Tekačice brez olimpijske norme

Ženska norveška štafeta je danes suvereno osvojila zmago na štafetni preizkušnji 4 x 5 km za svetovni pokal v domačem Lillehammerju. Favorizirane Norvežanke v postavi Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Stoermen Steira in Marit Bjorgen se niso pustile presenetiti in so za 1:13,1 minuto pustile za seboj drugo uvrščeno finsko štafeto (Aino-Kaisa Saarinen, Anne Kyllonen, Kerttu Niskanen, Krista Lahteenmaki): Tretjo mesto je pripadlo vse hitrejšim Američankam (Kikkan Randall, Sadie Bjornsen, Elizabeth Stephen, Jessica Diggins), ki so za zmagovalkami zaostale 1:36,5 sekunde.

Le v prvi predaji so bile na prvi poziciji Američanke, kjer je štafetni voz vlekla in vodila Randallova. V drugi predaji je vodilno štafetno palico prevzela Johaugova, ki je štafeti pritekla dovolj prednosti, da sta Steira in Bjorgnova rutinirano odtekli novemu zlatu naproti v prid Norveški.


Slovenskim tekačicami ni uspelo pridobiti olimpijske norme v štafeti [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Sanj o olimpijskih igrah je konec

Slovenke v postavi Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek, so s štartno številko 9. v sneženem in mrzlem vremenu osvojile 13. mesto. Katja je po štartu ostala v ozadju in tako tudi predala (17. mesto). Jezerškova je dodala eno mesto.”Danes sem dala od sebe vse kar sem lahko, poizkušala sem pridobiti sekunde, se priključiti, a več kot to se danes ni izšlo,” je že na poti proti letališču povedala Jezerškova.

Fabjanova in Čebaškova pa sta v prosti tehniki uspele doseči končno 13. mesto. Našim dekletom ni uspelo priteči olimpijsko normo, za kar bi pomenilo, da bi se morale uvrstiti med osem najboljših ob tem, da šteje po ena štafeta iz vsake države. Na koncu so bile ravno devete. Pred olimpijskimi igrami tako ni nove priložnosti za doseganje norme, saj bila to edina štafetna preizkušnja v letošnji sezoni. “Cilja nismo izpolnile, torej uvrstitev med osem, in logično je, da sem razočarana. Konfiguracija proge je bila izredno težka, težavnost je dodal še nov sneg, vendar je bilo enako za vse tekmovalke. Potrebno bo pozabiti in na novo štartati v Davosu,” je bila nekoliko razočarana Fabjanova. Analizo tekme je napravila tudi Čebaškova: “Težko je bilo, škoda, da nismo dosegle boljšega rezultata. Na progi je bilo eno samo kopanje pa novem snegu. Čeprav sem dala vse od sebe so bile Poljakinje predaleč.

S tem rezultatom ne moremo biti zadovoljni. Bile so težke razmere, Katja je v prvi predaji izgubila stik, zatem je zelo težko teči. Sicer ni nobena od deklet odtekla zelo dobro. Malo je zmanjkalo za olimpijsko normo, a gremo naprej,” je povedal glavni trener Marko Gracer.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehamer


Leave a Comment