Tekačice čaka Tour de Ski

Vznožje markantne simbolične skakalnice, ki se spušča z najvišje stavbe v Sloveniji – s Kristalne palače, je gostilo novinarsko konferenco slovenske tekaške reprezentance. V Nakupovalni galeriji ljubljanskega BTC Cityja so članice slovenske ekipe predstavile cilje pred prvim letošnjim velikim tekmovanjem – novoletno turnejo.


Alenka Čebašek bo drugič nastopila na Tour de Skiju [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Pred slovenskimi smučarskimi tekačicami ja najnapornejša preizkušnja v tej zimi. V prihodnjih dneh bodo namreč Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek s trenerjem Markom Gracerjem odpotovale v nemški Oberhof, kjer se bo prihodnjo soboto začela sedma novoletna tekaška turneja. Drugič bo tako imenovani Tour de Ski minil brez Petre Majdič, ki je vedno merila na vrh razvrstitve.

Po mesecu in pol smo se končno vrnili domov. Bila je zelo dolga turneja. V Skandinaviji smo pred prvimi tekmami opravili zelo kvaliteten trening. Po uvodnih tekmah smo se preselili v Kanado, kjer smo imeli nekoliko težav z zdravjem. Pred nami je Tour de Ski, kjer si želimo izpolnili zastavljene cilje. Nastopile bodo Barbara Jezeršek, Katja Višnar, Alenka Čebašek in Vesna Fabjan, ki še ni povsem zdrava.” je razmišljal glavni trener Marko Gracer.

Največ težav s časovno razliko po prihodu iz Kanada je imela Barbara Jezeršek. “Najprej moram uskladiti še časovno razliko po prihodu iz Kanade. Zadnji dve tekmi sta pokazali, da sem na pravi poti. Na razdaljah moram še nekoliko popraviti, da bom imela več moči tudi proti koncu tekme. Na tekme grem sporočeno, brez večjih pričakovan.

V zadnjem obdobju zdravstveno stanje ni bilo na strani Vesne Fabjan. “Na žalost se mi je namesto nizanja dobrih rezultatov, polnila zdravstvena kartoteka. Včerajšnji zdravniški pregled je pokazal, da gre za bakterijski vnetje. Seveda si želim, da do novoletne turneje to pozdravim ter se bo nato rezultatska krivulja dvignila navzgor. Na Tour de Skiju želim poseči po mojih najboljših letošnjih rezultatih. Moj cilj je še vedno svetovno prvenstvo. Formo gradimo za Val di Fiemme.” Drugič bo na najzahtevnejših preizkušnjah v koledarju svetovnega pokala nastopila tudi Alenka Čebašek. “Na Tour de Skiju ne bom nastopila do konca. Treningov v zadnjem obdobju nismo imeli veliko, saj smo bili dolgo od doma. Sedaj si želim ravno to – kvalitetni trening.

Katja Višnar je trenutno na Norveškem, kjer se pripravlja na nadaljevanje sezone.


Slovenska nordijska reprezentanca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Tekačice tudi na “Planici v Ljubljani”

Po novinarski konferenci so se tekačice pridružile pestremu dogajanju v sklopu dogodka v organizaciji Smučarske zveze Slovenije in OK Planica – “Planica v Ljubljani”. Ob doskočišču simbolične skakalnice, postavljene v znak podpore Ljubnemu, “ženske Planice”, ker se bodo dekleta pomerila februarja 2013, so se v sklopu dogodkov “Ljubno v Ljubljani” spustila s tubami po doskočišču skakalnice.


Fotogalerija: 21.12.2012, Novinarska konferenca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment