Tekači pred štartom vozili motorne sani

V soboto se bo začela štiri mesece dolga sezona svetovnega pokala v teku na smučeh. Kot običajno bo karavana tekačev opravila krst v Skandinaviji. Prvo prizorišče je Gaellivare na Švedskem. Jutri bo potekala preizkušnja na 10 kilometrov za ženske in 15 kilometrov za moške. V nedeljo pa je na sporedu štafetna preizkušnja na 4×5 kilometrov za ženske in 4×7,5 kilometrov za moške.

Na jutrišnji tekmi bodo tekmovale tri Slovenke – Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek. Edini Slovenec na štartu pa bo Rok Tršar, za katerega bo to prvi nastop na svetovnem pokalu. V nedeljo bo na štartu tudi slovenska ženska štafeta. Fabjanovi, Jezerškovi in Čebaškovi se bo pridružila Katja Višnar.


Slovenske tekačice so pripravljena na uvodne tekme sezone [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Sezona bo dolga in naporna

V štiri mesecih bodo tekmovalke in tekmovalci nastopali na 35 tekmah svetovnega pokala na 18 prizoriščih. Med drugim tudi v ruskem Soči, kjer bodo v sezoni 2013/14 potekale olimpijske igre. V sezoni bosta dva vrhunca. Tour de Ski ter Svetovno prvenstvo v Val di Fiemmu. Tour de Ski se bo začel v nemškem Oberhofu in končal v italijanskem Val di Fiemmu. Tekmovanja bodo kot običajno zelo zgoščena, in sicer bo v devetih dneh kar sedem tekmovanj. Glavni vrhunec pa bo seveda svetovno prvenstvo, ki ga po devetih letih znova gostil izkušen organizator Val di Fiemme.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Slovenija ima kvoto tekmovalcev na tekmah distance po tri pri ženskah in dva pri moških, na tekmah šprinta pa štiri pri ženskah in dva pri moških.

Reprezentanca je na severu že skoraj tri tedne. Za trening so imeli na voljo 30 kilometrov prog z različnimi profili, od lažjih ravninskih do zahtevnih primernih za intervalne treninge. Po besedah glavnega trenerja Marka Gracerja so zaradi dnevno različnih pogojev in novo zapadlega snega opravili dober test smuči tako tekmovalci kot servisna ekipa.

Začetek je obetaven

V tem času so nastopili na treh FIS tekmah pretekli konec tedna. Marko Gracer je s pripravljenostjo svojih varovancev zadovoljen “Cilji za tekmovalno sezono so nespremenjeni, gremo postopno iz tekme v tekmo. Vse tekme vključno svetovni pokali so del priprave na svetovno prvenstvo v Val di Fiemme. Dekleta bodo konstantno nastopala na tekmah svetovnega pokala, za fante pa bo še vedno prioriteta celinski pokal pri katerih bo udeležba na svetovnih pokalih postopna. Fantje so napravili kakovosten premik v vseh segmentih, tako z vidika treninga kot tehnike teka, so pa še v fazi razvoja, zato ne gre pričakovati rezultatov čez noč,” pove Gracer o razmerah v moški ekip.


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Navkljub napornim treningom, ki so v tem času tudi z vidika svetlobe na severu dodatno oteženi, so si naši tekmovalci vzeli dan počitka, ki pa ga niso izkoristili pred računalnikom ali gledanjem televizije. Prosti dan je bila priprava kosila v domeni tekmovalcev. In ker so tekači na smučeh, športniki v naravi so kosilo pripravili na prostem v naravi. Za posladek pa so se zapeljali še z motornimi sanmi.

Leave a Comment