod v hribe 7h30 (Krma-Kredarica-Planika- Sedmera jezera-Bohinj) in pa skoraj 6 ur dolgo kombinirano turo (kolo, veslanje in rolke) na relaciji Rateče-Sella Nevea-Predil-Bovec-Trenta-Vršič-Rateče. Spet pa smo bili v gimnastični telovadnici, kar mi je zelo dober trening. Vmes pa hitri treningi na rolkah na rolkarski progi v Beljaku in v klanec na Dobrač nad Beljakom. Takšne priprave mi zelo ustrezajo in vesela sem, da smo jih tako dobro izpeljali. Obveznosti zaradi medalje zdaj ni bilo več veliko in sem se res lahko posvetila treningom in tudi počitku, ki spada zraven. Edina neprijetna stvar teh priprav je bila, da smo od predsednika panoge (Vodičarja) izvedeli, da imamo denarja za priprave skoraj za 1/3 manj kot lani in je tako zelo negotovo, kako bomo delali naprej. Želim si, da bi izpeljali vse začrtane priprave, saj doma žal nimam tako kvalitetnih pogojev. Ne smemo si privoščiti koraka nazaj, saj konkurenca ne počiva, edino kar šteje, pa so rezultati. Upam da se stvari uredijo čim prej, da ne bo motečih dejavnikov in bomo normalno delali in tekmovali,” je povedala Fabjanova.

Reprezentanco sedaj čaka regeneracijski teden, že kmalu, natančneje 8. avgusta, pa se karavana seli na Norveško, deželo teka na smučeh, kjer bodo v sklopu desetdnevnih priprav nadgradili osnovno formo ter se morebiti udeležili tudi tekmovanj na tekaških rolkah.


Preizkusili so se tudi v veslanju [foto: SZS]

Leave a Comment