Tekačice in tekači iz priprav na Dachsteinu

Nova sezona, natančneje priprave na le-to, so se začele tudi za naše smučarke tekačice in tekače. Šesterica deklet in četverica fantov se je ravnokar vrnila s prvih priprav na ledeniku Dachstein, ki je v preteklosti že mnogokrat gostil slovenske ekipe. Poleg Barbare Jezeršek, Vesne Fabjan, Katje Višnar, Alenke Čebašek, Anje Eržen, Mirjam Cossetini, Roka Tršana, Boštjana Klavžarja, Mateja Šimenca in Luke Gostinčarja so bili na ledeniku tudi trener, bivši tekač, Nejc Brodar, strokovni vodja teka na smučeh in trener Marko Gracer ter novi vodja servisne ekipe Pal Rygg, ki bo za delo servisne ekipe skrbel naslednji dve sezoni.


Skupinska slika tekačic in tekačev skupaj s strokovnim vodstvom na Dachsteinu [foto: SZS]

Priprave, ki so se začele 8. junija in končale 17., so bile po oceni Gracerja uspešne, ekipa pa je dala poudarek privajanju na sneg, tehniki in aerobnemu treningu. Do prvih tekem – državnega prvenstva na rolkah v Tržiču – tekače in tekačice tako loči še nekaj mesecev in s tem še kar nekaj priprav. Naslednja postojanka ekipe bo tako Planica in sicer že naslednji teden, kjer bodo na sporedu terenska testiranja, poudarek pa bo tudi na hitrosti in na intervalnih treningih.

Naša najboljša tekačica minule sezone, Vesna Fabjan, je po prihodu iz Avstrije dejala: “Trening je zelo dobro uspel, čeprav smo imeli na začetku nekaj smole z vremenom. Kljub temu smo vse izpeljali po načrtu. Mislim, da je bil trening res kvaliteten, smo na pravi poti, tako da se že veselimo naslednjih priprav v Planici.

Vesna seveda tudi že razmišlja o prihajajoči sezoni svetovnega pokala: “Lani so bili rezultati nekoliko slabši kot v prejšnjih sezonah, zato si zagotovo želim izboljšati zadeve. Vem, kje so bile pomanjkljivosti, saj smo stvari zelo natančno analizirali, tako da slabe stvari zdaj odpravljamo. Za enkrat sem zelo zadovoljna z načinom dela, ki smo ga malo spremenili, tudi same treninge, ki so nekoliko drugačni, bolj razgibani.

Najpomembnejše tekmovanje za tekače in tekačice bo zagotovo svetovno prvenstvo v Italiji, ki se začne 20. februarja. Vesna je o tem rekla: “Val di Fiemme bo zagotovo vrhunec sezone, ki ga imamo že v mislih. Med treningi pomisliš na to tekmovanje in daš potem še nekaj več od sebe. To je zelo velik motiv.

Leave a Comment